OVER GRENSA: Ap-leder Jonas Gahr Støre anklager statsminister Erna Solberg (H) for å gjøre Norge kaldere ved å sette inn Frp i regjering, og gikk langt i å legge ansvaret på økt hatretorikk på regjeringen og bestemte statsråder. Erna Solberg mener Støre gikk over en grense for anstengig debatt, mens Frp-leder Siv Jensen mener Støres utfall føyer seg inn i rekken av angrep og stempling av regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVER GRENSA: Ap-leder Jonas Gahr Støre anklager statsminister Erna Solberg (H) for å gjøre Norge kaldere ved å sette inn Frp i regjering, og gikk langt i å legge ansvaret på økt hatretorikk på regjeringen og bestemte statsråder. Erna Solberg mener Støre gikk over en grense for anstengig debatt, mens Frp-leder Siv Jensen mener Støres utfall føyer seg inn i rekken av angrep og stempling av regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Partildederdebatten

Erna om Jonas: - Gikk over grensa for anstendig debatt

Erna Solberg kaller Støres utspill lavmål. Ap-lederen mener statsministeren ikke hørte godt nok etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Debatten om Norge har blitt et kaldere samfunn under Høyre/Frp-regjeringen fortsatte etter partilederdebatten i Bergen i kveld.

Der anklaget Ap-leder Jonas Gahr Støre statsminister Erna Solberg for å gjøre Norge kaldere ved å ta et ytrehøyreparti som Frp inn i regjering. Støre gikk langt i å legge ansvar for tøffere retorikk og hatkriminalitet på innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

-Frekt og vulgært, sa Solberg i debatten.

-Over en grense

Etter debatten sier Solberg til Dagbladet:

- Debatten var grei, men akkurat der gikk Jonas Gahr Støre over en grense for hva som er anstendig i en diskusjon. En partileder fra Ap bør ha et høyere nivå enn dette. Men det synes å være en del av den kampanjen Ap har drevet i det siste. Istedenfor å snakke om egen politikk, stempler de regjeringen, sier Solberg.

- Det er mye hatkriminalitet i mange land. Vi har sett en økning som følge av økte flyktningestrømmer. Å legge ansvaret på Sylvi Listhaug, er en helt urimelig kobling, særlig nåv vi har sett en slik utvikling i andre land rundt oss, sier Solberg.

Frp-leder Siv Jensen er enig med regjeringssjefen.

- Nevnte ikke Listhaug

Støre avfeier kritikken fra Solberg. Han forklarer at det er en politirapport fra april i år som ligger bak utsagnet i debatten.

Rapporten viseren viser en tredobling av hatkriminaliteten i Oslo. Ap-lederen avviser også at ordene hans var myntet på Sylvi Listhaug spesielt.

- Jeg nevnte ikke ett navn. Jeg konstaterte at Norge er blitt et samfunn med et tøffere klima. Og jeg konstaterte at Erwin Kohn har pekt på at den tonen som kommer fra statsråder har en effekt på minoritetene, slik at når Siv Jensen og Erna Solberg sier Norge ikke er blitt et kaldere samfunn, de sier vi har blitt et varmere samfunn, så mener jeg det er helt feil.

- Så det var ikke et angrep på Sylvi Listhaug fra deg?

- Hør på det jeg sa. Jeg valgte mine ord der ute. Jeg peker på regjeringens ansvar, men jeg har ikke hektet dette på en enkelt statsråd.

- Erna hørte dårlig

At Solberg kaller utspillet hans lavmål, mener Støre tyder på at statsministeren ikke hørte etter.

- Da synes jeg ikke hun har hørt godt nok etter, svarer Støre.

Frp-leder Siv Jensen er, ikke overraskende, enig med regjeringssjefen.

- Det føyer seg inn i rekken av alt det Støre har holdt på med i valgkampen. Han har kommet med personkarakteristikker av Sylvi Listhaug, av meg og av våre velgere, istedenfor å diskutere det debatten handler om. Jeg tror faktisk velgerne fortsatt lurer på: Hva mener faktisk Jonas Gahr Støre om ulike sider ved asyl-. og innvandringspolitikken? Det svarer han ikke på, sier Jensen.