Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna om konspirasjonene: - Vi har ikke et venninnenettverk som forsøker å styre verden

Lunsjet med Merkel før valgvake.

MED MERKEL: Et besøk hos Tysklands rikskansler Angela Merkel var siste stopp før valgvake for statsminister Erna Solberg. Foto: AFP / NTB scanpix
MED MERKEL: Et besøk hos Tysklands rikskansler Angela Merkel var siste stopp før valgvake for statsminister Erna Solberg. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg tror det kan inspirere unge kvinner hvis Hillary Clinton vinner presidentvalget i USA. Men det fins ikke noe hemmelig kvinnenettverk i verdenspolitikken, sier hun.

Erna Solberg (H) varmet opp til kveldens valgvake med en arbeidslunsj med Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin tirsdag ettermiddag.

Da de møtte pressen etterpå, fikk de flere spørsmål om forventningene til presidentvalget. Merkel svarte kort og diplomatisk da NTB spurte henne hva det vil bety om vi nå får en kvinnelig amerikansk president.

– Da får vi kanskje litt større likevekt mellom kvinner og menn i ledende posisjoner, sa Merkel.

– Og kanskje vil det virke inspirerende for unge kvinner, som da kan se at politikk ikke bare er for menn, supplerte Solberg.

– Men vi har ikke et venninnenettverk som forsøker å styre verden. Det kan jeg bare avvise, sa hun.

OPPSUMMERT: Penisskryt, bjeffing, snufsing og trussel om fengsling. Se høydepunktene fra kampen mellom Hillary Clinton og Donald Trumps kamp for å bli USAs neste president. Video: CNN. Vis mer Vis mer

Venter i spenning

Merkel har uttalt seg veldig forsiktig om kandidatene i presidentvalget. Heller ikke Solberg vil si rett ut hvem hun håper vil vinne, selv om hun i større grad enn sin tyske kollega lar det skinne igjennom hvem hun står nærmest politisk.

– Det er viktig at den norske statsministeren ikke uttaler seg om sine personlige preferanser, sier Solberg.

Grunnen er at Norge må leve med den presidenten som kommer, uansett hvem det blir, forklarer hun. I både Tyskland og Norge har andre regjeringsmedlemmer derimot vært mer frittalende, og Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier har kalt Trump en «hatpredikant».

Solberg legger ikke skjul på at det er en del uttalelser fra Trump, blant annet om internasjonale forhold, som vekker bekymring. Vinner han, gjelder det å finne løsninger.

– Jeg er veldig spent, sier Solberg til NTB.

– Clinton oppleves jo som en som mer vil fortsette langs den linjen vi kjenner, mens det blir veldig annerledes med Trump. Det blir i så fall veldig spennende å se hvilke politiske grep han tar, sier hun.

STEMTE I NEW YORK Hillary Clinton ble filmet mens hun stemte ved valglokalene i New York ved 8-tiden lokal tid tirsdag. -Det er en ydmykende følelse å stemme på seg selv, sa Clinton til Reuters etter at hun hadde avgitt sin stemme. Stemmen ble avgitt på en barneskole i byen New Castle i delstaten New York, der hun var sammen med ektemannen Bill Cli... Vis mer

Glasstaket slår sprekker

I Tyskland har flere medier den siste tida trukket fram at seier for Clinton vil bety at de tre største økonomiene i Vesten – USA, Tyskland og Storbritannia – alle får kvinnelig stats- eller regjeringssjef.

Solberg er enig i at det vil være et viktig skille for kvinners plass i politikken hvis Clinton vinner.

Men det er også et viktig skille når et land får sin andre kvinnelige leder, slik Norge og Storbritannia nå har gjort, mener hun. Solberg biter seg samtidig merke i at de fleste kvinnelige stats- og regjeringssjefene i Europa hittil har kommet fra konservative partier.

Betydningen av kjønn skal riktignok ikke overdrives. Men det er tydelig at kvinnelige ledere prioriterer annerledes enn menn i en del spørsmål, mener hun.

– Nesten alle kvinnelige politikere jeg møter, både på verdensbasis og i Europa, er mer opptatt av for eksempel vold mot kvinner. Det merkes, sier Solberg.

RIGGET SYSTEM: Da Donald Trump stod på talerstolen for velgerne sine i Pennsylvania søndag ettermiddag fortalte han velgerne sine at Hillary Clinton blir beskyttet av et rigget system. Video: CNN Vis mer

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!