Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna om Listhaug-kritikken: - Sylvi har vært helt upresis

Statsministeren mener likevel at det ikke er et mønster for den omstridte statsråden.

SIER SYLVI VAR UPRESIS: Erna Solberg sier Listhaug var upresis i sin omstridte kronikk, men sier ikke noe mønster i saken. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SIER SYLVI VAR UPRESIS: Erna Solberg sier Listhaug var upresis i sin omstridte kronikk, men sier ikke noe mønster i saken. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Hadia Tajik (Ap) utfordrer i dag kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til å svare på hva han synes om måten Sylvi Listhaug bruker statistikk på. 

- Han unnlater å ta tydelig avstand fra Listhaugs bruk av forskningen. Det mener jeg er helt uakseptabelt, for som landets kunnskapsminister mener jeg han må sette en tydelig standard for hva som er akseptabel bruk av forskning og ikke, sier Tajik til Dagbladet.

Bakgrunnen er en kronikk innvandringsministeren har skrevet på NRK Ytring, og som de siste dagene har blitt kritisert fra forskerhold.

Erna: - Helt upresist Erna Solberg tar også bladet fra munnen og forteller Dagbladet at Listhaug har vært «helt upresis» i sin kronikk, men hun avviser påstander om at regjeringen konsekvent misbruker forskning til sin fordel.

- Jeg skjønner ikke at det skal være noe mønster. Sylvi har gjort en forkortning som har vært helt upresis i en artikkel på ytring. Proposisjonen er derimot helt tydelig på en god diskusjon av disse temaene. Og Per Sandbergs uttalelse var jo noe annet: Han mente at forskning skulle være litt mer entusiastisk, og så mener han seg misoppfattet på at det skulle påvirke resultatene deres, sier Solberg til Dagbladet.

LES OGSÅ: Listhaug får forskningsslakt igjen: Les bakgrunnen og vurder selv

Oppdrar ikke gjennom media Blant annet UiO-rektor Ole-Petter Ottesen har vært spørrende til statsrådens statistikkbruk. Listhaug har også vedgått at noe av innholdet i kronikken var upresist gjengitt og også basert på personlige erfaringer.

- Jeg oppfatter ikke at Sylvi ikke tar selvkritikk på dette. Hun har sagt at det var unyansert, sier Erna.
- Vil du snakke med dem om dette?
 
- Jeg driver ikke oppdragende virksomhet gjennom media, svarer statsministeren. 
Røe Isaksen: - Har ikke lest forskningen Også kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen (H) fikk flere direkte spørsmål om temaet under Dagsnytt atten i går, men ville ikke svare tydelig på Listhaugs bruk av forskning. 

Kunnskapsministeren forteller Dagbladet at han ikke har lest forskningen Listhaug hevder å støtte seg på.

- Jeg har ikke lest disse forskningsrapportene og kan derfor ikke gå inn i substansen i selve saken om enslige mindreårige, men Sylvi Listhaug har jo selv sagt at i kronikken så ble ikke forskningsfunnene ikke veldig presist gjengitt. 

- Tajik ber deg ta avstand fra Listhaugs bruk av forskning. Vil du gjøre det?

- Jeg er glad for at Sylvi Listhaug selv har sagt at forskningsresultatene ikke ble presist gjengitt i kronikken.  

Skille politikk og forskning  Røe Isaksen minner likevel på at han som kunnskapsminister tar for gitt at alle regjeringens medlemmer - også Listhaug - farer med fakta, ikke fiksjon, når forskning presenteres i media.

Politikk har ingenting i forskning å gjøre, minner Røe Isaksen: 

- Jeg forutsetter at alle departementene, også Justisdepartementet, er klare på det viktige skillet mellom forskning og politikk. Det er viktig med god rolleforståelse. Det er Justisdepartementet som må svare for bruken av forskningen i denne saken, men som sagt er det alltid viktig at vi har et klart skille mellom forskningsfunn og våre politiske standpunkter, sier han til Dagbladet.

- Respektér forskning Hadia Tajik hevdet lørdag formiddag at Røe Isaksen «går ganske langt i å si at det stilles andre typer formatkrav til en kronikk enn til en politisk vurdering». 

Dét avviser Røe Isaksen kontant. Også statsråder må forholde seg til forskningen slik den er, sier han, uten å kommentere debatten rundt Listhaug direkte.

- Når politikere bruker forskning så må vi respektere forskningsfunnene, og ha et klart skille mellom hva som er politiske standpunkter og hva som er forskningens konklusjoner. Vi skal ikke ta forskningen til inntekt for politiske standpunkter hvis det ikke er dekning for det, sier kunnskapsministeren.

Tajik har varslet at når Røe Isaksen avslutter Høyres landsmøte i helga, og kommer på jobb på mandag, så vil det ligge et brev fra henne i innboksen hans. Der ber Ap-toppen om en tydelig klargjøring av Røe Isaksens syn på Listhaugs kronikk.

SVARER TAJIK: Kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen sier han tar for gitt at Sylvi Listhaug vet å skille politikk fra forskning. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet
SVARER TAJIK: Kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen sier han tar for gitt at Sylvi Listhaug vet å skille politikk fra forskning. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!