Erna om Ludvigsen-saken:
- Dette er en alvorlig sak

Svein Ludvigsen var en stjerne i Nord-Norge og i eget parti. Nå er han dømt til fem års fengsel.

ALVORLIG: Statsminister Erna SOlberg (H) mener det ikke er naturlig at hun kommenterer saken ytterligere, all den tid dommen mot Ludvigsen ikke er rettskraftig.
ALVORLIG: Statsminister Erna SOlberg (H) mener det ikke er naturlig at hun kommenterer saken ytterligere, all den tid dommen mot Ludvigsen ikke er rettskraftig.Vis mer

Han var Kongens mann i Nord-Norge, har vært Høyres nestleder, mangeårig stortingsrepresentant, og en av de mest profilerte fiskeriministerene landet har hatt.

Nå er Svein Ludvigsen dømt til fem års fengsel.

Nord-Troms tingrett mener å ha funnet det bevist at 72-åringen har utnyttet og forledet ressurssvake personer i en sårbar situasjon til seksuell omgang.

Statsminister Erna Solberg (H) var kommunalminister i Kjell Bondeviks andre regjering samtidig som Ludvigsen var fiskeriminister.

- Dette er en alvorlig sak. Men det er ikke naturlig å kommentere dommen nå siden den ikke er rettskraftig, sier hun i en sms til Dagbladet, via statssekretær Rune Alstadsæther ved SMK.

Hun har tidligere også vært forsiktig med å kommentere saken - og vist til at det er opp til domstolene å vurdere hva som har skjedd:

- Jeg kjenner Svein som en god kollega og en hyggelig fyr. Dette er en side av Svein som jeg ikke kjenner til. Det er domstolen som skal stilling til skyldspørsmålet. Det er en alvorlig sak, sier Solberg, sa hun i forbindelse med et pressetreff da tiltalen var klar.

Anker

Ifølge forsvarer Kai Vaag, er Ludvigsen både skuffet og overrasket over dommen, som han har varslet at han vil anke.

Dermed er det klart for en ny runde i lagmannsretten.

Hans Petter Kvaal, som er Høyres ordførerkandidat i kommunevalget i Tromsø i høst, sier hele saken er tragisk:

- Jeg tror folk synes det er trist for alle parter, og aller mest for de som har vært involvert, såklart, sier Kvaal, som kjenner Ludvigsen fra partiet.

SE TV: Svein Ludvigsen er dømt til fem års fengsel. Dagbladets kommentator John Olav Egeland mener omtalen av saken er drepende for den tidligere fylkesmannen og fiskeriministeren. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Krevende for embetet

Kvaal har blant annet fortid som lokallagsleder i Tromsø Høyre, og ønsker ikke å kommentere saken nærmere.


Fylkesleder Geir Inge Sivertsen i Troms og Finnmark Høyre vil heller ikke si noe, utover at han har registrert dommen og tar den «til etteretning.»
Nåværende fylkesmann i Troms og Finnmark, Elisabeth Vik Aspaker, vil heller ikke uttale seg om dommen, utover at det har vært en krevende sak for Ludvigsens tidligere arbeidsplass.

- Denne saken har vært og er krevende for embetet, men vi har ingen kommentar til dommen. Det som er viktig for oss fremover er å ivareta våre ansatte og gjøre den jobben vi skal for innbyggerne i Troms og Finnmark.