Erna om norske asylmottak: - Det er krise

Trenger 350 senger hver dag. Men statsministeren får kritikk fra kommunene, og flere sier til brakkebyer for 3000 flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Situasjonene i norske mottakssystemene kan betegnes som en krise. Hver eneste dag trenger 350 nyankomne mennesker et sted å bo, sa statsminister Erna Solberg på et lokalpolitisk toppmøte onsdag.

Erna Solberg snakket i dag til ti ordførere under et «dialogmøte» om håndtering av flyktningkrisa. Møtet ble arrangert av KS, og ble avholdt i kjøvannet av en krevende høst for kommunene som har hatt stor pågang av asylsøkere. Solberg fikk støtte av justisminister Anders Anundsen.

- Vi er i en mottakskrise nå, og vi trenger alle plassene vi kan få. Det er nødvendig med raske resultatet, sa Anundsen til ordførerne.

Målet for møtet var å skape en felles virkelighetsforståelse, diskutere hvordan Norge kan sikre tilstrekkelig kapasitet på mottak og etterhvert bosetting og integrering, og til slutt kartlegge kommunenes utfordringer.

- Partipolitisk polemikk I løpet av høsten har regjeringen lagt fram et statsbudsjett, et tillegg til statsbudsjettet som kun angår flyktningkrisa og til slutt et asylforlik. Men flere ordførere opplever at disse planene ikke svarer på deres bekymringer.

Det hjalp ikke på stemninga da flyktningforliket ble lagt fram i forrige uke uten konkrete tiltak for kommunene, til tross for at både KrF, Venstre og Sp hadde lovet å kjempe for det. I stedet ble det tiltak for kommunene utsatt til neste runde med forhandlinger.

Bodø-ordfører Ida Pinnerød (Ap) er tilstede på KS-møtet. Hun har sett seg lei på det politiske spillet på Stortinget.

- Fra vår side oppleves det ganske paradoksalt at mens vi som kommuner og frivillige organisasjoner kaster oss rundt for å møte flyktningstrømmen på en god måte, så bruker regjeringen tid på å diskutere og drive partipolitisk polemikk. Regjeringen har kommet med veldig få konkrete tiltak i forhold til kommunenes situasjon.

- Annet tempo enn vanlig Pinnerød understreker at Bodø er klare for å gjøre sin del av jobben, men at de har foventninger til at myndighetene spiller på lag med kommunen.

Varaordfører i Trondheim, Hilde Opoku (MDG) holdt et innlegg på møtet. Der etterlyste hun bedre informasjonsflyt.

- Vi opplever at beskjedene fra stat og myndigheter ikke er konkrete nok, og oppfølgingen ikke er god nok, sa Opoku.

Flere store kommuner har fått oppfordringer fra UDI om å opprette store mottak som kan håndtere 3000 asylsøkere. Det sa byrådslederen i Oslo og ordføreren i Stavanger nei til.

- Jeg har vært tydelig overfor UDI om at vi ikke ønsker en brakkeby med kapasitet på 3000. Vi ønsker i stedet å raskt tilrettelegge for flere tomter med kapasitet på opptil 1000 plasser. Det er mer forsvarlig i et integreringsperspektiv, sa byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, på møtet.

I sin tale forklarte Solberg at den store pågangen av asylsøkere gjør det nødvendig å gjøre saker på en annen måte enn ellers.

- Det er et sterkt behov for å gjøre ting i et helt annet tempo enn det vi er vant til. I august kom det 2300 asylsøkere til Norge. Nå kommer det tilsvarende ukentlig. Dette er dramatiske tall for vårt land, sa Solberg.

Hastetiltak Statsministeren forklarte for de oppmøtte at regjeringen nå fokuserer på særlig to oppgaver:

• Begrense tilstrømningen av asylsøkere
• Rask retur av personer som får avslag

- Men i tillegg må vi sørge for tak over hodet til de som kommer. Ekstraordinære mottak er ikke en ideell løsning, men det er nødvendig.

Solberg opplyste også at 550 personer har meldt seg og ønsker å bidra i håndteringen av helseutfordringer i kommunene knyttet til flyktningsituasjonen.

Forrige uke ble det kjent at Helsedirektoratet har opprettet en egen enhet med tilgjengelig personell, som skal bidra med helsebistand for asylsøkere der det er behov.

Erna Solberg trakk også fram to politiske oppgaver som regjeringa skal jobbe enda mer med:

• Sikkerhet og beredskap i landet generelt, men også rundt mottak
• Aktivitet og inkludering

- Jeg vil takke alle som står på, både i mottaksapparatet i kommunene, de frivillige, etatene og andre. Det er utrolig mange byer og lokalsamfunn som har snudd seg rundt på kort tid, og satt seg i stand til å takle en situasjon vi ikke hadde sett for oss for kort tid siden.

- Lykke til med dugnadsarbeidet, avsluttet Solberg.

TOPPMØTE: Statsminister Erna Solberg ble tatt i mot av KS-leder Gunn Margit Helgesen i forbindelse med et politisk toppmøte om flyktningsituasjonen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TOPPMØTE: Statsminister Erna Solberg ble tatt i mot av KS-leder Gunn Margit Helgesen i forbindelse med et politisk toppmøte om flyktningsituasjonen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer