KLAR TALE: Pressen møtte Erna Solberg da hun besøkte Ekebergsletta under Norway Cup i dag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet, Video: NTB Scanpix Vis mer

Erna om Per Sandbergs Iran-reise: brøt reglene

Statsminister Erna Solberg avviser at Sandbergs tur har utenrikspolitiske konsekvenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsministeren bekreftet at Sandberg meldte om sin ferietur to dager etter at han ankom Iran.

- Dette er et brudd på regelverket. Det er ingen tvil om at han skulle ha meldt fra før han reiste, men han har ikke hatt noen møter med næringsinteresser eller myndigheter, sa Solberg.

Solberg avviser at Sandbergs tur til Iran har utenrikspolitiske konsekvenser for Norge.

- Det har vært mange spekulasjoner rundt Norges forhold til Iran og det synes jeg blir helt feil, sa Solberg.

Avviser blanding av roller

Det har de siste dagene stormet rundt fiskeriminister Per Sandberg etter hans feriereise til Iran sammen med sin kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes (28).

På spørsmål fra pressen om Sandberg blandet sitt privatliv med rollen som statsråd uttalte Solberg:

- En statsråd er alltid en statsråd, men han har ikke utført noe arbeid mens han var på reise. Det var en ren ferie.

Hun legger til at Sandberg har erkjent at regelverket er brutt. Samtidig har hun fortsatt tillit til sin statsråd og sier at det er lov å gjøre feil.

Ifølge Sandberg kom Iran-turen på kort varsel fordi andre ferieplaner falt i fisk. Departementet og Statsministerens kontor trodde Sandberg befant seg i Tyrkia.

Tok med jobbtelefonen

Norske myndigheter fikk vite hvor Sandberg var da iranske myndigheter tok kontakt med den norske ambassaden i Iran for et offisielt møte.

I dag fikk Solberg spørsmål hvilke tiltak som er blitt gjort med tanke på at Sandberg tok med seg sin jobbtelefon til Iran. Telefonen er i etterkant blitt beslaglagt av PST.

- Han har fått en generell sikkerhetsbrief i forbindelse med sine tidligere reiser til Iran. Han har selv oppgitt at dette var nok. Man har også tatt alle sikkerhetsforanstaltninger når han nå kom tilbake, svarte Solberg.

Solberg svarte ikke på spørsmål om hvilke sikkerhetsforanstaltninger som er blitt gjort med tanke på Sandbergs forhold til den iranske fiskerigründeren. Solberg opplyste at hun har visst om forholdet en tid.

- Mange land man ikke kan reise til

Sandberg har i forbindelse med saken også snakket varmt om Iran til media.

På spørsmål om Sandbergs framsnakking av Iran er representativt for regjeringen svarte Solberg:

- Jeg har ikke alle uttalelsene og kan ikke gå god for alle uttalelsene jeg har hørt. Utgangspunktet er at vi har vært kritiske til Iran. Vi har tatt opp spørsmål om dødsstraff og menneskerettighetsbrudd. Samtidig følger vi opp Iran-avtalen.

- Hvis man ikke skal kunne reise til land hvor det begås menneskerettighetsbrudd er det mange land man ikke kan reise til, sa Solberg.

I et intervju med TV 2 denne uka har Sandberg innrømmet at han burde ha meldt fra om turen.

Kjæresten driver fiskeeksport

Før helga ba andre nestleder i næringskomiteen, Terje Aasland (Ap), om at Sandberg også måtte redegjøre for sitt forhold til Bahareh Letnes, som han reiste sammen med. Letnes eier nemlig et enkeltmannsforetak som blant har som formål å drive med eksport av fisk og sjømatprodukter.

Også Geir Pollestad (Sp), leder av næringskomiteen på Stortinget, har vært svært kritisk til Sandbergs reise og for hvilke konsekvenser det kan få for norsk sjømatnæring.

Etter at Iran-avtalen ble inngått i 2015, ble også de økonomiske sanksjonene mot landet lettet på. Siden da har Sandberg som fiskeriminister jobbet for å promotere norsk fisk i Iran, blant annet gjennom en tur med en næringslivsdelegasjon til landet i 2016. Men da Trump trakk USA ut av Iran-avtalen tidligere i år, ble handelsutsiktene med Iran langt mer usikre.

Bekymret for norsk sjømatnæring

- Det er ingen tvil om at forholdet mellom USA og Iran er svært anstrengt. Det er også et faktum at USA er et av de viktigste markedene for norsk sjømatnæring. En kan ikke ta for gitt at en norsk statsråds hyllest av Iran ikke blir lagt merke til i USA, sier Pollestad til Dagbladet.

Ifølge Norges sjømatråd var USA det fjerde største markedet for norsk sjømat i 2017, med en total import på 5,7 milliarder kroner.

Brøt viktige rutiner

I Dagsnytt18 mandag kveld insisterte Sandberg at Iran-turen var en privat feriereise, og at han ikke var i Iran som fiskeriminister.

I regjeringens håndbok for politisk ledelse heter det at «det er viktig at Statsministerens kontor til enhver tid vet hvor regjeringens medlemmer befinner seg», og at både tidspunkter og oppholds-/overnattingssted skal opplyses om.

- Per Sandberg har gjort rede for at han endret ferieplaner på kort varsel i sommer etter at ferieplanene hans var meldt inn til Statsministerens kontor. Han sier også at ved feriereisen til Iran varslet han departementet og Statsministerens kontor i løpet av de første dagene og ikke i forkant slik rutinene tilsier, melder kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor i en epost til Dagbladet.

VILLE IKKE SVARE: Per Sandberg mener Dagbladet driver Donald Duck-journalistikk i saken om e-post-avsløringene. Video: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer