Erna om sjokktall i Forsvaret: - Jeg er forbannet

Statsministeren forventer at Forsvaret rydder opp etter voldtektsundersøkelse avdekket enorme mørketall.

FORBANNA: Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fløy droner på Hønefoss i dag. Begge reagerer på tall om voldtekt og seksuell trakassering i Forsvaret. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
FORBANNA: Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fløy droner på Hønefoss i dag. Begge reagerer på tall om voldtekt og seksuell trakassering i Forsvaret. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FINSE (Dagbladet): 24 kvinner og 20 menn i Forsvaret sier i MOST-undersøkelsen at de ble voldtatt i løpet av det siste året.

Ytterligere 123 sier de har blitt forsøkt voldtatt, ifølge Forsvarets egen undersøkelse.

- Det er et sjokkerende høyt antall, og noe vi rett og slett ikke kan akseptere. Vi har nulltoleranse for voldtekt og seksuell trakassering i Forsvaret, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Statsministeren sier rett ut at hun ble forbannet over funnene som nådde riksmediene tirsdag formiddag.

- Ja, jeg blir forbannet. Forsvaret kan være risikofylt, men det skal ikke være av slike årsaker. Foreldre som sender 19-åringene sine inn i Forsvaret skal vite at det er et sted hvor voldtekt og seksuell trakassering ikke skjer - man skal ikke være redd når en sønn eller en datter går inn i Forsvaret, sier Solberg videre.

- Lang vei å gå

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier at han er overrasket over omfanget.

- Jeg er overrasket over omfanget. Jeg har vært forbannet før og er like forbannet nå. Dette er helt uforenlig med norsk lov, kultur og etikk. Det rammer trivsel og tillit mellom mennesker i vår organisasjon, fortalte forsvarssjefen til Dagbladet.

Han kunne ikke svare på om problemet er spesielt utbredt i noen grener av Forsvaret, men:

- Problemet er størst blant de unge vernepliktige og ansatte, fortalte han.

Bruun-Hanssen reagerer også på det faktum at kun to av sakene har blitt meldt til politiet. Erna Solberg sier at hun nå forventer at rapporten brukes til å rydde opp.

- Forsvaret har selv bestilt denne rapporten, så vi vet de ønsker å gjøre noe med dette. Det er viktig at forsvarsledelsen bruker disse funnene til å adresse spørsmålene på alvor. Jeg forventer at det nå blir tatt et oppgjør. Dette viser at Forsvaret fortsatt har lang vei å gå, selv om bevisstheten rundt spørsmålene er på plass.

Kvinnekamp

Undersøkelsen viser også at det fortsatt er problemer med mobbing, trakassering og integrering av kvinner i forsvaret.

To av fem kvinner som er spurt sier de har fått støtende eller upassende kommentarer om at de ikke passer til å utføre enkelte oppgaver i Forsvaret.

Undersøkelsen ble gjennomført blant 8800 ansatte og vernepliktige i fjor høst. Det er den hittil største i sitt slag som Forsvaret har gjennomført på mobbing og seksuell trakassering.

Ifølge undersøkelsen oppgir 2,7 prosent av kvinnene i Forsvaret under 20 år at de i løpet av de siste 12 månedene har opplevd, i eller utenfor tjenestetid, at noen har hatt sex/samleie med dem uten samtykke. 8,1 prosent av kvinnene under 20 år har opplevd at noen har forsøkt å ha sex med dem uten deres samtykke.

5,4 prosent av kvinnene på 20-29 år, og 2,5 prosent av menn under 20 år har opplevd at noen har forsøkt å ha sex med dem uten samtykke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer