Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATOs toppmøte

Erna om Trump-refs: - Dette er en mann som liker å sende tydelige budskap

Nå må Norge og 22 andre NATO-land rapportere om økning av forsvarsbudsjettene.

TOPPMØTE: Generalsekretær Jens Stoltenberg flankert av Belgias konge og USAs president Donald Trump leder følget av stats- og regjeringssjefer inn til middag og mini-toppmøte. Trumps tydelige budskap til de andre var at de må bla opp mer penger til NATOs felles forsvar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TOPPMØTE: Generalsekretær Jens Stoltenberg flankert av Belgias konge og USAs president Donald Trump leder følget av stats- og regjeringssjefer inn til middag og mini-toppmøte. Trumps tydelige budskap til de andre var at de må bla opp mer penger til NATOs felles forsvar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg var blant stats- og regjeringssjefene som måtte tåle reprimande fra USAs president Donald Trump under NATO-toppmøtet i Brussel.

Under talen ved minnesmerket for terrorangrepet i New York 11. september i 2001 refset Trump de 23 av de 28 medlemslandene som ikke har nådd målet om to prosent av BNP til forsvar, og som etter Trumps mening «skylder» USA penger.

Ifølge Solberg var Trumps budskap under arbeidsmiddagen også omtrent det samme.

- Norge overoppfyller

Solberg har mange ganger understreket at Norge har økt forsvarsbudsjettene kraftig, og at Norge overoppfyller målet om å bruke 20 prosent av forsvarsbudsjettet til investeringer i strategisk viktige kapasiteter. Likevel måtte hun høre på kjeft fra Trump.

Solberg understreker at det ikke er to prosent-målet i seg selv som gir bedre forsvarsevne. Hun forsikrer likevel at Norge stiller seg bak målet om å bruke to prosent av BNP til forsvar innen 2024.

- De tre elementer i byrdefordeling: Det ene er pengene, det andre er hvilke kapasiteter vi har, og det tredje er hva vi bidrar med i internasjonale operasjoner. Og jeg mener Norge leverer på alle disse kravene. Vi gjør det som gir god forsvarsevne, sa Solberg.

Ikke bokstavelig

At de NATO-landene som ikke har innfridd målet om to prosent ennå «skylder» USA penger, tar Solberg ikke bokstavelig.

- NATO-samarbeidet fungerer ikke sånn. Det er mye USA gjør som ikke er NATO-relevant. Men vi er blitt rikere, og de europeiske landene har innsett at de må gjøre mer for egen sikkerhet. Derfor har de fleste også økt forsvarsbudsjettene, sa Solberg.

Den norske statsministeren sa før møtet at hun forventet å få bekreftet den sterke NATO-solidariteten og samholdet mellom de allierte. Mange forventet at Trump skulle bruke anledningen til å forsikre at USA står ved sine NATO-forpliktelser. Det gjorde han ikke eksplisitt. Stoltenberg tonet dette kraftig ned på sin pressekonferanse, og viste til at Trump talte ved minnesmerket for 11.9, som også er et minnesmerke over NATOs artikkel fem.

FREKK?: USAs president ville helst stå på første rad da Jens Stoltenberg ga NATO-lederne en omvisning på NATOs nye hovedkvarter. Det gikk hardt utover Montenegros statsminister Dusko Markovic. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Trump kunne sagt mer

På spørsmål om Trump burde brukt minnetalen ved minnesmerket til å forsikre USAs forpliktelse til det kollektive forsvaret, svarer Erna Solberg;

- Han kunne gjort det, det er et minnesmerke som er knyttet til NATOs artikkel fem, fordi den eneste artikkel fem-operasjonen vi har hatt, er jo den USA ba om etter 11.9., da vi gikk inn i Afghanistan.

- Jeg hadde kanskje ventet at når man åpner et slikt minnemerke, så sier man litt mer om konteksten. Men man kan ikke ut fra det tolke at USA ikke mener at artikkel fem gjelder, sier Solberg.

Artikkel fem i NATO-traktaten sier at dersom ett av medlemslandene blir angrepet, skal alle svare.

Solberg merket at Trump fulgte godt med på innleggene som ble holdt under arbeidsmiddagen. Han dro imidlertid før møtet var over.

- Trump lyttet

- Bildet som er skapt om at han han har konsentrasjonsproblemer, er nok ikke korrekt, sier Solberg, som for øvrig har dette inntrykket av USAs nye president:

- Han er jo en forretningsmann som er blitt politiker, og som er opptatt av å levere resultater. Han virker også som en person som kan skifte mening, hvis det er nødvendig. Nå er han sterk tilhenger av NATO. Han er tydelig på det, men han er også tydelig på at alle andre må bidra inn i alliansen, sier Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!