FÅR PEPPER: Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, har opptrådt uryddig, ifølge statsminister Erna Solberg.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FÅR PEPPER: Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, har opptrådt uryddig, ifølge statsminister Erna Solberg. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Erna om UDs klage på Jagland:
- Uryddig av ham

Statsministeren ber den tidligere Ap-lederen tenke seg om før han kaster seg inn i den norske politiske debatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at Utenriksdepartementet har levert en formell klage på Europarådets norske generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Det som utløste klagen er en Facebook-oppdatering fra Jagland etter volden som preget folkeavstemningen om et uavhengig Catalonia i Barcelona.

Der skrev blant annet Jagland: «Jeg hørte nettopp at Utenriksdepartementet sier at politimetodene som brukes i Spania er et internt anliggende».

UD hevder dette er feil og misvisende for hva som ble sagt, og får støtte fra statsminister Erna Solberg.

Erna: - Uryddig av Jagland

Hun forteller Dagbladet at UD klaget på Jagland fordi departementet mener den tidligere Ap-toppen har opptrådt uryddig.

- Det er UD som har levert klagen, men jeg synes det er klart at når man er generalsekretær i Europarådet, og dermed har ansvaret for mediefrihet, så må man være litt ryddig i måten man argumenterer på, sier Solberg til Dagbladet.

Det er høyst uvanlig at en norsk regjering leverer en formell klage på en internasjonal norsk topp-politiker.

- Jagland tok en informasjonsmedarbeiders uttalelse og satt de i en annen kontekst enn hva de var gitt for. Og jeg synes man skal tenke på at når man har den typen internasjonale verv som generalsekretær i Europarådet, så skal man ikke delta i den norske politiske debatten uten å tenke godt gjennom hvilket autoritet man tar med seg inn i debatten, fortsetter Solberg.

- Og i sum mener du det var uryddig av Jagland å kommentere slik han gjorde på Facebook?

- Ja, jeg synes det var uryddig, svarer statsministeren.

Erna Solberg opplyser videre at dette ikke er en type sak som havner på hennes bord for godkjenning før klagen sendes.

Jaglands svar

Thorbjørn Jagland ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet onsdag.

På Facebook skriver den gamle Ap-statsministeren at han ikke har mottatt noen klage fra UD:

«I dag refereres det til en note fra Utenriksdepartementet med klage på meg. Jeg har ikke mottatt noen note, jeg traff den norske ambassadøren i går på, et møte. Ingenting ble nevnt.»

Til NRK i går sa Jagland at han reagerte på at det ble sagt at situasjonen som oppsto i Catalonia var et internt anliggende.

- Det har det aldri vært for Europarådet, fortalte han.

- Hvordan reagerte du på at UD valgte å ta opp saken med ditt kontor?

- Jeg har ingen reaksjon på det. Jeg er ifølge Den europeiske Menneskerettighetskonvensjonen uavhengig av enhver regjering og har avlagt ed på det.

Klagen skal ha kommet for omkring to uker siden. Allerede da Jagland skrev innlegget 1. oktober, samme dag som folkeavstemningen om løsrivelse av Catalonia, kommentere Overland Andersen innlegget på Facebook.

Bråk under valget også

Jagland gjorde seg tidligere i høst bemerket med kommentarer om det norske valget.

I en Facebook-status skrev den tidligere Ap-lederen at det er forhold ved valget i Norge som bekymrer ham «fra et demokratisk utgangspunkt».

«Nemlig alle sakene mot Aps leder som plutselig dukket opp i valgkampen. Hvis det er slik at mediehus kjente til disse sakene lenge før valget, men ventet med å legge dem ut til valgkampen, blir det en direkte intervensjon i valget og et demokratisk problem. Mediene har en forpliktelse til å bringe en nyhet straks den kommer i deres hender, ikke vente til når det passer best», skrev han.