STABILISERE: Norge beholder 50 spesialsoldater  i Afghanistan og støtter NATOs stabiliseringsprosjekter i land i Midtøsten og Nord-Afrika med 10 millioner, opplyste statsminister Erna Solberg i dag tidlig.  Foto: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / NTB scanpix
STABILISERE: Norge beholder 50 spesialsoldater  i Afghanistan og støtter NATOs stabiliseringsprosjekter i land i Midtøsten og Nord-Afrika med 10 millioner, opplyste statsminister Erna Solberg i dag tidlig.  Foto: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / NTB scanpixVis mer

Erna på NATO-toppmøtet- Må stabilisere for å forebygge radikalisering og migrasjon

Norge beholder styrker i Afghanistan. Bidrar med 10 millioner til NATO-prosjekter i Nord-Afrika og Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WARSZAWA (Dagbladet): I dag er det trusselen fra sør mot NATOs medlemsland som er tema på toppmøtet i Warszawa.

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende sier at de nye sikkerhetstruslene som ligger utenfor NATOs grenser har stor betydning for sikkerhet i Europa.

- Stabilitet i Europas nærområder er viktig for vår sikkerhet. Derfor vil vi bidra med 10 millioner kroner over tre år til NATOs arbeid med å fremme stabilitet i sårbare stater sør og øst for alliansen, sier utenriksminister Børge Brende.

Under toppmøtet har statsminister Erna Solberg annonsert økt bidrag til NATOs støttefond for kapasitetsbygging i forsvarssektoren, samt et bidrag på 1 million kroner til NATOS støttefond for kvinners deltakelse i det jordanske forsvaret.

Forebygge

- Den ustabile sikkerhetssituasjonen i sør og øst er en langsiktig utfordring for Europas sikkerhet. Det er viktig at vi ikke bare møter denne med å styrke egen forsvars- og avskrekkingsevne. Vi må også jobbe forebyggende og sette våre partnerland i stand til selv å ta ansvar for egen sikkerhet, sier utenriksminister Børge Brende.

Den norske støtten vil bli brukt til å videreutvikle det arbeidet NATO allerede gjør i utvalgte satsingsland.

- NATO har lang erfaring med å bistå stater i nærområdene med å utvikle sikkerhets- og forsvarssektoren. Dette har vært et viktig bidrag til stabilitet i Europa etter den kalde krigen. Nå kan alliansen trekke på denne erfaringen i andre områder, som Nord-Afrika og Midtøsten, sier Brende.

Blir i Afghanistan

NATOs bidrag til kampen mot terror er først og fremst forebygging gjennom bistand til opptrening, kapasitets- og institusjonsbygging og annen støtte til medlemslandenes naboland.

Statsminister Erna Solberg opplyste i dag at Norge blir stående med spesialsoldater i Afghanistan også i 2017. Det økonomiske bidraget opprettholdes på 150 millioner kroner årlig fram til 2020.

De norske soldatene driver opplæring av afghansk spesialpoliti i Kabul som en del av NATO-oppdraget Resolute Support.

– Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er fortsatt meget utfordrende. Når NATO forlenger operasjonen, finner vi det riktig å videreføre den norske støtten, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Ikke trygg havn for terrorisme

NATO har avsluttet kampoperasjonene i Afghanistan, men Afghanistan er fortsatt NATOs største operasjon, nå med opplæring.Omlag 10 000 personellstyrker er fortsatt i landet og gir opplæring til afghanske sikkerhetsstyrker.

- Vi skal bistå afghanske styrker i å trygge sitt land og forhindre at det aldri igjen blir en trygg havn for internasjonal terrorisme, sa Stoltenberg før toppmøtet. NATO vil bidra økonomisk fram til 2020.

Kollektivt forsvar

Generalsekretær Jens Stoltenberg har flere ganger understreket at stabilisering av land i sør utenfor NATOs grenser er en del av det kollektive forsvaret.

NATO bidrar allerede med opplæring og trening av irakiske sikkerhetsstyrker i Jordan. Før toppmøtet opplyste Stoltenberg at NATO nå også vil gi slik opplæring inne i Irak.

Støtte Georgia

Norge vil også påta seg ledelsen for et nytt fond til støtte for kapasitetsbygging i Georgia. Det nye fondet skal frem til 2020 støtte et opplærings- og evalueringssenter i Georgia (Joint Training and Evaluation Centre - JTEC). Norge bidrar allerede med personell til senteret.

- Georgia er en høyt verdsatt partner for NATO. Vår erfaring er at kapasitetsbygging i partnerland bidrar til stabilitet, og gjør våre partnere bedre i stand til å delta i internasjonale operasjoner sammen med alliansen. Vi ser frem til å fortsette det gode samarbeidet med Georgia som leder av NATOs nye støttefond, sier Brende.