Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partiledermåling

Erna på topp - Jonas på bunn

Erna Solberg er landets beste partileder, fulgt av Trygve Slagsvold Vedum og Bjørnar Moxnes. Bare Une Bastholm havner bak Jonas Gahr Støre.

BEST I TEST: Statsminister Erna Solberg gjør en god jobb som Høyre-leder, ifølge 66 prosent av velgerne. i alt 91 prosent av velgerne mener hun gjør en god eller middels god jobb. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
BEST I TEST: Statsminister Erna Solberg gjør en god jobb som Høyre-leder, ifølge 66 prosent av velgerne. i alt 91 prosent av velgerne mener hun gjør en god eller middels god jobb. Foto: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik er velgernes rangering av partiledernes jobb for sine partier. Ipsos har for Dagbladet spurt velgerne om de synes partilederne gjør en god, middels eller dårlig jobb for sitt parti. Målingen er tatt opp denne uka.

- Det generelle inntrykket er at Erna Solberg står veldig sterkt, og har høy oppslutning både som statsminister og partileder. Flertallet av befolkningen støtter den jobben hun gjør. Hun har selvfølgelig mest støtte fra sine egne, men også betydelig støtte på tvers av partigrensene. Erna har fått en solid og dominerende posisjon i norsk politikk. sier valgforsker Johannes Bergh til Dagbladet.

- Inntrykket er det motsatte for Jonas Gahr Støre. Ap gjør det dårlig på målingene generelt, og partilederen har begrenset støtte i befolkningen. En tredel mener han gjør en dårlig jobb, sier Bergh.

- Ap-kollaps

-Trend- og opinionsundersøkelser viser at fellesskapsverdier, positivt syn på offentlig sektor og statlig eierskap vokser. Når Ap ikke klarer å kapitalisere på dette, er det kun Aps egen skyld, sier seniorrådgiver i Zynk, kommunikasjonsrådgiver og tidligere Ap-politiker Sigurd Grytten.

- Partiledermålinger viser om stemningen rundt partiene er oppadgående eller nedadgående. For Ap er det kollaps i så måte. Og Ap skaper situasjonen selv. Målingen avspeiler at det har gått dårlig for Ap over lang tid.

Høyre har tilpasset seg holdningsendringene og trendene blant velgerne, har finpusset styringspartiet Høyre og gått til sentrum, sier Grytten.

Erna ruler

Ikke overraskende troner Erna Solberg på topp. På Ipsos politiske barometer for mai er Høyre landets største parti med 27 prosent, og Solberg har på statsministermålingene scoret svært høyt i flere år.

66 prosent mener hun gjør en god jobb som partileder, 25 prosent svarer middels, bare 5 prosent svarer dårlig, mens 4 prosent ikke vet. 92 prosent av Høyres velgere mener Solberg gjør en god jobb.

Tydelig Sp-leder

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

På andreplass i denne kåringen kommer Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. 47 prosent gir han beste karakter, mens 29 prosent mener Vedum gjør en middels jobb. Bare 7 prosent mener han gjør en dårlig jobb for sitt parti. 83 prosent av egne velgere gir Sp-lederen beste karakter.

På tilsvarende målinger i fjor og tidligere i år har scoret Vedum enda høyere. I februar mente 52 prosent av velgerne at Vedum gjør en god jobb som Sp-leder.

- Det viktigste en partileder gjør, er å snakke om sakene folk er opptatt av. De gode tallene handler nok om at vi klarer å være en tydelig røst. Nå i det siste har det vært en debatt om EUs energibyrå Acer, som er en klassisk Sp-sak hvor jeg tror at mange av Sps kjernevelgere setter pris på at vi er tydelige, sier Vedum om tallene.

- Også blant Høyre og Frps velgere er det ganske mange som synes du gjør en god jobb som partileder. Hvorfor det, tror du?

- Jeg tror det handler om sakene. Jeg tror at mange av Høyres velgere er enige med meg når det gjelder beredskapspolitikken, og Frps velgere ser det vi påpeker i avgiftspolitikken. Vi har lagt vekt på motstand mot regjeringens politikk med avgiftsøkning for de mange og skattelette for de få, som er et standpunkt jeg tror har gjenklang i flere partier. Og den diskusjonen vi tar om å utvikle hele Norge, har nok gjenklang på grasrota i hele landet, sier Vedum.

Rød komet

Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

43 prosent mener Bjørnar Moxnes gjør en god jobb for Rødt. Dette er en solid framgang fra februar, da tallet var 34 prosent. 23 prosent mener Moxnes gjør en middels jobb, bare 11 svarer dårlig, mens 23 prosent ikke vet.

- Jeg er veldig glad for at folk synes jeg gjør en god jobb, også folk som stemmer på andre partier. Jeg tror mange setter pris på at jeg er en tydelig politiker. Denne våren har vi hatt flere saker hvor vi har markert oss: vi stilte mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug, tok kampen mot Acer, og nå sist har vi vært tydelige i luftambulansesaken. Jeg har fått tilbakemeldinger fra mange som setter pris på at vi viser handlekraft og går foran i flere viktige saker.

- Jeg tror det er fordi at folk flest, uansett hva de stemmer, liker politikere som står for noe, og som utfordrer de andre partiene. Jeg har vært mange runder med Erna Solberg i spørretimen, og gitt henne skikkelig motstand, men på en ryddig måte, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Tallene for Moxnes er påfallende. På venstresiden er et klart flertall som mener han gjør en god jobb som partileder. Det er også en betydelig andel på borgerlig side mener dette, selv om de sannsynligvis er fundamentalt uenige i politikken hans, kommenterer Bergh.

Frp-leder Siv Jensen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
Frp-leder Siv Jensen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

På det jevne

40 prosent mener Siv Jensen gjør en god jobb som leder av Fremskrittspartiet, 35 prosent svarer middels. 18 prosent mener Jensen gjør en dårlig jobb som partileder. Blant Frp-velgerne mener 67 prosent at Jensen gjør en god jobb, 30 prosent svarer middels. I de siste to årene har andelen god blant alle velgerne ligget på mellom 34 og 44 prosent for Jensen.

Delte meninger

KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

KrF-leder Knut Arild Hareide gjør ifølge 35 prosent av velgerne en god jobb, 35 prosent svarer middels. Samlet sett mener altså 70 prosent at han gjør en god eller middels jobb. I egne rekker er det delte meninger: 60 prosent mener Hareide gjør en god jobb, mens 40 prosent mener han gjør en dårlig jobb.

Midt på treet

SV-leder Audun Lysbakken scorer dårligere på denne rangeringen enn sin rival på venstresida, Bjørnar Moxnes. 33 prosent mener Lysbakken gjør en god partilederjobb, 34 prosent mener den er middels, 16 prosent svarer dårlig. I egne rekker svarer 79 prosent at Lysbakken gjør en god jobb.

SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Venstre delt

21 prosent mener Venstre-leder Trine Skei Grande gjør en god jobb, mens 43 prosent mener innsatsen er middels og 24 prosent mener hun gjør en dårlig jobb. Hennes egne velgere er ikke entusiastiske: Bare 47 prosent mener hun gjør en god jobb, 40 prosent mener den er middels.

Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Når det gjelder Trine Skei Grande, er det også litt påfallende at en del velgere er kritiske til henne. 20 prosent mener hun gjør en dårlig jobb. Støtten er heller ikke enorm blant egne velgere. Det kan skyldes diskusjonen internt om regjeringsdeltakelsen, og at det har vært litt diskusjon rundt henne som person den siste tiden, sier valgforsker Johannes Bergh. Han sikter til sex-saken fra ti år tilbake.

Krisetall

For Arbeiderpartiet er velgernes oppfatning av partileder Jonas Gahr Støre trist lesning. 21 prosent mener han gjør en god jobb, mens 39 prosent mener han gjør en middels jobb og 34 prosent mener han gjør en dårlig jobb. Blant Ap-velgerne er det flere som mener han gjør en middels jobb enn de som mener han gjør en god jobb: 51 prosent svarer middels, 43 prosent svarer god.

Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I mai i fjor mente 52 prosent av alle velgerne og 78 prosent av egne velgere at Støre gjør en god partilederjobb.

- Som alle vet er Ap i en veldig vanskelig situasjon. De plages av interne konflikter, det har vært en stor metoo-sak, og de har hatt vansker med å få sin politikk på dagsorden. Situasjonen blir bare vanskeligere av at de har en partileder som har begrenset støtte, både internt og utenfor partiet. I vanskelige tider så ser folk mer kritisk på partilederen uansett. Men det er et dårlig tegn at det er såpass usikkerhet rundt Støre internt og blant egne velgere. Det kan være et uttrykk for at Ap på velgernivå ikke er samlet om kursen videre. Og det er en leders oppgave å stake ut kursen og vise hvor man vil ta partiet videre, sier Bergh.

- Ser framover

- Slike målinger går opp og ned. Det har vært en krevende tid for Arbeiderpartiet det siste året med valgnederlag og saker som ikke har handlet om politikk. Det er naturlig at det påvirker slike målinger.

Istedenfor å bruke mye tid på målinger som dette, er vi opptatt av å se framover og jobbe med de politiske sakene. I Stortinget har vi fått viktige gjennomslag for et tryggere arbeidsliv ved å begrense bruken av innleie denne uka. Rundt i landet har vi mange dyktige ordførere som jobber hver dag for gode fellesskapsløsninger og en bedre hverdag for innbyggerne sine. Lokalvalget 2019 nærmer seg. Det er det som er fokuset vårt nå, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Fersk leder

Leder for Miljøpartiet De Grønne Une Bastholm. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Leder for Miljøpartiet De Grønne Une Bastholm. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Une Bastholm blir vurdert som en god leder for Miljøpartiet De Grønne av 12 prosent av velgerne i den første Ipsos-målingen. Til sammenligning fikk Rasmus Hansson 17 prosent på en tilsvarende måling i februar. 28 prosent mener Bastholm gjør en middels jobb, 27 prosent mener hun gjør en dårlig jobb, mens 33 prosent ikke vet. Blant Bastholms egne velgere er det like mange som ikke vet hva de synes om jobben hun gjør. 36 prosent svarer god, mens andelen middels er 30 prosent.

Partioppslutning avgjør

- Hvilken sammenheng er det mellom oppslutningen partiene får, og oppslutningen om partilederne?

- Det er klart en sammenheng mellom de to. Det er partiene som er sentrale i norsk politikk. Vi stemmer i større grad på partier enn på personer. Når partiet er nede i en bølgedal, så reflekteres dette i folks syn på partilederen. Hvis vi husker tilbake, så har Høyre vært nede i en bølgedal tidligere, i de første årene av Erna Solbergs lederskap, og da hadde hun ikke den posisjonen hun har nå, sier Johannes Bergh.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media