Coronaberedskap

Erna-refs: - Totalt bakpå

Erna Solberg lovet at Høyre er eneste parti som setter beredskap først. Sykepleierne og Ap mener statsministeren dermed burde ha sikret flere intensivplasser etter åtte år med makta.

ALVOR: Statsminister Erna Solberg (H) røper når hun virkelig forsto alvoret i corona-situasjonen. Foto: Jostein Sletten. Reporter: Steinar Solås Suvatne / Dagbladet Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

Erna Solberg tar ikke selvkritikk for mangelen på intensivplasser. Norge har i dag langt færre intensivplasser enn OECD-snittet, selv om vi er det rikeste landet.

Solberg kaller dette en prioritering myndighetene er nødt til å ta ettersom ressursene ikke er ubegrenset, selv i Norge.

- Skal vi bygge et helsesystem med flere intensivplasser enn vi trenger i en normalsituasjon, eller skal vi bruke systemet til å jobbe med de kroniske og langvarige sykdommene? Ressursene i helsevesenet er jo begrenset. Det tar også lengre tid å forbedre intensivkapasiteten, men vi er i gang, sier hun til Dagbladet.

- Vi må balansere alle behovene opp mot hverandre, legger hun til.

Lovet å sette beredskapen først

Erna Solberg hevdet ved valget i 2017 at Høyre er eneste parti som setter beredskapen først.

- Vi har ikke et helsevesen hvor vi har mange ressurser vi ikke bruker i det ordinære - vi må bli flinkere til å snu rundt på ressursene. Spørsmålet er da om det er intensivkapasiteten som er det viktigste for norsk helsevesen å utbedre.

Tidligere denne måneden ble det kjent at kapasiteten på Ahus nå var sprengt - alle ti intensivplassene var opptatt.

Sykepleierne refser Erna

Ett år med corona, men Norge har ikke flere intensivplasser i dag enn i 2020, hovedsaklig fordi det tar mange år å utdanne intensivsykepleiere.

Lill Sverresdatter Larsen, leder i Sykepleierforbundet, mener at Erna Solbergs regjering likevel ikke kan frigjennes. Solberg har tross alt ledet landet i snart åtte år - ikke bare siden mars 2020.

- Det kritikkverdige er at regjeringen ikke tidligere har styrket utdanningen av intensivsykepleiere. Og at de ikke har skaffet seg oversikt over det nødvendige nasjonale behov for intensivkapasitet. Spesialistgodkjenning knyttet til helsepersonellnummer er en måte å få denne oversikten, sier hun til Dagbladet.

Ap refser også Erna

I Arbeiderpartiet er man enig med sykepleierne. Erna Solberg kan kanskje ikke forventes å styrke intensivkapasiteten på ett år - men på åtte år med regjeringsmakt bør man kunnne kreve såpass i verdens rikeste land.

- Regjeringen har vært totalt bakpå når det gjelder å utdanne spesialsykepleiere. Riksrevisjonen er tydelige på at kandidatmålene ikke nå. Dette kan regjeringen kritiseres for. Arbeiderpartiet har foreslått og finansiert høyere utdanningsbudsjett i våre alternative budsjett, sier Ingvild Kjerkol (Ap) til Dagbladet.

Helse- og omsorgsdepartementet påpeker at regjeringen i 2021 har tatt grep for å utdanne flere intensivsykepleiere.

- Bent Høie har i 2021 bedt helseregionene om å opprette minst 100 nye utdanningsstillinger i intensivsykepleie, styrke arbeidet for å rekruttere, utvikle og beholde intensivsykepleiere i sykehusene, og å utrede det fremtidige og helhetlige behovet for intensivkapasitet i sykehusene, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) til Dagbladet.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer