COMEBACK: Jens Johan Hjort er på nytt foreslått på topp for Høyre i Tromsø. Han har profilert seg som en skarp kritiker av regjeringens asyl- og flyktningpolitikk. Men på Lilleaksla var stemningen god mellom ham og statsminister Erna Solberg. Reporter: Mats Rønning. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer Vis mer

Erna-refser skal vinne Tromsø for Erna

Han har langet ut mot Erna Solberg i asylpolitikken og synes regjeringen er bedre uten Sylvi Listhaug. Nå skal Jens Johan Hjort vinne tilbake Tromsø for Høyre.

TROMSØ (Dagbladet):

- Jeg har aldri hatt en så spennende jobb som da jeg var ordfører i Tromsø, sier Hjort til Dagbladet.

I treningstøy har den spreke 54-åringen nettopp fulgt statsminister Erna Solberg opp den bratte stien til Lilleaksla i Tromsø.

Smilet satt løst og stemningen var god mellom de to. Men advokaten som fra 2011 til 2015 var Høyre-ordfører i byen, har ikke alltid vært like begeistret for politikken som statsministeren fører.

I asyl- og flyktningpolitikken har han gjentatte ganger refset regjeringen, ikke minst for brudd på folkeretten ved de omstridte returene av asylsøkere til Russland etter flyktningkrisen.

TOPPTUR: Erna Solberg er på valgkampturnè til de store byene ett år før valget. Her på fjelltur med Tromsø Høyres Jens Johan Hjort. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TOPPTUR: Erna Solberg er på valgkampturnè til de store byene ett år før valget. Her på fjelltur med Tromsø Høyres Jens Johan Hjort. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Takhøyden er stor i Høyre og det er rom for å mene andre ting enn flertallet. Jeg synes det er hyggelig at jeg likevel kan få julekort fra Erna, sier han.

Bedre uten Listhaug

Det er ikke gjort omfattende liberaliseringer i asyl- og flyktningpolitikken siden Hjort kom med sin offentlige kritikk. Men selv mener han politikken er blitt «lite grann bedre».

-Mine hovedinnvendinger har knyttet seg til holdninger hos noen som har vært statsråder, som jeg ikke har satt pris på.

-Så du har større sans for regjeringen nå som Sylvi Listhaug ikke lenger har en statsrådspost?

-Ja, det kan du legge til grunn.

Baluba i 2015

Hjort, som i 2016 ble leder i Advokatforeningen, var en populær ordfører, også blant Tromsø-velgere som ikke normalt overveier å stemme Høyre.

I Høyre mener mange at alt lå til rette for gjenvalg, men så ble det baluba på nominasjonsmøtet i 2015. Hjort forsvant ut etter et mislykket forsøk på å få nominert Anne Berit Figenschou som byrådslederkandidat framfor den da sittende Øyvind Hilmarsen.

- Helt kort gikk det ut på at jeg mente vi burde stille med de aller beste kandidatene. Derfor foreslo jeg en rokering. Med to stemmers margin ble det ikke slik. Men nå er vi i gang med en ny runde, og laget til Høyre er veldig bra, sier han.

Nominasjonskomiteen har satt ham øverst på lista og mye skal til for at han ikke blir Høyres toppkandidat ved valget neste år.

Friskus?

Statsminister Erna Solberg er mandag og tirsdag på valgkampturné i Oslo, Tromsø, Bergen og Trondheim. Hun øyner håp om seier alle steder på valgdagen neste år.

-Vi har meningsmålinger som tyder på at vi kan vinne i alle disse fire byene. Både i Tromsø og Bergen ligger vi et godt hestehode foran, og i Trondheim og Oslo ligger vi tett på, sier hun til Dagbladet.

På spørsmål om hva hun egentlig synes om Jens Johan Hjort etter all den verbale julingen han har delt ut mot regjeringen i asylpolitikken, svarer hun som følger:

-Jeg synes Jens Johan er en flott politiker. Men så er vi ikke nødvendigvis enige i asylpolitikken. Monica Mæland var heller ikke enig med meg i asylpolitikken da hun var byrådsleder i Bergen, men hun har likevel klart å sitte ved mitt bord som statsråd i fem år.

-Veldig ofte får lokalpolitikere et sterkt og varmt engasjement for enkeltpersoner som de møter. Som rikspolitikere må vi se på helheten i politikken, fortsetter hun

- I 2013 kalte du SVs Heikki Holmås en liten friskus. Har du en liten friskus her i Tromsø også?

-Nei, han er ikke liten. Han er ganske høy.