Erna refser Sylvi: - Hun vet bedre

Sylvi Listhaugs hevder at strømprisene ikke er Putins feil. Det faller ikke i god jord hos hennes tidligere regjeringssjef.

SKILTE LAG: Sylvi Listhaug var Erna Solbergs statsråd i ulike poster fra 2013 til 2020. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
SKILTE LAG: Sylvi Listhaug var Erna Solbergs statsråd i ulike poster fra 2013 til 2020. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mandagens hastemøte om strømkrisa ble til tider en debatt om Vladimir Putins rolle i den.

Frp-leder Sylvi Listhaug ba de andre partiene slutte å skylde på Russlands krigføring for at prisene er så høye.

Listhaug viser til at prisene begynte å gå opp i fjor sommer, altså lenge før krigen i Ukraina startet.

Venstre-leder Guri Melby svarer at Listhaug løper Putins ærend.

- Gjennom å benekte Putins ansvar for de høye prisene, så mener jeg hun bidrar til et «blame-game». Den eneste som tjener på det, er Putin, sier Melby til Dagbladet.

Solberg: - Elementært

Også hennes tidligere regjeringssjef Erna Solberg kritiserer Listhaugs utspill.

- Er det noe vi burde vite om sikkerhetspolitikk, er det at russerne driver med hybridkrigføring. At gassprisene økte allerede i fjor sommer fordi Putin skrudde igjen kranen til Europa, er elementær sikkerhetspolitikk, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet.

Å ikke vektlegge Putins rolle er av flere partier blitt brukt som en del av argumentet for å stoppe utenlandseksporten av strøm. Listhaugs parti er blant dem som ikke vil ha de siste utenrikskablene som ble bygget til Storbritannia og Tyskland.

Melbys og Solbergs partier forsvarer på sin side solidaritetstanken ved å fortsette å eksportere kraft i kablene, selv om det gjør at strømprisene i Sør-Norge er gått opp.

Også Arbeiderpartiet framhever solidariteten ved å forsyne Europa med tiltrengt norsk gass.

- Frp er solid

Høyre-leder Solberg mener man ikke må late som at Russland ikke driver med manipulering også når det gjelder priskrig og strømpriser

- Du mener det var unødvendig av Frp?

- Jeg var uenig med henne, og jeg mener hun vet bedre. Jeg opplever at Frp er et solid parti når det gjelder sikkerhetspolitikk, og dette er et tema som har ligget oppe i dagen lenge, sier Solberg.

Listhaug: - Beleilig

Frp-leder Sylvi Listhaug gjentar overfor Dagbladet at det var en tabbe å bygge ut de to siste utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia.

- Jeg tenker det er lov å si at dette var et problem før krigen i Ukraina. Jeg skjønner at andre partier ikke har lyst å snakke om det. Det er veldig beleilig bare å skyve det foran seg, sier Listhaug.

Hun sier hun ikke kjøper argumentene fra de andre partiene.

- Vi kjøper rett og slett ikke dette mantraet fra de andre partiene om bare å skylde på krigen i Ukraina, selv om den selvsagt har bidratt til at det har forverret seg, sier Listhaug.

- Oppsiktsvekkende

Også parlamentarisk leder i Ap, Rigmor Aasrud, reagerer på Listhaug-utspillet.

- Det er oppsiktsvekkende at både Rødt og Frp later som det ikke er Putin som er skylden i den svært krevende situasjonen vi er i, sier Aasrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer