-Erna ryker ut som Høyre-leder

Og Carl I. Hagen tror de rødgrønne sprekker før valget i 2009.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-formann Carl I. Hagen tror ikke Erna Solberg er Høyres leder foran valget i 2009.

– Hvis det ikke skjer et eller dramatisk, så er det klart at Høyre ikke vil være fornøyd med en oppslutning på mellom ni og fjorten prosent, sa Carl I. Hagen på en pressekonferanse tirsdag.

Hagen tror en slik situasjon vil skape motkrefter innad i Høyre. Han regner med at Erna Solberg blir gjenvalgt på Høyres landsmøte om halvannen uke, men han tror altså ikke at hun blir sittende fram til stortingsvalget i 2009.

Et navn på Fremskrittspartiets statsministerkandidat til neste stortingsvalg hadde Hagen ikke, slik flere politiske observatører hadde trodd han ville komme med i dag før helgerns landmøte i eget part.

- Som dere vet er jeg opptatt av formelle ting. Alt har sin rekkefølge. Men for å sitere Egon Olsen, jeg har en plan var Hagens svar på  TV2 Nettavisens spørsmål om det er han selv eller påtroppende partileder Siv Jensen som skal flagge statsministerkanidaturet.

-De rødgrønne sprekker

Hagen tror at Dagfinn Høybråten ligger bedre an som partileder enn Erna Solberg..

– Jeg tror Dagfinn Høybråten har det langsiktige perspektivet som trengs og at han dermed kommer til å bli sittende en god stund som KrF, sa Hagen.

Men Hagens spådommer stopper ikke med dette. Han levner den rødgrønne regjeringen små sjanser.

– Jeg tror det er større sjanser for at den sittende regjeringen sprekker enn at den blir sittende ut stortingsperioden, sa Hagen. Han ser for seg opprør i SV dersom mange kommunestyregrupper blir halvert ved lokalvalget høsten 2007.

– Da rakner det, sa Hagen og begrunnet dette med at SV i en slik situasjon vil se seg nødt til å bygge partiet opp igjen utenfor regjeringskontorene.

Etter 28 år

Lørdag går Carl I. Hagen av etter 28 år som formann i Frp.

– Det blir et veldig spennende landsmøte for min elskerinne, hustru, sekretær og meg selv, sier Hagen med klar adresse til kona Eli.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse, legger Hagen til og forklarer dette med at han nå overlater et parti  i siget til Siv Jensen. Rekordvalget i fjor høst gir sammen med enda bedre meningsmålinger et solid ettermæle. Men Hagen forbereder etterfølgeren på at det kan gå litt ned.

– Hvis vi klarer å stabilisere Frp på rundt 25 prosent så vil det være veldig bra og tilfredsstillende, sier Hagen.

Han har fortsatt håp og ønske om en borgerlig flertallsregjering ved valget i 2009, men innrømmer at det kan bli vanskelig å få med de andre partiene i regjering.

Frp-regjering

Hagen mener imidlertid at Frp må være beredt til å regjere alene dersom partiet blir størst på borgerlig side. Han har merket seg at både Venstre-leder Lars Sponheim og Høyres Inge Lønning har åpnet for å kunne støtte en ren Frp-regjering fra sak til sak.

– Det er et bilde som mer og mer tegner seg, svarer Hagen på spørsmål fra Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hagen karakteriserer det som «veldig rart» at han nå skal overlate det han beskjedent kaller sitt livsverk til andre.

– Det blir en stor utfordring å ikke grine for mye, sier han og varsler en følelsesladet avgang.

Etter det skal han skrive bok og bare gi råd på bakrommet i Frp. (ANB).

MED RYGGEN TIL Carl I. Hagen spår at Erna Solberg er borte som Høyre-leder før neste stortingsvalg. Han gir foreløpig ikke noe svar på om det er han selv eller påtroppende partileder Siv Jensen som blir Fremskrittspartiets statsministerkandidat. Her Hagen og Solberg foran en debatt på TV2 i forbindelse med kommunevalget 2003.