OPTIMIST: Erna Solberg gikk av landsmøtescenen til tonene av nylig avdøde Jahn Teigens «Optimist». Video: NTB Scanpix Vis mer

Erna sang «Optimist»: - Fortvilet

Erna Solberg siterte Jahn Teigens folkekjære hit «Optimist» og sang med i landsmøtetalen til Høyre. - Jahn Teigen ville vært kjempestolt, sier forfatteren bak teksten - som samtidig er fortvilet og ber statsministeren lytte.

Publisert
Sist oppdatert

- Erna Solberg sier vi «skal ta vare på hverandre», da syns jeg hun også skal ta vare på en av tekstforfatterne av «Optimist», sier Knut Meiner til Dagbladet.

Jahn Teigen gikk bort i februar og var en kjær artist også for statsministeren. Hun valgte i talen sin til Høyre-landsmøtet å sitere strofer fra «Optimist» - i tillegg ble talen avsluttet med at sangen ble spilt over lydanlegget mens statsministeren selv stemte i noen strofer.

Teigen skrev den kjente melodien, mens teksten til «Optimist» forfattet han sammen med Ove Borøchstein og Meiner. Låten gikk utrolig nok ikke videre til superfinalen i Melodi Grand Prix i 1989 - til sjokk og vantro fra det norske folk.

ADIEU: Jahn Teigens datter, Sara Skorgan Teigen, fremførte en rørende versjon av «Adieu» i hans bisettelse i Tønsberg domkirke. Bilder fra NRK Vis mer

- Kanten av stupet

Meiner tar det som en ære at statsministeren siterer teksten han var med å skrive for over 30 år siden, men samtidig får han vonde følelser når statsministeren nettopp siterer at vi skal ta vare på hverandre mens bransjen han var med å starte ligger nede med brukket rygg.

- Jeg er fortvilet. Jeg var med å starte eventbrasjen i 1996. Vi var de første som ble stengt ned og vi blir sikkert de siste som får åpne igjen. Vi sysselsetter 5000 mennesker og har 30.000 frilansere. Erna Solberg har sagt at hun er klar over den fortvilte situasjonen bransjen befinner seg i, men vi har ennå ikke fått på plass noen ordning. Folk står på kanten av stupet og kan miste livsverkene sine, forteller Meiner.

Meiners eget selskap, Komon Stageway, hadde budsjettert med en omsetning på 140 millioner kroner i 2020. Siden coronaen kom til Norge har de omsatt for én million. I fjor omsatte de for 130 millioner og betalte over 20 millioner kroner i honorarer til norske musikere.

- Mitt eget selskap skal kunne klare seg, men jeg føler et stort ansvar for bransjen jeg var med å starte. Jeg ser kolleger som er dypt deprimerte. Dette er livsverket til veldig mange mennesker, sier Meiner.

- VELDIG TRIST: Statsminister Erna Solberg (H) minnes Jahn Teigen. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ingenting igjen

Sponsor og eventforeningen har lansert et forslag til krisepakke for næringen.

- Det er veldig enkelt å hjelpe oss, vi har foreslått en ordning der vi får dekket 25 prosent av budsjettert omsetning med en begrensning opp til 25 prosent av fjorårets omsetning. Da er vi i stand til å ta mesteparten av folka tilbake, sier Meiner, som understreker at all annen støtte skal trekkes fra i en slik ordning.

- Kontantstøtten vi har fått er bare småpenger. De fleste har tapt 90-95 prosent av omsetningen, fortsetter han.

Nå håper Meiner å få et møte med Erna Solberg og næringsminister Iselin Nybø (V).

- Erna bør invitere oss inn så vi får forklart hva vi trenger, hvordan vi trenger det og når vi trenger det. Bransjeorganisasjonen vår gjorde en undersøkelse i mai, da trodde 70 prosent at de ikke ville overleve 2020.

- Jahn ville vært kjempestolt

Knut Meiner kjente Jahn Teigen godt og er sikker på at artisten ville satt pris på at statsministeren brukte låten hans i en tale.

- Jahn ville vært kjempestolt over det. Han var jo en nasjonalist - i den absolutt mest positive betydningen av ordet. Han elsket Norge og var oppriktig stolt over den hederen han fortjent ble til ære.

- Samtidig ville han nok tenkt at Erna burde hjelpe Knut og kollegaene i den krisen vi er i - uten at det er mulig å kontrollere det! sier Meiner og ler.

Erna Solberg sier hun kommer til å ta kontakt med Meiner.

- Optimist er en fantastisk melodi som jeg har latt meg inspirere av. Og jeg synes teksten passet godt til budskapet som jeg hadde i talen min i dag, sier Erna Solberg.

- Jeg er klar over at mange bedrifter har problemer på grunn av smittevernstiltakene og særlig de bedriftene som leverer tjenester til store møter og arrangement. Derfor har vi også innført en rekke tiltak for å hjelpe bedrifter gjennom pandemien. Vi er klar over at mange vil trenge støtte utover høsten, og vi jobber nå med løsninger som settes igang raskt. Jeg kommer til å ta kontakt med Meiner, og ser frem til å få hans innspill, sier Solberg.

UNIK ARTIST: Slik beskriver Sigrid Hvidsten, kulturredaktør i Dagbladet Jahn Teigen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Ap: - Erna kom til Stortinget

Ap-politiker Terje Aasland har sans for forslaget fra eventbransjen med en støtte på 25 prosent av omsetning.

- Det er et fornuftig innspill fra eventbransjen. Jeg synes de er veldig moderate når de sier de vil trekke fra inntekter og annen støtte i en sånn tilskuddsordning, sier Aasland.

Han er bekymret for en rekke næringer som fortsatt er hardt rammet av coronakrisen.

- Vi har helt siden regjeringen varslet at de ikke kom med en erstatning for kompensasjonsordningen jobbet med å få et overblikk over næringslivet. Vi har fått veldig klare tilbakemeldinger på at ordningene i dag ikke treffer og det er alvorlig. Det gjelder deler av reiselivet, eventbransjen og en del av transportsektoren. Jeg blir bekymret når Erna Solberg holder en tale som Høyre-leder og ikke tar opp hovedutfordringene næringslivet står oppi om dagen. Da synes jeg hun bommer fullstendig, sier Aasland, som venter på Solberg i Stortinget.

- Jeg forventer at Erna Solberg kommer til Stortinget relativt raskt og presenterer ulike ordninger som treffer næringene som fremdeles er hardt rammet av at vi har stengt ned samfunnet, sier Aasland.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer