Trine Skei Grandes nye bok

Erna satte foten ned for Abid Raja

Da tidligere Venstre-leder Trine Skei Grande ville ha Abid Raja som næringsminister, satte Erna Solberg foten ned, skriver Grande i sin nye bok. Hun innrømmer også å ha bedt Sveinung Rotevatn velge mellom å bli utfordre henne som leder, og statsrådspost.

KOLLEGER: Abid Raja (V)er nå kulturminister i Erna Solbergs (H) regjering, men Solberg satt først foten ned for statsråd Raja, ifølge ny bok. Foto: Endre Vellene
KOLLEGER: Abid Raja (V)er nå kulturminister i Erna Solbergs (H) regjering, men Solberg satt først foten ned for statsråd Raja, ifølge ny bok. Foto: Endre Vellene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har i dag fått tilgang til Trine Skei Grandes biografi «Oppreist».

Her forteller hun sin versjon om oppturer og nedturer som partileder i Venstre og statsråd i Erna Solbergs regjering.

Noe av det hun bruker plass på, er hvordan hun opplevde det som er blitt omtalt som «Trines kupp»:

Da hun byttet ut sin mangeårige kollega Ola Elvestuen som klima- og miljøminister, og satte inn sine antatt argeste konkurrenter i lederstolen Sveinung Rotevatn og Abid Raja.

Å bytte ut Ola Elvestuenvar tungt, men nødvendig, mener Grande.

FERDIG: Avtroppende leder Trine Skei Grande holdt sin avskjedstale under landsmøtet til Venstre på Gardermoen. Vis mer

- Mistet kontakten med partiet

Andledningen var at Frp akkurat hadde gått ut av Solberg-regjeringen. Det ga rom for nye folk.

Ifølge Grande var det forventning om fornyelse i partiet og sier to navn pekte seg ut: Sveinung Rotevatn og Abid Raja.

- Problemet var at vi bare hadde én ny statsrådspost å fylle.» skriver Grande. Hun skriver at det ikke var noe krav i partiet om at Ola Elvestuen måtte fortsette.

«For Ola handler alt om politikk, om hvilke resultater du oppnår. En tvers igjennom sympatisk holdning, men det kan også føre til at du mister støtten du har i et parti, skriver Grande, og fortsetter:

«Det var et av de vanskeligste valgene jeg måtte ta som partileder, og på mange måter urettferdig, men likevel helt nødvendig, skriver hun.»

Ole Elvestuen har uttalt at han mener Grande ikke lyttet til partiet, men til seg selv.

Rotevatn ville utfordre

Grande skriver at hennes plan var at Sveinung Rotevatn skulle bli klima- og miljøminister, Abid Raja næringsminister og Iselin Nybø ta over Grandes jobb som kulturminister.

Men da hun spurte Rotevant om han ville ta over ledelsen av Klima- og miljødepartementet fikk hun seg en overraskelse.

«Han sa at han gjerne ville bli statsråd, men også at han vurderte å utfordre meg som leder på landsmøtet vårt noen få måneder seinere», skriver Grande.

Hun mener det var åpent og ærlig av ham å si det rett ut.

«Men på samme tid ville det være helt absurd dersom en statsråd tok kampvotering mot en sittende partileder som også satt i regjeringa» skriver Grande. Hun mente det ville gjøre samarbeidet deres innad i regjeringa veldig vanskelig.

«Det sa jeg også til ham. Om han ønsket å ta opp kampen om å bli partileder var det greit for meg, men da måtte han gjøre det fra en annen posisjon enn som statsråd. Det trengte Sveinung å tenke over, så jeg lot ham få litt tid for seg selv», skriver Grande i boka.

Grande skriver også at hun samtidig informerte Rotevatn om at hun hadde planer om å gå av som partileder innen et år.

Hun bekrefter med dette langt på vei VG-journalist Eirik Mosveens sak om dette, selv om Grande selv mener det ikke er riktig å si at hun inngikk en avtale med Rotevatn.

Rotevatn skriver i en melding til Dagbladet at han ikke har lest boka og ikke har noen kommentarer til dette.

HOLDT I MØRKET: - Jeg ble overrasket, og ble informert gjennom mediene, bekrefter nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, etter det ble kjent at leder Trine Skei Grande går av som leder i partiet. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Foten ned for Raja

Trine Skei Grande skriver også at Abid Raja vurderte å stille til kampvotering på landsmøtet, men «la tanken tvert fra seg» da hun spurte ham om han ville bli næringsminister.

Hun bekrefter også at statsminster Erna Solberg først satte foten ned for Abid Raja, noe Grande sier kom som en stor overraskelse på henne.

«Erna var veldig skeptisk da jeg fortalte henne at jeg ville at Abid skulle bli næringsminister. Abid hadde et rykte på seg for å være en solospiller som ikke forholdt seg lojalt til vedtatte strategier og planer, og Erna ville dessuten ikke ha en helt fersk statsråd i et så komplekst departement som Næringsdepartementet.» skriver Grande.

Ifølge Grande tok Raja dette dårlig, og han trodde dette var noe Grande selv hadde lagt opp til for å slippe å ta ham inn som statsråd.

«Jeg forstod at det kom til å bli et svare leven om jeg ikke fikk overtalt Erna til å slippe ham til». Skriver hun.

Det var statsministeren som til slutt kom til at Raja kunne bli kulturminister og at Iselin Nybø fikk posten som næringsminister.

«Å utnevne utfordrerne mine til statsråder hadde vært et maktgrep, men jeg hadde ikke gjort det for å sikre min egen posisjon. Det eneste målet jeg hadde, var unngå en konflikt i partiet som kunne ødelegge oss, » hevder Grande.

Har ikke lest boka

«Jeg vil igjen takke Trine for innsatsen hun har lagt ned for partiet, og for tilliten hun viste meg ved å ta meg inn i regjeringen. Det å bli kultur- og likestillingsminister i den norske regjeringen er det aller største som har skjedd meg i mitt offentlige virke. Jeg har ikke lest boken, og selvsagt har Trine rett til å komme med sin personlige versjon, utover dette vil jeg ikke gi noen kommentar til boken», sier Abid Raja i en kommentar til boka.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra statsminister Erna Solberg (H) i dag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer