KRISEN ESKALERER:  I helgen kantret en båt med mellom 700 og 950 flyktninger, i dag gikk en båt med 300 flyktninger ned. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET.
KRISEN ESKALERER: I helgen kantret en båt med mellom 700 og 950 flyktninger, i dag gikk en båt med 300 flyktninger ned. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET.Vis mer

Erna sender ett sivilt skip til Middelhavet

Utenriksministeren til Roma tirsdag med norsk bidrag mot flyktningekatastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg bekrefter i ettermiddag overfor NTB at Norge sender ett sivilt skip til Operasjon Triton i Middelhavet.

Skipet skal være på plass seinest 1. august for å avhjelpe den dramatiske situasjonen med det eskalerende antallet båtflyktninger
i Middelhavet.

En samlet opposisjon på Stortinget har krevd at Norge må gi konkret hjelp.

Innen 1. august
Norske regjeringsrepresentanter møte med EUs grenseorganisasjon Frontex i forrige uke.

Der ble Norge bedt om å stille med ett skip innen 1. august, slik statsministeren nå bekrefter.

 FÅR ALT I FANGET:   Italias utenriksminister Paolo Gentiloni på en pressekonferanse i Luxembourg i dag. Foto: JULIEN WARNAND, EPA/NTB Scanpix.
FÅR ALT I FANGET: Italias utenriksminister Paolo Gentiloni på en pressekonferanse i Luxembourg i dag. Foto: JULIEN WARNAND, EPA/NTB Scanpix. Vis mer

Rederiforbundets kommunikasjonssjef Erik Giercksky sier til Dagbladet at de foreløpig ikke er kjent med hva slags fartøy myndighetene planlegger å sende.

- I formiddag har vi gjentatt beskjeden vi i flere måneder har gitt til norske myndigheter: at det haster med norsk og internasjonal bistand i Middelhavet, sier han.

5 000 reddet av norske skip
I fjor reddet norskkontrollerte lasteskip 5 000 båtflyktninger fra drukningsdøden i Middelhavet.

Seinest i forrige uke ble 95 havarerte flyktninger plukket opp av et norsk skip.

Hittil i år har nærmere 2 000 båtflyktninger omkommet etter havarier med overfylte fiskebåter, hvorav de fleste har dratt ut fra Libya i håp om å komme fram til Italia.

Rederiforbundet sa seinest søndag at lasteskip ikke er egnet til slike operasjoner, og at det kan være direkte livsfarlig for mannskapet.

Til Roma tirsdag
Utenriksminister Børge Brende drar til Roma tirsdag for å drøfte den eskalerende flyktningkatastrofen i Middelhavet med sin italienske kollega.

Da skal han legge fram det norske maritime hjelpetilbudet.