Erna sier ikke «neger» nå

«Jeg tror dosen ville blitt for stor med en neger som hadde oppført seg som Ari Behn», sa Erna Solberg i 2002. - Mye har forandret seg siden da, sier hun i dag.

UTTALTE SEG OM EN SVART PERSON I KONGEFAMILIEN: I 2002 mente Erna Solberg at en «skikkelig, velutdannet neger» kunne gått hjem hos det norske folk dersom vedkommende ble en del av kongefamilien. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTTALTE SEG OM EN SVART PERSON I KONGEFAMILIEN: I 2002 mente Erna Solberg at en «skikkelig, velutdannet neger» kunne gått hjem hos det norske folk dersom vedkommende ble en del av kongefamilien. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under tittelen «Kunne Ari vært neger?» kommenterte Erna Solberg hudfarge og kongehuset i en KK-artikkel fra 2002.

Den framtidige statsministeren fra Høyre sa blant annet at «en skikkelig, velutdannet neger uten skandalebakgrunn kunne gått hjem i den norske kongefamilien».

«Men jeg tror dosen ville blitt for stor med en neger som hadde oppført seg som Ari Behn», fortsatte Erna Solberg i sin analyse i KK.

Sitatene og reportasjen fra KK i 2002 blir i dag delt på sosiale medier etter å først ha blitt løftet fram i Se & Hørs lederartikkel i går.

«En svart Ari hadde nok skapt en viss skandale. Men en afrikaner med bakgrunn som en skikkelig person, kunne blitt et stort symbol på det liberale Norge. Men mange nordmenn er ikke klare for en neger i den rollen», sa Solberg videre til KK.

I dag sier Solberg at hun ikke bruker ordet «neger» lenger.

- Det er et ord vi ikke bruker lenger, fordi det oppleves støtende. Dette er snart 20 år siden og mye har forandret seg siden da, også hvilke ord man bruker om hverandre, sier Solberg til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer