Erna sier regjeringen «glemte» samarbeids­avtalen da de åpnet Lofoten-områder for oljeselskaper

Regjeringen snudde om Lofoten. Skal ikke åpne Lofoten-områder for oljeselskaper likevel.

«GLEMTE» SAMARBEIDSAVTALEN: Statsminister Erna Solberg (H) sier grunnen til regjeringen først åpnet områder i Lofoten for oljeselskapene, og så i kveld gikk tilbake på det, var fordi de hadde «glemt» samarbeidsavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre. Olje- og energiminister Tord Lien (i bakgrunnen) sa i kveld at han tar selvkritikk for håndteringen Foto: NTB Scanpix
«GLEMTE» SAMARBEIDSAVTALEN: Statsminister Erna Solberg (H) sier grunnen til regjeringen først åpnet områder i Lofoten for oljeselskapene, og så i kveld gikk tilbake på det, var fordi de hadde «glemt» samarbeidsavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre. Olje- og energiminister Tord Lien (i bakgrunnen) sa i kveld at han tar selvkritikk for håndteringen Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) sier at det ikke var meningen at regjeringen skulle åpne Lofoten-områder for oljeselskaper.

Det melder VG.

- Slik det første brevet gikk ut, så inneholdt det åpninger som ikke er regjeringens politikk. Det var vi ikke klar over heller, egentlig, før vi så medieoppslagene. Derfor har olje- og energiministeren korrigert dette i dag, sier Solberg til VG.

Avisa spør så:

- Hvordan er det mulig å sette i verk politikk som ikke er regjeringens politikk?

- Det at vi ikke eksplisitt ikke unntok disse områdene, det har vært fordi man har tenkt litt annerledes. Også har man glemt samarbeidsavtalen, som vi har forpliktet oss til, svarer Solberg til VG.

Snudde i oljespørsmål

Tidligere i dag gikk altså olje- og energiminister Tord Lien (Frp) og regjeringen tilbake og snudde om å åpne områder i Lofoten for oljeselskapene.

Det var onsdag at det ble kjent at Lien og hans departement lyste ut områder i Lofoten og Møre i den såkalte 24. konsesjonsrunden. Det skapte rabalder, og samarbeidspartiet Venstre sa da at regjeringen ikke fulgte samarbeidsavtalen, mellom regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Klokka 22.07 meldte NTB at Tord Lien tok selvkritikk for måten han hadde håndtert utysningen.

- Med den uro dette har skapt, ser jeg i ettertid at dette kunne vært håndtert annerledes fra starten av, sier Lien i en kommentar til NTB.

Statsråden påpeker at nominasjonsprosessen er et verktøy for å hente inn oppdatert kunnskap om geologien på norsk sokkel.

- Det har aldri vært aktuelt å utlyse i 24. runde de områdene som er begrenset gjennom forvaltningsplanene eller samarbeidsavtalen. For å skape ro rundt arbeidet med denne viktige konsesjonsrunden, har vi i dag presisert at vi heller ikke ønsker nominasjoner fra selskapene i disse områdene, sier Lien.

Ønsket kunnskap

I samarbeidsavtalen står det svart på hvitt at partiene er enige om å ikke åpne for petroleumsvirksomhet eller konsekvensutredning i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, og ikke iverksette petroleumsvirksomhet på Mørefeltene i denne stortingsperioden.

Onsdag avviste Lien at det å åpne for nominering var det samme som utlysning, og uttalte at utgangspunktet kun var å få mest mulig kvalitetskunnskap om geologien lokalt og regionalt.

KrF-leder Knut Arild Hareide bare fnøs av argumentet.

- Du legger ikke disse områdene ut for nominering uten grunn. I så fall holder du oljenæringen for narr, sa han tidligere i kveld.

- En irriterende og helt meningsløs forklaring. Det er ingen grunn til å be om kunnskap om felt som uansett ikke skal åpnes, uttalte Venstres nestleder Ola Elvestuen til NTB onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer