Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Erna skaper flere farlige asylsøkere

Forverringen av asylsøkernes levevilkår øker antallet «nesten-tragiske» hendelser over hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er blitt langt flere som oppfører seg truende og som trenger ekstra oppfølging enn før. Frykten for at en av «våre» beboere skal gjøre noe katastrofalt er konstant. Men det er statsråd Erna Solberg som har ansvaret for at antallet potensielt farlige asylsøkere øker, sier leder for flyktningseksjonen i Norsk Folkehjelp Anne Cath. da Silva. Hun har ansvaret for ti asylmottak rundt om i landet. Dagen etter at en asylsøker gikk berserk med øks på et fly i Nordland, møter hun Dagbladet på Klemetsrud i Oslo. For kort tid siden truet en beboer med å tenne på mottaket. Nå er han omplassert. Fungerende mottaksleder Mai-Liss Larsen forteller at 20 av de 92 asylsøkerne trenger ekstra oppfølging.

Store kutt

Det kan bli vanskelig når UDI presser fram et kutt på 25 prosent i budsjettene. Folkehjelpa har til nå kuttet 13 prosent, i snitt.

-  Norsk Folkehjelp er svært bekymret. Vi må kutte i mye av det som skaper levelige vilkår for asylsøkerne, sier da Silva.

Dagbladet har vært i kontakt med flere av de private aktørene som UDI betaler for å drive mottak. De forteller om den samme virkeligheten, men flere vil ikke uttale seg i frykt for å miste kontrakter med UDI.

21. juli sendte UDIs regionkontorer ut brev som asylmottakene tolker som en trussel om at hvis de ikke går med på å omgjøre 25 prosent av fastplassene til stykkprisplasser, vil nedleggelse være alternativet. Årsaken til UDIs initiativ er at antallet asylsøkere har gått ned med 50 prosent i år.

-  Vi kan ikke la skattebetalerne betale for tomme plasser. Forslaget om omgjøringen på 25 prosent gir en god mulighet for mange til å fortsette driften, mens UDI opprettholder fleksibiliteten hvis antallet asylsøkere plutselig skulle øke, sier kommunikasjonsdirektør Geir Løndal i UDI.

Stadig mindre

UDI har også sendt beskjed til om kraftige kutt i det som tidligere ble kalt lommepenger. I mottak der måltidene er dekket, får voksne fra 1. november 400 kroner pr. måned, mot 1135 tidligere. Til sammenlikning får innsatte i norske fengsler 1470 kroner måneden. Enslige som må lage maten selv, får redusert månedsbeløpet fra 2790 til 1655 kroner.

UDIs kommunikasjonsdirektør vil ikke svare på hvorfor beløpene er så kraftig redusert fordi endringene kommer på initiativ fra politisk ledelse i Kommunaldepartementet.

Årsaken skal være at beboerne i transittmottak bare oppholder seg der en kort periode, i påvente av mer permanent adresse.

FRIVILLIG LÆRING: På Klemetsrud asylmottak gir to studenter frivillig norskundervisning, men andre aktiviteter kuttes. - Vi har lært mange nye ord i dag, sier kasakhstaneren Jusupov Abdukudus (42) (nr. 2 fra v.) til Anne Cath. da Silva (t.v.), ansvarlig for Norsk Folkehjelps ti mottak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media