PARALLELLE NETT-SAMFUNN: - På sosiale medier kan vi få en parallellsamfunn-tankegang, hvor folk bare hører på dem de er enige med allerede, sier Erna Solberg til Dagbladet.Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
PARALLELLE NETT-SAMFUNN: - På sosiale medier kan vi få en parallellsamfunn-tankegang, hvor folk bare hører på dem de er enige med allerede, sier Erna Solberg til Dagbladet.Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

Erna skremt av sosiale medier: - De flørter med ideene som inspirerte Breivik

Statsministeren ser en «oppblussing» særlig på sosiale medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er både fint og veldig trist, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet rett etter at hun har lagt ned krans og holdt en tale under 22. juli-seremonien i regjeringskvartalet nå i formiddag.

- Det er viktig å minnes, og det er viktig å vise alle dem som nå går og har sorg hver eneste dag at også hele det norske samfunnet minnes, sier hun.

Med det siste halve årets terrorhandlinger i særlig Frankrike som bakteppe, forteller hun Dagbladet om sine egne refleksjoner omkring innvandring og den pågående diskusjonen om ekstrem islamisme.

MINNEMARKERING: I en markering idag, fem år etter 22. juli-tragedien, ble de 77 som gikk bort minnet. Navnene ble lest opp fremfor blant annet statsministeren og pårørende. Video: NTB / Scanpix Vis mer

- Tenker ikke sånn

- De første årene etter 22. juli hadde vi en mer dempet diskusjon om motsetninger i vårt samfunn, særlig knyttet til innvandring og innvandringsspørsmål, sier Solberg.

Hun konstaterer at dette har forandret seg.

- Jeg ser jo en oppblussing særlig på sosiale medier, av dem som flørter med noen av de samme ideene som Breivik flørtet med og som inspirerte ham.

- Skremmer det deg?

- Ja. Samtidig er det viktig at vi ikke lar oss overvelde av det, for det store, store flertall av nordmenn tenker ikke sånn, sier Solberg.

Om parallelle samfunn

Statsministeren refererer til diskusjonen om parallelle samfunn, av innvandrere som slår seg ned de samme stedene og omgås de samme folkene.

Hun synes det samme problemet kommer til syne hos nordmenn som kommuniserer på sosiale medier - og advarer mot det.

- På sosiale medier kan vi få en parallellsamfunn-tankegang, hvor folk bare hører på dem de er enige med allerede, sier Erna Solberg til Dagbladet.