Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Carl I. Hagen og Syden

- Erna skylder oss en forklaring

Svenskene får lov til å reise til Syden fra og med 30. juni, ifølge Expressen. Frp-nestor Carl I. Hagen har ennå ikke gitt opp drømmen om spansk sommer.

REGIONER: Frp-nestor Carl I. Hagen mener statsminister Erna Solberg (H) bør vurdere å åpne for reiser til deler av Spania og andre typiske ferieland. Fredag kommer en ny løypemelding fra Solberg om coronahåndteringen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
REGIONER: Frp-nestor Carl I. Hagen mener statsminister Erna Solberg (H) bør vurdere å åpne for reiser til deler av Spania og andre typiske ferieland. Fredag kommer en ny løypemelding fra Solberg om coronahåndteringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Erna Solberg og regjeringen skylder oss en forklaring på hvorfor vi er mer restriktive enn svenskene. Hva er årsaken? sier Carl I. Hagen til Dagbladet.

- Regjeringen bør være velvillig overfor befolkningen. Det skal veldig sterke grunner til for å nekte mennesker å reise, for eksempel til sine feriesteder i Spania, sier den 76 år gamle politikerveteranen som har sitt andre hjem på Costa Blanca.

ÅPNER: Ifølge kilder til Expressen vil det svenske Utenriksdepartementet (UD) offentligjøre at landet åpner sine grenser for reisende. Vis mer

Til fjells

Fredag morgen holder statsminister Erna Solberg (H) en ny redegjørelse om status og videre løp for regjeringens coronahåndtering for Stortinget. Samme dag reiser Hagen og kona Eli til fjells.

Drømmen om Spania er lagt på is, men ikke skrinlagt helt. For ekteparet Hagens del er det forsikringsselskapenes praksis og ikke anbefalingen fra norske myndigheter som avgjør saken.

- Også vårt forsikringsselskap har en passus om at forsikringen ikke gjelder hvis UD fraråder å reise. Vi teller på knappene og håper at UDs fagfolk ser behovet som veldig mange har, særlig barnefamilier, for å komme seg på ferie, sier Hagen.

- Det er ikke synd på Eli og meg. Vi har en flott hytte på fjellet og et stort hus i Oslo og kan være mange steder. Det er barnefamiliene som er avhengig av å reise i skoleferien jeg særlig tenker på, fortsetter han.

- Endringer i våre reiseråd henger tett sammen med smittesituasjonen og reiserestriksjoner i andre land, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen til Dagbladet i helse - og omsorgsdepartementet.

- Det globale reiserådet om å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige gjelder til 20. august. Innen 20. juli vil vi se på unntak fra det globale reiserådet til nærliggende europeiske land. Folkehelseinstituttet oppdaterer for øvrig hvilke områder i Norden som tilfredsstiller kriterier for å fjerne reiserestriksjoner minst hver 14 . dag.

Hun sier norske myndigheter følger utviklingen i EU tett.

- Vi har et godt etablert samarbeid med Sverige og øvrige nordiske land om reiseråd og konsulære spørsmål. Vi er i fortløpende dialog med dem om dette, blant annet gjennom ukentlige telefonmøter.

Unntak

Frp-nestoren mener regjeringen bør gjøre som den gjorde med de nordiske landene.

- Regjeringen bør snarest vurdere å åpne opp for reiser til regioner der smittesituasjonen tilsier at dette er forsvarlig. Man bør vurdere de ulike regionene i Spania og i andre land for seg - og ikke bare se på det enkelte landet i sin helhet, sier Hagen.

- Jeg kjenner ikke smittesituasjonen på Costa Blanca, men det er denne som er relevant for oss. Ikke hvor mange som er smittet og syke i Madrid. Jeg utfordrer UDs folk til å ikke snakke om land, men litt som med Sverige, der det ble åpnet for Gotland, sier han.

- Fritt menneske

I VGs podkast Gievær og Giertsen fortalte han nylig om planene om å reise til Spania i sommer. At en slik tur ville kunne stride mot myndighetenes anbefalinger, la han liten vekt på.

- Jeg er et fritt menneske i et fritt land, sa han.

- Det er helt riktig, utdyper han overfor Dagbladet.

- Det er mange ting vi mennesker gjør som er risikofylt. Vi vet vi kan kollidere, men kjører bil likevel. Mange hopper i fallskjerm eller klatrer i fjellet. Når Spania åpner for turister, er det opp til oss selv om vi skal reise. Men problemet er altså dette med forsikringen, sier Hagen.

SLIK ER REGLENE: Nå kan du reise til Danmark. Men dette må du huske på. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Åpnes for sydentur

Restriksjonene som ble innført på Sveriges grenser som følge av coronapandemien, lettes 30. juni, opplyser kilder til Expressen.

Ifølge avisa vil Sverige åpne for reiser til Hellas, Spania, Italia, Portugal, Slovenia, Frankrike, Island, Belgia, Sveits og Luxemburg.

Da statsminister Erna Solberg (H) sist fredag offentliggjorde nye reiseråd, fikk Finland, Island, Grønland, Færøyene og Danmark grønt lys.

Det ble imidlertid satt sterke begrensninger for Sverige, der man bare kan dra til Gotland, som ligger midt i Østersjøen, og er et yndet feriemål for svenskene.

Norge og Danmark tillater derimot at man kan kjøre gjennom Sverige for å komme til hverandre. De fleste land tillater ikke gjester fra Sverige på grunn av coronasituasjonen i landet. Landet er hardt rammet av pandemien, og hadde per tirsdag registrert 4939 coronarelaterte dødsfall. 52 383 personer var bekreftet smittet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!