Erna skyter i været

Mens Frp stuper på siste MMI-måling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp faller med hele 5,5 prosentpoeng (pp) siden april, og er nede på 24,8 prosent, noe som likevel er 2,7 pp høyere enn partiets rekordresultat ved stortingsvalget.

Målingen er gjennomført 22.-25. mai med 900 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen.

Høyre går mest fram og øker med 3,2 pp til 16,9 - som er 2,7 pp bedre enn stortingsvalget. Ap går fram med 2,2 pp og er igjen landets største parti med 30,5 prosent. For de andre partiene er det små endringer.

Frp lekker

Frp som i forrige måling fikk over 30 prosent og full uttelling for Siv-effekten av partiets formannsskifte, må gi tilbake en stor andel velgere til Høyre.

I april ville én av fem tidligere Høyrevelgere stemme Frp. I mai vil bare en av 10 tidligere Høyrevelgere stemme Frp.

Frp mister også sitt dominerende grep på hjemmesitterne. I april ville annenhver hjemmesitter stemme Frp. Nå i mai er andelen redusert til en av fem. Høyre får tilbake velgere fra Frp, både tidligere Høyre-velgere, men også folk som stemte Frp ved valget.

Uten flertall

Erna skyter i været

For Ap er målingen en korreksjon i forhold til april, da partiet for første gang etter valget var under 30 prosent. Ap får tilbake velgere som har vært innom Frp og får en mer normal andel hjemmesittere.

Mandatberegning viser at de rødgrønne har 77 mandater. Dermed er de fortsatt langt fra flertallet de vant ved valget, et flertall de mistet på målinger i februar og ikke har gjenvunnet.

Målingen gir Høyre og Frp 73 mandater til sammen.

Statsviter Håkon Kavli i MMI mener Høyres framgang skyldes både et vellykket landsmøte og at Erna Solberg har markert seg sterkt i UDI-debatten:

-  I UDI-saken har Solberg inntatt rollen som den kanskje mest markante opposisjonspolitikeren. Målingen ble tatt opp mens UDI-debatten dominerte i mediene og for første gang har vi sett at Frp ikke har hatt den sterkeste stemmen i en sak som dreier seg om utlendinger og innvandring, mener Kavli.

Erna Solberg er naturlig nok godt fornøyd med målingen:

Vendepunkt

-  Det er veldig hyggelig med en positiv måling etter mange dårlige. Det foretas seks politiske meningsmålinger hver måned, så det er blitt mange dårlige å svare på særlig de siste par månedene, sier hun.

Hun tror partiets landsmøte representerte et vendepunkt:

-  Det brakte ro i partiet. Vi har et klart hovedbudskap som er kommet fram, nemlig at det skal være muligheter for alle og at Høyre vil arbeide for mangfold, inkludering og valgfrihet.

-  Er den verste krisa over?-  Jeg håper det. Dette er den andre målingen etter landsmøtet son viser positiv tendens for Høyre. Det tyder på at nedgangen er snudd til oppgang.

Sentrum må med

-  Høyre har fått mye pepper fra KrF og Venstre for tilnærmelsene overfor Frp. Kan vi likevel i denne målingen se kimen til en mulig borgerlig mindretallsregjering mellom to etter hvert mer jevnstore høyrepartier i 2009?

-  Jeg tror fortsatt at alle de fire partiene må inngå i et borgerlig samarbeid. Sentrum sitter på vippen. Derfor må vi bygge fellesskapet mellom alle fire partier.

-  Du er ikke mismodig på grunn av Sponheims og Høybråtens negative reaksjoner på en tilnærming til Frp?

Tida får vise

-  Jeg vet at dette tar tid, og alle må få den tid de trenger. Så får vi se. Vi må være bevisst på hvor mye fellesskap vi klarer å bygge.

Frp\'s nyvalgte formann Siv Jensen tar fallet på MMIs mai-måling med fatning:

-  Det er like vanskelig å forklare stor tilbakegang som stor framgang. Vi har sagt før at det blir store svingninger og at vi er mest opptatt av de mer langsiktige tendenser. Vi regner med å kunne stabilisere oss rundt 25 prosent, hvor vi er nå, som er nesten tre prosentpoeng over valgresultatet. Og det er jo bra.

-  Illustrerer målingen at en regjering av Høyre og Frp er realistisk i 2009?

-  Det får tida vise. Både Høyre og Frp har markert en tydelig vilje til samarbeid.

-  Mellom bare dere to, eller alle fire på borgerlig side?

-  Tilnærmingen mellom partiene over tid avgjør det.

HVER SIN VEI: Høyre-leder Erna Solberg gleder seg stort over endelig å kunne kommentere en meningsmåling som er positiv for henne og partiet, mens Frp\'s nyvalgte formann Siv Jensen tar fallet på MMIs maimåling med fatning.
KRYMPER: Jens Stoltenberg og Ap er igjen landets største parti med 30,5 prosent, men flertallet de rødgrønne fikk ved valget er nesten spist opp.