Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps landsmøte 2018

Erna skyter ned Frps NATO-krav

Ikke mulig å nå 2 prosent-målet nå, sier statsministeren.

SKRØT AV FRP: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg hilset Frp-landsmøtet i dag. Hun roste Siv Jensen for samarbeidet i regjering, og spesielt for håndteringen av olje- og ledighetskrisa. Hun ba også Frp-lederen og finansmisteren passe på pengesekken, også på landsmøtet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SKRØT AV FRP: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg hilset Frp-landsmøtet i dag. Hun roste Siv Jensen for samarbeidet i regjering, og spesielt for håndteringen av olje- og ledighetskrisa. Hun ba også Frp-lederen og finansmisteren passe på pengesekken, også på landsmøtet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gardermoen (Dagbladet): Frp kommer i morgen til å vedta at Norge bør bruke minst 2 prosent bruttonasjonalproduktet (BNP) innen 2024. Det er en skjerping av målet som NATO-landene satte seg i 2014, om å bevege seg mot 2 prosent i løpet av ti år.

I forslaget til resolusjon fra en enstemmig stortingsgruppe heter det at Frp er bekymret for regjeringens kommunikasjon rundt NATO-målet, og mener det er nødvendig å presisere at regjeringen vil nå målet.

Dette er viktig for å vise våre allierte i NATO at Norge tar sine allianseforpliktelser på alvor, heter det i forslaget. Forsvarspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, mener budsjettene framover må vise tydelig opptrapping.

Per i dag bruker Norge på 1, 54 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar. Å øke til 2 prosent koster anslagsvis 17 milliarder, mens handlingsrommet i norsk økonomi ligger på tre-fire milliarder i de nærmeste årene.

- Ikke råd til det

På spørsmål om Frps krav er realistisk, svarer statsminister Erna Solberg:

- Akkurat nå har vi ikke penger til det. Det som ligger i Jeløya-plattformen er at vi skal følge opp langtidsplanen for forsvaret (LTP), det er det aller viktigste vi gjør nå, og det vil kreve mye penger.

Vi har også en ambisjon om å komme til 2 prosent. Men det vi er enige om i Jeløya-plattformen, er jo at vi skal langtidsplanen. Vi har jo økt bevilgningene med 24 prosent. Så får se hva vi har råd til av videre opptrapping. Det kommer jo en ny handlingsplan i 2021. Nå må vi gjennomføre den vi har, sier Solberg til Dagbladet.

Også Høyres landsmøte tidligere i år så behov for å presisere 2 prosent-målet, siden Jeløya- plattformen ikke nevner fristen 2024 eksplisitt.

Før landsmøtet sa statsminister Erna Solberg at regjeringen ikke har lovet å nå 2 prosent-målet innen 2024.

- Jeg mener vi må se en helhet i offentlig pengebruk, vi kan ikke sette én sektor foran alt annet. Vi skal også bygge ut veier, togskinner og helsetilbud.

I tillegg står landet i en økonomisk situasjon som krever flere jobber i privat sektor for å klare omstillingen. Da kan vi ikke svekke konkurransekraften ved å bruke for mye penger i offentlig sektor, sa Solberg.

Redaksjonskomiteen på Frps landsmøte anbefaler forslaget om å minst å nå 2- prosent-målet innen 2024.

- Revidert nasjonalbudsjett (RNB) for 2018 skal om kort tid legges frem for Stortinget. Samtidig forbereder Forsvaret øvelse Trident Juncture 2018, hvor våre allierte vil bruke milliarder av kroner på å øve storstilt forsterkning av Norge. Planarbeidet med å implementere ny landmaktstruktur uten tilstrekkelig finansiering går i disse dager også inn i en avgjørende fase, skriver redaksjonskomiteen..

Roste Siv og Frp

I sin hilsningstale til Frp-landsmøtet skrøt hun av Frp som samarbeidspartner i regjering og av partileder og finansminister Siv Jensen.

SIV HOS ERNA: Siv Jensen besøkte Høyre og Erna Solberg på Høyre-landsmøtet tidligere i april. I dag var det Solberg som hilste Frp-landsmøtet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SIV HOS ERNA: Siv Jensen besøkte Høyre og Erna Solberg på Høyre-landsmøtet tidligere i april. I dag var det Solberg som hilste Frp-landsmøtet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Du vet at det har skjedd noe i norsk politikk når finansministeren fra Frp kommer til Høyres landsmøte og advarer mot å bruke for mye penger, sa Solberg.

- Men at Siv var på vårt landsmøte og at jeg er her, sier noe om endringene i norsk politikk. Det er til ettertanke at ved sju av de siste 10 valgene har det vært borgerlig flertall på Stortinget. Likevel har vi gjentatte ganger fått Ap-regjeringer. Det er fordi vi ikke har funnet måter å samarbeide på før de siste årene.

Men vi inngår kompromisser, får gjennomført politikk, vi endrer Norge sammen, og har skapt historie sammen de siste årene, sa Solberg, og viste til politiske resultater og styringsevne.

- Pass på pengesekken, Siv

Hun takket Siv Jensen for å ha gjort det borgerlige samarbeidet mulig.

- Du er konstruktiv, og jeg respekterer at du noen ganger ikke er fullt så konstruktiv og løsningsorientert, for jeg vet at da står du står opp for Frps interesser. Men du er jo irriterende god når du forsvarer Frps interesser i regjering, sa Solberg.

Hun minnet regjeringspartiet om at landsmøtene er viktigere enn før.

- For politikken som blir vedtatt, påvirker regjeringen direkte, den kan endre landets kurs og kan bli å finne igjen i statsbudsjettene. Så Siv, du må altså holde fast på pengesekken her også, sa Solberg,

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media