Erna slår ned forsvarsopprøret i egne rekker

Grasrota i Høyre krever at statsministeren finner mer penger til Forsvaret. - Vi må ha flere tanker i hodet på én gang, svarer Erna Solberg.

FLERE TANKER PÅ SAMME GANG: Erna Solberg sier hun må tenke på balansen mellom alle sektorer, og mener regjeringen allerede gjør mye for å styrke Forsvaret. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FLERE TANKER PÅ SAMME GANG: Erna Solberg sier hun må tenke på balansen mellom alle sektorer, og mener regjeringen allerede gjør mye for å styrke Forsvaret. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det går mot forsvarskrangel i Høyre.

I forkant av Høyres landsmøte til helgen står flere fylkeslag sammen bak et krav for å få regjeringen til å bruke mer penger på Forsvaret.

Men statsminister Erna Solberg maner sine egne til moderasjon.

- Jeg mener vi må se en helhet i offentlig pengebruk, vi kan ikke sette én sektor foran alt annet. Vi skal også bygge ut veier, togskinner og helsetilbud. I tillegg står landet i en økonomisk situasjon som krever flere jobber i privat sektor for å klare omstillingen. Da kan vi ikke svekke konkurransekraften ved å bruke for mye penger i offentlig sektor, sier statsministeren til Dagbladet.

Bort fra toprosentmålet

Sentralt i kravet fra grasrota i partiet hennes ligger toprosentmålet i Nato. Norge forpliktet seg i 2014 om å jobbe mot å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar innen 2024.

Per i dag bruker vi 1,56 prosent av BNP på Forsvaret, og prognoser fra Forsvarsdepartementet anslår at Norge faktisk kommer til bevege seg bort fra toprosentmålet fram mot 2024.

Det er trolig deler av grunnen til at en rekke av Høyres fylkeslag har pekt på at regjeringen har satt av for lite til Forsvaret i årets statsbudsjett. I resolusjonsforslag sendt inn til landsmøtet krever fylkeslagene at det allerede i revidert nasjonalbudsjett for i år må synliggjøres at landsmakten Stortinget vedtok i fjor skal finansieres.

Krav fra grasrota

Fylkeslagene krever samtidig håndfaste forpliktelser om opptrapping slik at Natos toprosentmål nås innen 2024.

Telemark Høyre ber blant annet Høyre-landsmøtet stille krav til regjeringen om å «snarest legge frem en analyse av langtidsplanens økonomiske rammer sammenholdt med en jevn opptrappingsplan som oppfyller Natos toprosent-mål innen 2024».

I tillegg til toprosentmålet vil også andre deler av Forsvaret bli gjenstand for debatt på Høyres landsmøte, deriblant helikopterkapasiteten.

Blant fylkeslagene som vil skjerpe Høyres forsvarsforpliktelser ytterligere, er Trøndelag, Oslo, Troms og Finnmark, Møre og Romsdal, og Østfold.

Erna kan ikke gi noen BNP-løfter

Men statsminister Erna Solberg kan ikke garantere sine egne at Norge kommer til å bruke to prosent av BNP på Forsvaret i 2024.

- Vi har aldri sagt at vi skal nå toprosentmålet i 2024. Det vi sa i Wales-erklæringen var at vi skal bevege oss mot det målet, og det gjør vi, hevder Solberg.

- Hvilket år når vi det målet, da?

TROR REGJERINGEN HAR TILLIT: Statsminister Erna Solberg opplever at diskusjonen har vært knyttet til Sylvi Listhaug, og mener det ikke tilsier at regjeringen har mindre tillit enn før. Video: Emilie Rydning / Reporter: Trym Mogen / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Det kan ikke jeg sitter her og si. Det avhenger blant annet av hvordan norsk økonomi utvikler seg og hvor mye penger vi klarer å finne i budsjettene i årene som kommer, sier Solberg og legger til:

- Det aller viktigste nå er at denne regjeringen faktisk klarer å finansiere rammen og driften Forsvaret har. Det er noe Norge ikke har fått til på lenge. Vi har snudd trenden og klarer å finne mer penger til å fornye Forsvaret for hvert år.​

- Men vi har en forpliktelse til våre allierte i Nato?

- Ja, vi har satt et mål vi skal forsøke å nå. Men det målet må ikke skygge over at Norge allerede har økt pengebruken på forsvar, svarer Solberg.

Ernas beskjed til opprørerne

Hun viser til at forsvarsbudsjettene har økt med 24 prosent siden hun tok over styringa av landet i 2013, og understreker Forsvaret nå får bevilgninger som opprettholder slagkraften.

Skulle Norge ha nådd 2 prosent i dag, ville det ha krevd en økning i forsvarsbudsjettet på nesten 16 milliarder kroner.

- Du har et opprør i egne rekker?

- Det vil alltid være noen som ikke synes det går fort nok. Men i tillegg har jeg folk som synes vi bygger for få veier, og andre som vil bruke mer penger på helse. Ser man på enkeltsektorer, er det alltid mulig å ha høyere ambisjoner, men jeg synes alle i Høyre skal tenke på det Jan P. Syse sa: «Jeg er mot summen av alt jeg er for».​

- Flere i ditt parti krever en tydeligere satsing for å nå toprosentmålet?

- Forsvarsutgiftene må henge sammen med den omstillingen Norge står i. Å bruke for mye penger i offentlig sektor vil svekke Norges konkurransekraft i årene som kommer. Det er ikke noe vi ønsker. Vi må ha flere tanker i hodet på én gang.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer