Seljord 20180914. Statsminister Erna Solberg melket for harde livet da hun deltok i en melkekonkurranse under Dyrskun i Seljord. På hennes lag var mat- og landbruksminister Bård Hoksrud og Vendela Kirsebom. På motstanderlaget var AP-leder Jonas Gahr Støre, SP-leder Trygve Slagsvold Vedum og Petter Pilgaard. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Seljord 20180914. Statsminister Erna Solberg melket for harde livet da hun deltok i en melkekonkurranse under Dyrskun i Seljord. På hennes lag var mat- og landbruksminister Bård Hoksrud og Vendela Kirsebom. På motstanderlaget var AP-leder Jonas Gahr Støre, SP-leder Trygve Slagsvold Vedum og Petter Pilgaard. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Arbeiderpartiet

- Erna sliter med mer enn å melke en ku

- Ap er tilbake, slo Ap-leder Jonas Gahr Støre da han åpnet Aps landsstyremøte i formiddag. Han mener at krisetiden for partiet er over.

AP TILBAKE: Arbeiderpartiet har lagt den tunge tiden bak seg og er på vei tilbake med fokus på politikk, sa Ap-leder jonas Gahr Støre i sin landsmøtetale i ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AP TILBAKE: Arbeiderpartiet har lagt den tunge tiden bak seg og er på vei tilbake med fokus på politikk, sa Ap-leder jonas Gahr Støre i sin landsmøtetale i ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Etter sommeren har vi fått en ny start. Vi er på vei dit vi vil - nemlig som Arbeiderpartiet på sitt beste. Utviklingen på meningsmålingene går i riktig retning. På de aller fleste er det nå flertall for regjeringsskifte. Og vi møter en svekket regjering - og en regjeringssjef som sliter med mye mer enn å melke ku, sa Støre, med henvisning til melkekonkurransen i Telemark nylig.

Ifølge Støre lar regjeringen seg drive for vind og vær i utenrikspolitikken.

- Aller tydeligst er det i nordområdepolitikken, der utenriks møter innenriks. Det var noe av det aller viktigste for oss, i vår regjeringstid. Vi bidro til at norske havområder i nord vokste like mye som hele fastlands-Norge. Nå skjer fryktelig lite, så lite at da regjeringen skulle liste opp sin politikk for nordområdene, måtte de føye til nytt og svært forsinket - sykehus i Kirkenes for å ha noe å skryte av. Men det, Erna Solberg, er med respekt å melde helsepolitikk, ikke områdesatsing, sa Støre.

Han raljerte med regionreformen, som ifølge Ap-lederen er blitt reneste «Joker Nord».

- Jeg var med på folkemøter i Vadsø og Kirkenes før sommeren. Jeg fikk se og høre den sterke fortvilelsen mange i nord føler over å bli overkjørt og overhørt. Siden har det gått fra vondt til verre, sa Støre.

Han sa at Ap er for en regionereform, men ikke en modell som er tegnet av fire mennesker på et bakrom på Stortinget.

Satser på arbeidsliv og velferd

I talen gikk han gjennom Aps hovedsaker framover: Sterke fellesskapsløsninger i arbeidsliv, velferd og internasjonalt.

Han viste til tegn på økende forskjeller, og sa det er dype forskjeller mellom Aps og høyresidas svar på et arbeidsliv som er i rask forandring.

- Vi står sammen med de 700 sjøfolkene som risikerer å bli stående på land fordi regjeringen vil følge Color Lines ønske om å flagge ut Kiel-fergene. Vi står sammen med renholds- og vedlikeholdsarbeiderne som risikerer å miste jobbene som følge av jernbanereformen. Vi går i spissen for strengere regler for innleie, forbud mot nulltimerskontraker og vil bruke innkjøpsmakten i våre kommuner til å stille krav om trygge arbeidsvilkår, sa Støre.

Han sa også at mens regjeringen vil kutte i fagforeningsfradraget, og i regjeringserklæringen at de «anerkjenner» det uorganiserte arbeidslivet.

- Vi sier nei til kutt i fagforeningsfradraget. Vårt svar er å doble det, sa Støre.

Ap-lederen sa at Ap i sitt alternative statsbudsjett vil legge på bordet mellom tre og fire milliarder kroner til kommunene neste år.

Front mot kommersielle

Han sa at ideelle og frivillige gjør en stor innsats i eldreomsorgen, men han vil ha skarpere front mot kommersielle aktører.

- Jeg har blitt mer og mer kritisk til kommersielle velferdsaktører. Se til Sverige. Der har privatiseringen av skolen ført til en skole med store forskjeller, i tillegg til dårlige resulater, sa Støre.

- Høyres privatiseringsreform innenfor sykehusene fører til at fellesskapets sykehus tappes for penger, personell og kompetanse. Slik blir det når de ser på de syke og pasienter som kunder. Kommersielle får et sugerør ned i statskassa, sa Støre, og sa med henvisning til helseminister Bent Høie.

- Jeg skjønner at Bent Høie vil bort, og har søkt på jobb som fylkesmann. Men bedre enn å bygge minister, er å bytte politikk! Eller aller helst: Bytte begge deler, sa Støre.