Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Erna snakker ned olje- og gassnæringen. Kan forlenge krisa

LO-lederen mener statsministeren bagatelliserer økende arbeidsløshet.

 LEDIGHET BEKYMRER: LO-leder Gerd Kristiansen kritiserte regjeringen for svak innsats mot økende ledighet da hun talte til LOs representantskap i dag. LO går inn for et moderat lønnsoppgjør, men vil sikre medlemmenes kjøpekraft. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LEDIGHET BEKYMRER: LO-leder Gerd Kristiansen kritiserte regjeringen for svak innsats mot økende ledighet da hun talte til LOs representantskap i dag. LO går inn for et moderat lønnsoppgjør, men vil sikre medlemmenes kjøpekraft. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økende arbeidsløshet var et hovedtema i talen LO-leder Gerd Kristiansen holdt i formiddag på LOs representantskapsmøte- møtet der LO skal vedta sine hovedkrav til årets lønnsoppgjør. LO vil kreve at medlemmenes kjøpekraft sikres, men Kristiansen slo fast at det ikke blir noen lønnsfest. 

- Vi skal gjennomføre et ansvarlig oppgjør. Som vi gjorde i fjor. Som vi alltid gjør! Men det betyr ikke null, null, null, som Stein Lier Hansen har tatt til ordet for, sa Kristiansen.

- Regjeringen må ta ansvar LO-lederen slo fast at oljenedturen rammer hardt. I uttalelsen fra sekretariatet som representantene er ventet å samle seg om, beskrives det neste tiåret som arbeids- og næringslivets mest dyptgående endring siden andre verdenskrig. 
 
- Det er ingen krise, sier statsminister. Det må bli verre før det kan bli bedre. Kamerater! Der har blitt verre! Det ER krise på Vestlandet. For de tusenvis av enkeltmennesker som mister jobben, sa Kristiansen.

LO venter fallende oljeinvesteringer, stagnerende lønnsvekst og forsterket press i retning av økonomisk og sosial ulikhet.

Den blåblå regjeringen fikk gjennomgå hardt. Kristiansen hevdet regjeringens politikk er en politikk for nedbygging av norsk næringsliv.

- LO forventer en mye sterkere satsing på arbeid og aktivitet enn det regjeringen har levert hittil. Vi kunne bygget mye vei og annen infrastruktur og pusset opp mange skoler med en liten del av skattekuttene regjeringen har levert til landets rikeste.

-  Så har jeg en oppfordring til Erna Solberg: Slutt å snakke ned olje- og gassnæringen. Det kan bidra til å forlenge krisen. Olje- og gassnæringen har en helt spesiell posisjon i norsk økonomi.

- Oljefondet bidrar årlig med 200 milliarder til den felleskassa som finansierer velferden vår. Og det kommer på toppen av at den fortsatt står for minst 10 prosent av samlet sysselsetting. Og den er grunnlaget for en fantastisk teknologiutvikling som har gjort Norge ledende i verden, og som også kommer andre næringer til gode.

Tull om innlåsing - Denne næringen skal produsere store verdier i mange år framover, sa Kristiansen.

Hun mente det derfor er viktig å beholde kompetansen i bedriftene.

- Vi er glade for at også NHO nå innser at permitteringsperioden må utvides. Nå gjenstår bare regjeringen. Det burde være god nok dokumentasjon på behovet at både LO og NHO ber om det. Regjeringen må skjønne at det eneste argumentet de har mot dette, den såkalte innlåsingen, er tull. Tror de virkelig at arbeidstakere ikke søker nye jobber fordi det er så lukrativt å gå ned til 60 prosent i lønn?

- Norske arbeidstakere er kjent for å være omstillingsdyktige og produktive. Våre medlemmer bidrar til omstilling hele tiden — på sine arbeidsplasser og gjennom jobbskifter.

- Jeg er redd regjeringens politikk virker i motsatt retning. Regjeringens politikk er ikke en politikk for omstilling! Det er en politikk for nedbygging av norsk næringsliv, sa Kristiansen.

Enstemmig om pensjon
Foruten å sikre kjøpekraften, vil LO prioritere lavtlønte og kvinnedominerte grupper i offentlig sektor i årets lønnsoppgjør. Den største konflikten i LO-familien står om pensjon og det var etter harde tak sekretariatet kom fram til en enstemmig instillig om pensjon.

LO vil kreve:

* Opptjening fra første krone

*Tariffesting av tjenestepensjonen
*Lette jobbskifte mellom virksomheter uten tap av opptjening og uten økte kostnader for den enkelte
* Et system for bedre samling av opptjente rettigheter og pensjonskapital
* Evaulere AFP