Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna snakker ut om abortbråket: - Jeg vet at det er et vanskelig tema

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad har fått kritikk etter å ha sagt at han forventer at flere kvinner skal få nei i nemnd hvis abortloven endres. - Jeg mener at Kjell Ingolf har sagt noe annet, sier Erna Solberg når Dagbladet møter henne i Paris.

Abortstrid: Erna Solbergs forsøk på å møte KrF i abortspørsmålet møter motstand. Hadde hun forventa at det skulle bli så mye oppstyr? Video: Tori Aarseth og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): De siste ukene har debatten om abortloven overskygget det meste annet etter at Solberg gikk ut med at hun var villig til å snakke om endringer, dersom KrF valgte å gå inn i hennes regjering. Nå som veivalget er unnagjort og KrF på vei inn i regjering, åpner Solberg seg om abortstriden.

I PARIS: Statsminister Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I PARIS: Statsminister Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hadde du forventet at det skulle bli så mye oppstyr rundt dette?

- Jeg vet at dette er et vanskelig tema. Det er vanskelige etiske spørsmål som er tunge å diskutere, og jeg vet at det skaper debatt. Vi har åpnet for å snakke om dette i forhandlingene, og så får vi se hvordan det blir til slutt, sier Solberg.

- Jeg har fått støtte

Mens Solberg har stått fast på at en endring av loven ikke skal gjøre det vanskeligere for kvinner å få abort, har KrF-kronprinsen Kjell Ingolf Ropstad sagt at han forventer at flere kvinner skal få avslag i abortnemnd dersom loven endres slik KrF ønsker.

- Hvem av dere er det som har rett?

- Jeg mener at Kjell Ingolf har sagt noe annet. Det er ikke først og fremst lovendringene som skal få ned aborttallene, men andre tiltak. Det er vi enige i.

TOPPMØTE: Gatene i Paris var stengt da statsoverhoder fra nesten hundre land møttes i Paris søndag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TOPPMØTE: Gatene i Paris var stengt da statsoverhoder fra nesten hundre land møttes i Paris søndag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvilke tiltak?

- Vi har for eksempel utvidet ordningen med gratis prevensjon. Da er det gledelig at antallet graviditeter hos tenåringer har gått betydelig ned de siste åra. De kan mer om prevensjon, og tar mer forholdsregler slik at de ikke blir gravide. Denne typen tiltak er de viktigste for å få ned aborttallene, så vi har bedre kontroll over når vi får barn.

- Høyre har flere kvinnelige politikere som har uttrykt tydelig støtte til dagens abortlov tidligere, men de har ikke deltatt i debatten i særlig grad nå. Hvilke reaksjoner har du fått internt?

- Jeg har fått støtte for det jeg har sagt, nemlig at vi kan snakke om det. Det er klart hva Høyres standpunkt er, men dette er noe som Høyres gruppe har diskutert, og gitt meg muligheten til å gjøre.

I utgangspunktet er Høyres politikk å støtte dagens abortlov. Spørsmålet var oppe på partiets landsmøte i 2013, hvor dette ble vedtatt. Solberg åpnet også da for å gjøre endringer, men ble nedstemt av landsmøtet.

Vil ha høyere skatt

Men før forhandlingene om en regjeringsplattform kommer i mål, og spørsmålet om abortloven spikres, må regjeringspartiene og KrF bli enige om et budsjett. Det er mye som skal på plass på kort tid før kvartetten kan ta første skrittet mot en flertallsregjering. Allerede 3. desember skal statsbudsjettet opp i Stortinget.

Fredag la KrF fram sitt alternative statsbudsjett. Ett av hovedkravene i forhandlingene, vil bli å doble barnetrygden. Dette vil betyr 3,3 milliarder kroner mer i budsjettet for neste år. Partiet vil også ha mer til minstepensjonistene. Alt dette vil KrF dekke inn ved å øke skatter og avgifter med nærmere ni milliarder kroner til neste år.

Det har Frp's Helge André Njåstad allerede kontant avvist å gå med på.

- Det er det som alltid er vanskeligst: å bli enige om inndekningen. Det er ikke så vanskelig å bli enige om offentlige utgifter. Hovedspørsmålet er hvordan man skal betale for dem, sier Solberg.

STATSBUDSJETT: Solberg tror ikke det blir vanskeligere enn før å få enighet om budsjettet, til tross for høye forventninger etter KrFs veivalg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STATSBUDSJETT: Solberg tror ikke det blir vanskeligere enn før å få enighet om budsjettet, til tross for høye forventninger etter KrFs veivalg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lørdag var første forhandlingsmøte mellom KrF og regjeringspartiene. Selv om de fire partiene er optimistiske når det gjelder å få til en løsning, innrømmer Solberg at høyere skatt ikke er noen ønskesituasjon.

- Skatteøkninger er jo ikke denne regjeringens svar på å løse prioriteringer. Det er viktig at de offentlige utgiftene ikke begynner å øke i gode tider også. I dårlige tider bruker vi offentlig sektor for å stimulere veksten, men i gode tider bør vi ikke gjøre det, sier Solberg.

PARIS: Erna Solberg på vei til Triumfbuen for å markere hundre år siden slutten på første verdenskrig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PARIS: Erna Solberg på vei til Triumfbuen for å markere hundre år siden slutten på første verdenskrig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

KrF har også de siste fem åra støttet regjeringens budsjett. Men etter det tøffe retningsvalget i høst, er forventningene høye til å få uttelling for å ha valgt å gå inn i regjeringen. Solberg ser likevel ikke noen grunn til at det skal bli vanskeligere denne gangen.

- Vi har laget et budsjett som også tar hensyn til viktige saker for KrF. Vi har fem år med samarbeid bak oss, som betyr at mye av den felles politikken vår ligger i budsjettet som allerede er lagt fram, sier hun.

- Hva kan Høyre fire på for å gjøre KrF fornøyde?

- Det vil runden vise seg etter hvert som vi forhandler. Forhandlinger skjer rundt forhandlingsbordet. Vi gir ikke løypemeldinger i media, sier Solberg.

Hundreårsmarkering

Både gater og metrostasjoner er stengt, og halve Paris står på hodet under hundreårsmarkeringen av slutten på første verdenskrig ved Triumfbuen søndag. Over 80 statsledere deltar i markeringen foran Triumfbuen, inkludert USAs president Donald Trump og Russlands Vladimir Putin.

Dagbladet møter statsminister Erna Solberg på et hotell i Paris etter en lang dag dedikert til freden.

- Det er ikke så ofte man får muligheten til å reflektere over de store spørsmålene: betydninger av historiske tidsperioder og hvordan verden er i dag, sier Solberg.

Hun roser både den franske presidenten Emmanuel Macron og Tysklands rikskansler Angela Merkel.

- De hadde sterke taler som sier noe om hvorfor det er så viktig at vi ikke faller hen til lettvint nasjonalisme og enkel populisme, og at vi fortsatt må jobbe med det globale fellesskapet vårt. Det er ikke noe sted i denne verden å gjemme seg for de store globale problemene. Vi er sammen om dette, og vi må finne felles løsninger, sier Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!