Erna Solberg: - De belaster det norske asylsystemet unødvendig

Skal løse situasjonen på Storskog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Vi står nå overfor en ekstrordinær situasjon, som krever ekstraordinære tiltak og handling, sier Erna Solberg.

Klokka 11.30 i dag holdt statsminister Erna Solberg og og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen pressekonferanse om den varslete lovendringen.

- Vi ser at over halvparten som kommer over Storskog, ikke kommer fra Syria. De belaster det norske asylsystemet unødvendig, og vårt system er ikke dimensjonert for en så stor migrasjon.

Dersom et flertall på Stortinget slutter seg til, vil regjeringen fra neste fredag kunne instruere utlendingsmyndighetene om å returnere asylsøkere med opphold i Russland direkte, uten realitetsbehandling.

- Lovendringen er også et signal på at asylsøkere uten beskyttelsesbehov, ikke bør komme, sier Erna.

Lovendringen er ment å skulle være et effektivt grep for å håndtere den store pågangen av asylsøkere på grensen ved Storskog.

- Noen vil kunne blitt avvist allerede på grensen, forklarer justisminister Anders Anundsen.

Dette er endringene Justisminister Anders Anundsen sier det vil bli opprettet flere lukkede tiltak, som mottaket på Trandum. Slike mottak vil bli opprettet i Finnmark slik at asylsøkere som skal returneres, kan holdes der og ikke blir sendt til mottak andre steder i landet.

Slik ser lovendringen ut:

•Raskere behandling av asylsøkere uten beskyttelsesbehov
•Justisdepartementet kan instruere UNE og UDI
•Utreisefrist endres, kan både fjernes og forkortes
•Forslagene fører til at saksbehandling kan effektiviseres

- Vi har opplevd at utlendingsloven har vært en begrensning for den hurtigbehandlingen av søknader vi nå har behov for. Vi har jobbet med denne loven i et par uker, sier Solberg.

Ifølge NTB er politiet beredt til å behandle 50 utsendingssaker i døgnet, men daglig kommer det over 100 flyktninger inn i Norge fra Russland. De fire første dagene denne uken er det kommet 447 asylsøkere denne veien.

Statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og justisminister Anders Anundsen informerte de parlamentariske lederne og stortingspresident Olemic Thommessen om hastesaken i et møte tirsdag formiddag.

For å ha loven på plass til mandag, må den ekspressbehandles i Stortinget. Første behandlingen av loven skal etter planen skje klokka 12 på mandag.

Ingen ankebehandling Lovendringen betyr at regjeringen kan instruere utlendingsmyndighetene, også Utlendingsnemnda, om å retuterne asylsøkere som har opphold i andre land direkte, uten ankebehandling.

Ifølge Solberg har de fleste som nå har kommet over grensa fra Russland oppholdstillatelse der.

De vil etter lovendringen kunne returneres direkte, uten realitetsbehandling.

Stortingspresidenten var tilstede på tirsdagens krisemøte. Bakgrunnen er at Stortinget må fravike sine vanlige regler for behandling av saker slik at loven kan vedtas allerede neste uke, settes ut i live og innebære ny saksbehandling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer