Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unge Høyre-saken:

Erna Solberg: - Du kan trygt sende barna dine til Unge Høyre

Høyre-lederen ville ikke hatt problemer med å sende sine egne barn på Unge Høyre-arrangementer.

VILLE SENDT EGNE BARN: Erna Solberg sier hun ikke hadde vært bekymret for å sende sine egne barn på Unge Høyre-arrangementer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VILLE SENDT EGNE BARN: Erna Solberg sier hun ikke hadde vært bekymret for å sende sine egne barn på Unge Høyre-arrangementer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Alle foreldre kan føle seg trygge når de sender barna sine til Unge Høyre-arrangementer, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet.

Det er nå kommet 21 varsler om seksuell trakassering i Høyre. Ti av disse er rettet mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, og mandag ba statsadvokaten politiet om å foreta innledende undersøkelser av en anklage mot Tonning Riise.

Søndag kveld innrømmet også partileder Erna Solberg at Høyre har sviktet i å gjøre ungdomspartiet sitt til et trygt sted for alle. Solberg ville likevel ikke nølt med å sende sine egne barn på konferanser og møter med Unge Høyre i tida som kommer.

- Jeg ville ikke vært bekymret dersom mine bare gikk på arrangementer i Unge Høyre-regi. Hvis det er noen organisasjon som kommer til å ha stor årvåkenhet på seksuell trakassering framover, så er det Unge Høyre, lover Solberg.

Tonning Riise trakk seg som Unge Høyre-leder sent på kvelden 10. januar. Han er nå sykemeldt. Høyre opplyser at de jobber for å ivareta Tonning Riise.​

- Kunnskapen vi nå har om å jobbe med den skiftende gruppen av ledere i ungdomsorganisasjonen er noe vi må huske på hele tiden. Vi må snakke om dette hele tiden. Vi må spørre oss hva seksuell trakassering er, og vi må spørre oss hvordan vi skaper et godt miljø som gjør at folk trives og forhindrer at det oppstår uønskede situasjoner, sier statsministeren.

Detaljkunnskaper

På en pressekonferanse søndag kveld ble det klart at ledende skikkelser i Unge Høyre fikk signaler og varsler om Kristian Tonning Riises oppførsel en rekke ganger fra 2013. Likevel ble Tonning Riise valgt til ny Unge Høyre-leder i 2014 og gjenvalgt i 2016.

Erna Solberg hevder at hun som Høyre-leder ikke viste om Tonning Riises påståtte oppførsel på fest eller bekymringen rundt dette.

- Når såpass mange i Unge Høyre har visst: Hvorfor har ikke du, partilederen, fått med deg snakket om Tonning Riise?

- Det er ikke sånn at en leder i Høyre har detaljkunnskap om det som foregår i Unge Høyre, svarer Solberg.

- Vi har politiske diskusjoner og de interne forholdene i Unge Høyre er ikke noe vi diskuterer. Det er noen som har visst, noen ikke har stilt gode nok spørsmål, men det er ikke slik at det har vært allmenn kjennskap i Høyre om Tonning Riises oppførsel sådan, fortsetter hun.

- Fyll og sjekking

Like før jul, mens varslene mot Trond Giske rullet for fullt, holdt Erna Solberg pressekonferanse. Den gang fortalte Solberg Dagbladet at det kunne være varsler i Høyre som hun ikke kjente til.

I dag vet vi at dette skjedde etter blant andre Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset, parlamentarisk leder Trond Helleland og Nikolai Astrup var klar over at det kunne komme mediesaker om Tonning Riises oppførsel i alkoholpåvirket tilstand. 22. desember hadde Helleland samtaler med ​Kristian Tonning Riise om sistnevntes oppførsel.

Erna Solberg sier hun ikke fikk vite om dette.

- Hvorfor spurte du ikke Aarset eller Helleland om det var saker i partiet som pågikk i dagene før jul? Du må ha visst at metoo-kampanjen ville bli et tema framover.

- På det tidspunktet var ikke dette noen spørsmål om seksuell trakassering. Bekymringene rundt Kristian Tonning Riise den gang gikk på fyll og sjekking, men det lå ingen varsler på bordet, svarer Solberg.

Tonning Riise har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser mandag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!