VIL IKKE UNDERSKRIVE: Erna Solberg understreker at Norge ikke kommer til å undertegne FN-resolusjonen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbldet
VIL IKKE UNDERSKRIVE: Erna Solberg understreker at Norge ikke kommer til å undertegne FN-resolusjonen. Foto: John Terje Pedersen / DagbldetVis mer

Nobels fredspris 2017

Erna Solberg: -­ Kommer ikke til å undertegne avtalen

Mener man må komme til en atomfri verden gjennom forhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag vant Den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen (ICAN) Nobels fredspris.

Den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen (ICAN) vant sin viktigste seier i oktober 2016. Da vedtok FN et forbud som ikke bare omfattet bruk av atomvåpen, men også utvikling, produksjon, kjøp og lagring.

Norge og NATO stemte nei til forbudet.

- Dette er en fortjent pris. Det å avskaffe kjernefysisk våpen ville gjort verden tryggere, sier statsminister Erna Solberg.

Likevel understreker hun at Norge ikke kommer til å undertegne FN- resolusjonen.

- Så lenge det finnes land som har atomvåpen kommer Nato til å ha atomvåpen, sier Solberg.

Hun fortsetter:

- Vi må komme til en atomfri verden gjennom forhandlinger.

Grafikk: Guro L. Flåten / Dagbladet
Grafikk: Guro L. Flåten / Dagbladet Vis mer

Hun sier arbeidet må skje innenfor ikkespredningsavtalen hvor de fem store landene med størst kjernefysisk kapasitet er deltakere.

- Det er gjennom den type arbeid hvor land med kjernefysisk kapasitet deltar at vi faktisk kan få til reell nedrustning og reell stans i spredningen av kjernefysiske våpen, slik at vi etter hvert vil kunne fjerne det framover, sier Solberg.

Solberg sier at hun ikke opplever tildelingen som kritikk av den norske regjeringen.

- Jeg opplever dette som en støtte, som jeg støtter tanken om en verden uten atomvåpen, sier Solberg, og understreker at hun syns ICAN har gjort en god jobb for å samle det sivile samfunnet.

Utenriksminister Børge Brende (H) hadde følgende å si om hvorfor Norge ikke gikk inn for forbudet:

- En prosess for å forby kjernevåpen, som ikke støttes av noen av de landene som faktisk har slike våpen, skaper dessverre ikke fremgang.

- Om man starter med forbud, får man ikke kjernevåpenstatene med seg. Da blir det ren markeringspolitikk, og det bringer oss ikke nærmere en verden uten atomvåpen. Man risikerer også å vanskeliggjøre arbeidet for nedrustning i andre forum, la Brende til.

Grafikk: Guro L. Flåten / Dagbladet
Grafikk: Guro L. Flåten / Dagbladet Vis mer