Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg: - Norge er ikke i krise

Statsministeren avviser påstander om at Norge er inne i en økonomisk krise og ber politikere la være å svartmale situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg møter i Stortingets spørretime onsdag. Forrige gang hun møtte de folkevalgte for å svare på spørsmål om regjeringens politikk gikk det hett for seg. Ap-leder Jonas Gahr Støre beskyldte da Solberg for å ha vært fraværende i asyldebatten. 

- Det er svakt lederskap i en krevende tid at statsministeren er fraværendem, sa Støre.

Også i dag ble Solberg satt under press fra Ap-lederen, denne gang for å prioritere skattekutt til de rikeste framfor et sikkert arbeidsmarked for folk flest. 

Støre: - Jeg får jo ikke svar Jonas Gahr Støre hevdet statsministeren bevisst unngikk å svare på spørsmålene hans fra Stortingets talerstol.

- Vi ser tegn til at krisen er i ferd med å spre seg til andre deler av landet. Altfor mange står nå utenfor arbeid, og det koster samfunnet dyrt. Det er blitt 45 nye arbeidsledige hver dag siden Høyre og Frp overtok, samtidig går det ut 50 millioner kroner dagen i skattekutt. Regjeringens viktigste strategi på ledigheten er å kutte skatter, sa Støre fra talerstolen, og avsluttet med følgende spørsmål til statsminister Solberg.

- Jeg spør derfor igjen, fordi Stortinget ikke har fått svar, hvor mange arbeidsplasser skaper disse skattekuttene?

Statsminister Solberg begynte sitt svar med å si at krisen i norsk økonomi ikke er generell, men gjelder visse landsdeler og visse sektorer.

Langsiktige skattekutt - Begrunnelsen for skattekuttene er ikke den kortsiktige sysselsettinga, men den langsiktige aktivitetsøkninga. Det er ikke slik at alle grupper med lav inntekt ikke får lettelser med denne regjeringen, sa Solberg, og viste til at blant annet pensjonister fikk en reallønnsvekst med regjeringens politikk.

- Hele samfunnet står ovenfor en utfordring med å skape arbeidsplasser å finne inntekter utenfor olje. Og må de inntektskildene komme fra bedrifter som kan betale skatt og er varige for framtida, avsluttet Solberg. 

Støre er likevel ikke fornøyd med Solberg, som han mener bevisst unnlater å svare på spørsmålet hans. 

MISFORNØYD MED ERNA: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg duellerte på Stortinget i dag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
MISFORNØYD MED ERNA: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg duellerte på Stortinget i dag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Jeg fikk altså ikke svar på spørsmål om hvor mange arbeidsplasser disse skattekuttene gir. De som har mest de skal altså få store skattekutt for å gjøre mer, mens de som har minst skal få kutt i sine rettigheter for å komme i aktivitet. Denne regjeringen har gjort det vanskeligere å være arbeidsledig, raste Støre. 

En beskjed til arbeidsledige Støre mener det er kuttet 2 milliarder kroner til de ledige for å gi skattekutt til landets rikeste. Han forlanger derfor et klart svar av Solberg. 

- Hva er statsministerens beskjed til dem som er arbeidsledige om nå må klare seg med mindre fordi regjeringen prioriterer skattekutt?

- Skattelettelsene bidrar til den langsiktige omstillingen. Til nye bedrifter. Det er rekord i søknad på gründermidler. Skattelettelser er ikke et kortsiktig tiltak for å øke aktiviteten. Det er en langsiktig omstilling som er årsaken til skattelettelsene, svarte Solberg. 

- Ikke snakk om krise Solberg avviste også kategoriske alle påstander om at norsk økonomi er i krise, blant annet fra SVs Snorre Valen. Statsministeren sa hun er bekymret for at politikere paradoksalt nok skal skape en krise i norsk økonomi med å male å fanden på veggen og gjøre folk redd for å bruke pengene sine.

- Det er viktig å være tydelig på at Norge som nasjon ikke er i krise. Vi må som politikere ikke snakke opp en situasjon, hvor mye av aktiviteten i Norge holdes oppe fordi folk har tillit til sin privatøkonomi og det handles. Hvis den svikter, og vi snakker oss inn i en situasjon om krise, så snakker vi oss inn i en høyere ledighet, hevdet Solberg.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media