Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg: - Russlands angrep kunne like godt ha skjedd i Norge

Statsministeren vurderer nå ytterligere straffetiltak mot Russland etter det kjemiske angrepet i Salisbury.

VISTE UT DIPLOMAT: Erna Solberg møter Dagbladet i Paris, og sier hun viste ut en russisk diplomat for å vise solidaritet med Norges allierte. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
VISTE UT DIPLOMAT: Erna Solberg møter Dagbladet i Paris, og sier hun viste ut en russisk diplomat for å vise solidaritet med Norges allierte. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): - Det er viktig for Norge å sette foten ned nå. Vi må si at dette er noe vi ikke tolererer.

Erna Solberg (H) snakker om ukens store geopolitiske drama: Utvisningen av russiske diplomater fra NATO-land. Solberg sendte i går én russisk diplomat ut av Norge, og statsministeren sier hun nå vurderer flere tiltak mot russerne.

- Vi må vurdere fortløpende å implementere eventuelle andre tiltak mot Russland. Det er avhengig av hva andre land gjør, sier hun til Dagbladet.

Solberg er i den franske hovedstaden for å overvære et antikorrupsjonsforum i regi av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Dagbladet møter statsministeren i representasjonsboligen til Norges ambassadør til Frankrike.

- Utvisningen av én russisk diplomat er en solidaritetshandling med Storbritannia. Dette er første gang vi ser et kjemisk angrep i Europa etter andre verdenskrig. Det er viktig å huske på. Og selv om angrepet trolig har vært målrettet mot en enkeltperson, så er det mange som er blitt rammet. Det er en meget alvorlig sak, sier Solberg.

Tror ikke på Russland

USA, 14 EU-medlemmer, Norge og flere andre land bekreftet mandag at de utviser russiske diplomater som svar på giftangrepet i Salisbury.

Til sammen vil langt over hundre russere bli utvist fra minst 23 land. Den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter ble forgiftet i den engelske byen Salisbury 4. mars. Ifølge Storbritannias statsminister Theresa May kan så mange som 130 mennesker kan være utsatt for nervegiften.

Russland nekter for å ha stått bak angrepet, men Erna Solberg tror ikke på forklaringen fra vår nabo i øst:

- Det er ingen grunn å tvile på Storbritannia. Dette var et angrep på britene, og da er det på sin plass med en klar og tydelig reaksjon fra Norge også.

- Kunne skjedd i Norge

Solberg-regjeringen har blitt for å sette forholdet til Kina framfor solidaritet med menneskerettighetsforkjempere i verdens mest folkerike land. Når det gjelder Norges forhold til Russland, er hun tilsynelatende ikke bekymret.

VALGFUKS: Lørdag ble Vladmir Putin gjenvalgt til President i Russland, men anklagene om valgfusk hagler. Video: LiveLeak Vis mer

- Vi forsøker å ha et godt bilateralt forhold til Russland, og våre to land samarbeider godt på en rekke områder. Men Norge er samtidig veldig tydelig plassert i Nato-samarbeidet. Vår solidaritet ligger der, hos våre allierte i Nato, sier hun strengt.

- Kunne russerne like gjerne krenket norsk suverenitet og gjennomført et slikt angrep på norsk jord?

- La meg si det slik: Det er ingen grunn til at Russland ikke kunne gjort dette i Norge. Derfor er det ekstra viktig at dette får konsekvenser, at vi sier at slike type aksjoner, det aksepterer vi ikke, uansett hvor det skjer.

Like etter påske møtes Høyre til landsmøte. Diskusjon om bevilgninger til Forsvaret er én av sakene som splitter partiet: Flere av partiets mest prominente forsvarspolitikere, mener regjeringen ikke går fort nok fram for å sikre at Norge når toprosentmålet Nato krever.

I PARIS: Erna Solberg varmer opp til påsken med regnvær og OECD-møte i Paris. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
I PARIS: Erna Solberg varmer opp til påsken med regnvær og OECD-møte i Paris. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

To livsviktige prosent

Toprosentmålet sier at alle Nato-land skal bruke minst to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar. Norge bruker i dag 1,56 prosent og det foreligger ingen klar plan for når Norge skal nå kravet Nato stiller.

- Per innbygger er det bare USA som bruker mer på Forsvaret enn vi gjør. Det vil alltid være folk som synes det ikke går fort nok. , sier Solberg, og minner forsvarshaukene i eget parti om at det er summen på kassalappen som teller.

PRESSET: Støre beskylder Erna for å ikke ha lært av Listhaug-innlegg. Video: NTB Scanpix Vis mer

- På hver enkelt sektor vil det alltid være noen som har høyere ambisjoner, sier Solberg og henter fram en gammel klassiker fra Høyre-land:

- Jeg sier som Jan P. Syse: Jeg er mot summen av alt jeg er for.

- Så vi skal ikke sette opp tempoet for å nå toprosentmålet i disse tider, når Russland angivelig begår kjemiske angrep på fremmed jord?

- Nå er vi inne på områder som er utradisjonelle forsvarsutgifter. Dette bildet handler også om cyberangrep i sivil sektor og hybrid krigføring. Vi skal fortsette å jobbe mot toprosentmålet, men vi må også tenke på at vi skal ha et politi som kan etterforske saker som først virket som ordinær kriminalitet, som det egentlig lå noe strategisk bak, eller styrke beredskapen for cyberangrep i både sivil og offentlig sektor.

Russland varsler mottiltak

Russland har allerede gjort det klart at utvisningene vil bli besvart.

Den russiske ambassaden i Oslo advarer i tillegg om at Norges utvisning vil få konsekvenser.

- Denne slags fiendtlige handlinger er ikke heldig for det gjensidige samarbeidet mellom landene, og den vil få konsekvenser, skriver ambassaden på sin Facebook -side.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!