Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg: - Selvfølgelig kan det hende vi bryter loven i utlandet

Statsministeren om den norske innsamlingen av mobildata i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg sier at hun ikke har vært kjent med detaljene i den norske etterretningstjenestens innsamlingen av metadata fra utlandet i et omfang som tilsvarer 33 millioner data på 30 dager.

- Jeg har vært kjent med at vi driver med sånt arbeid rundt sikring og samarbeid med andre land på generell basis, men var ikke kjent med det med de 33 millionene og at det var vår egen rapport før justis- og forsvarsministeren fortalte det, sier Solberg til Dagbladet.

- Kan bryte loven i utlandet
Etterretningssjef Kjell Grandhagen sa på pressekonferansen i dag at E-tjenesten samler inn hundrevis av millioner med metadata og utveksler dette til amerikanske myndigheter og andre allierte. Dette er ifølge Grandhagen til støtte for norske militære operasjoner utenlands samt innhenting relatert til internasjonal terrorisme.

Solberg har vært på reise i innlandet i hele dag, men Statsministerens kontor har ifølge Solberg hatt møte med de ulike etatene. - Statsministerens kontor har i dag hatt en runde for å koordinere hva man visste om, sier hun. Solberg mener nå at hun er godt nok informert om saken.

- Jeg mener jeg har nok innsyn og den demokratiske kontrollen gjøres av EOS-utvalget til Stortinget som avlegger rapport. De er tilsynsmyndighet.

- Grandhagen sa på pressekonferansen at norsk etterretning opererer utifra norsk lov, ikke utifra lovgivningen i det landet de opererer i. Kan det hende de da bryter loven i utlandet?

- Det kan selvfølgelig være, men vi forholder oss til at norsk etterretning driver etter norsk lovgivning.

- Er det greit at vi eventuelt bryter loven i andre land?

- Det må jeg undersøke spørsmålene knyttet til, det er klart at dette dreier seg om områder hvor det er konflikt og hvor norske styrker deltar. Vi har et ansvar i et sånt scenarie for å passe på, sier statsministeren.

- Legitimt Dagbladet skriver i dag at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har overvåket 33 millioner mobilsamtaler i Norge, i løpet av 30 dager. (krever abonnement). Generalløytnant Grandhagen kjenner igjen dataene og går god for antallet, men sier at ikke stemmer at norske borgere er overvåket. Det skal dreie seg om data som Norge har samlet inn i utlandet, for USA.

Statsminister Erna Solberg sier hun er beroliget av etterretningstjenestens sjef Kjell Grandhagens svar i dag om at amerikanske NSA ikke har drevet overvåking av mobiltrafikken til norske borgere.

BEROLIGET:  Statsminister Erna Solberg sier hun er beroliget av Kjell Grandhagens svar i dag om at amerikanske NSA ikke har drevet overvåking av norske borgere. 
Foto: Torbjørn Berg
BEROLIGET: Statsminister Erna Solberg sier hun er beroliget av Kjell Grandhagens svar i dag om at amerikanske NSA ikke har drevet overvåking av norske borgere. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

- Ja, og jeg mener at det er helt legitimt at vi driver etterretningsvirksomhet i andre land, særlig mot de land der det er konflikt og der vi deltar for å sikre våre soldater, forhindre terrorangrep og sørge for at det er under god kontrol. Dette er noe som Stortingets EOS-utvalg kontrollerer og har skrevet om i sine årsrapporter, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Dagbladets redaktør har tatt svaret fra Grandhagen i dag til etterretning.

Kjent for Stoltenberg - Det var en god og nyttig avklaring som sjefen for etterretningstjenesten kom med i dag, sier tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

Han understreker at det er snakk om aktiviteter som den norske etterretningstjenesten utfører i andre land, og ikke overvåking av nordmenn i Norge.

- Dette er aktiviteter som norske myndigheter har vært kjent med i lang tid. Det handler blant annet om å beskytte norske soldater i utenlandsoperasjoner og det handler om å samarbeide med andre land i kampen mot terror, sier tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

Les detaljene om hva de norske Snowden-dokumentene viser her.