Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg: - Vi kan ikke måle resultatene av et statsbudsjett på dag 13

Oppgjør om ledighet i Stortinget.

MÅ FÅ VIRKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre utfordret statsminister Erna Solberg på virkningene av statsbudsjettet i Stortinget i dag. Støre sa at statsbudsjettet bidrar til økte forskjeller og etterlyser virkning mot ledighet. Solberg svarte at budsjettet må få virke. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MÅ FÅ VIRKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre utfordret statsminister Erna Solberg på virkningene av statsbudsjettet i Stortinget i dag. Støre sa at statsbudsjettet bidrar til økte forskjeller og etterlyser virkning mot ledighet. Solberg svarte at budsjettet må få virke. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økende ledighet og økende forskjeller var første tema i årets første spontanspørretime med statsminister Erna Solberg i Stortinget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre viste til at Solberg i en tale i helga uttrykte bekymring for økende forskjeller og høyre lederlønninger.
- Det er ikke det hun sier som avgjør, men det hun gjør. Å føre en politikk mot økende forskjeller, sa Støre.

Han viste til regjeringens politikk med skattekutt til de som har mest, og at ledende økonomer mener skattekuttene ikke fører til nye arbeidsplasser og vekst.

- Øker forskjellene - Dette er en politikk som er usosial og øker forskjellene, sa Støre.

Solberg svarte at regjeringen er opptatt av en rekke tiltak som fremmer sosial mobilitet og motvirker forskjeller.

- Vi koker det ikke ned til ett tiltak, som Ap. Det hindrer muligheten for å få alle i jobb. OECD peker på faktorer som kunnskap, utdanning, kvinnelig yrkesdeltakelse. Vi vil ha en politikk over hele linja. Jeg har et tre kvarters foredrag jeg kan sende Ap.

Den viktigste sosiale mobiliteten skjer gjennom utdanningssystemet. Det å ha en god skole for alle, fylle på voksnes kompetansebehov og sikre flere veier inn i arbeidslivet, er avgjørende. Her gjør vi et kjempeløft. Den største ulikheten er mellom de som er i jobb og de som er utenfor, sa Solberg.

- Må få virke Støre viste til den økende arbeidsledigheten, og at ledighet bidrar til økte forskjeller. Støre mente det er uklart hva som er igjen av den krisepakken regjeringen la fram i statsbudsjettet i fjor høst, som «delvis ble forhandlet bort i budsjettforhandlingene i fjor høst», og etterlyste ekstratiltak hvis ledigheten fortsetter å stige.

- Regjeringen la fram et ambisiøst budsjettopplegg. Vi er nå 13 dager inn i det nye året. Budsjettet må få lov til å virke. Vi kan ikke måle resultatene av et budsjett på dag 13 inn i det nye året. Vi følger med på aktiviteten. Men vi må se an utover våren at tiltakene slår inn. I øyeblikket er det en dramatisk utvikling på oljeprisen. Men vi er 13 dager inn i året, og vi må la statsbudsjettet virke før vi avsier noen dom, sa statsministeren.

DUELL: Ap-leder Jonas Gahr Støre anklaget regjeringen for å føre en politikk for økte forskjeller da startet spørretimen med statsminister Erna Solberg i dag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DUELL: Ap-leder Jonas Gahr Støre anklaget regjeringen for å føre en politikk for økte forskjeller da startet spørretimen med statsminister Erna Solberg i dag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media