Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Starter regjeringsforhandlinger på Jeløya:

Erna Solberg: - Vi vet ikke om vi blir enige

Høyre, Venstre og Frp møtes til formelle forhandlinger på Hotell Jeløy Radio i Moss.

FORHANDLINGER: De borgerlige partiene samlet til regjeringssamtaler på Hotel Jeløy Radio. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORHANDLINGER: De borgerlige partiene samlet til regjeringssamtaler på Hotel Jeløy Radio. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JELØYA/OSLO (Dagbladet): Ledere og nestledere i Venstre, Frp og Høyre møtes i dag på Hotell Jeløy Radio i Moss. Her skal de tre partiene de neste 15 dagene forsøke å bli enige om en regjeringsplattform for en ny regjering.

I tett tåke møtte de tre partilederne pressen foran hotellbygget som opprinnelig ble bygget som kortbølgestasjon bygget for Televerket i 1930.

Statsminister Erna Solberg (H) kaller dette en spesiell dag.

STARTER FORHANDLINGER: Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande møtte pressen før de starter forhandlingene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STARTER FORHANDLINGER: Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande møtte pressen før de starter forhandlingene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi har et godt grunnlag fra de siste fire åra. Nå må vi lage en politikk som svarer på de nye utfordringene våre. Vi vet ikke om vi blir enige, men vi har et godt grunnlag og vi skal forhandle. Det ser jeg fram til å gjøre.

Frp-leder Siv Jensen sier dette blir en krevende og spennende start på året.

- På den ene siden har vi fått til mye gjennom de siste fire åra, men vi vet også at det er områder som er krevende. Derfor er det viktig for oss at vi setter i gang og jobber grundig, sier Jensen.

- ​Rausere regjering

Trine Skei Grande (V) har tidligere uttalt at hennes mål er å få en regjering som er grønnere og rausere. Det samme sier hun før forhandlingene starter.

- Med rausere mener vi å bekjempe utenforskap, at folk ikke havner utenfor arbeidsmarkedet eller samfunnsstrukturen. Med grønnere mener vi selvsagt at vi må lage en politikk som kutter klimautslipp, men også at vi rigger et samfunn som er forberedt på det grønne skiftet. Norge skal gjennom en stor omstilling og vi må være foroverlent og ta aktivt del i det, sier Grande.

Fredag 19. januar er nevnt som mulig dato for når en ny regjering kan bli presentert om de klarer å komme til enighet.

Integrering viktigere enn innvandring

ELEKTRISK: Trine Skei Grande ankom Jeløya med tog og elektrisk bil. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ELEKTRISK: Trine Skei Grande ankom Jeløya med tog og elektrisk bil. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke innvandringspolitikken som er viktigst de neste årene, det er integreringspolitikken, sa Solberg på politisk kvarter i morges, da hun ble spurt ut om politikkområdet som blir en av de hardeste nøttene å knekke.

- Poenget er at vi nå har kontroll på innvandringen. Det er lave antall som kommer nå, men vi har en enorm mengde mennesker som kom i 2014 som skal inn i arbeidslivet. Det er helt avgjørende at disse lykkes med det. At bare 43 prosent av de som kom som flyktninger og asylsøkere historisk er i arbeidet, er alt for lavt, presiserte hun på Jeløya i dag.

- Innvandring er viktig og integrering er viktig, sa Siv Jensen til Dagbladet på spørsmål om dette var noe hun er enig i.

Kan bli nye statsrådsposter

Ved starten av regjeringsforhandlingene, sier Solberg også at det kan bli aktuelt å endre departementsstrukturen og antallet statsråder.

- Når du går inn i forhandlinger og skal sette sammen en regjering, så må du se på hvordan departementene er satt sammen. Jeg har alltid vært tilhenger av å være fleksibel i en regjering, sa Solberg, som antyder at disse kan være knyttet til saker som regjeringen vil framheve.

- Det vil være noen saker som er høyt på dagsorden i enkelte perioder, og som kanskje krever at du har en statsråd som har hovedfokus på det. Det kan også være at regjeringen har noen store prosjekter at vi bør ha noen som har hovedansvar for det, sier hun.

Hun utelukker ikke nye departementer, men lot det skinne gjennom at hun først og fremst kan tenke seg å endre på statsrådposter.

- Jeg er ikke så sterk tilhenger av nye departementer. Først og fremst handler det om at du kan leve med at du har statsråder som har oppgaver som kan knyttes til en stor reform, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!