Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

140 dager til valget:

Erna Solberg advarer: Aps politikk vil kvele den økonomiske veksten

Statsminister Erna Solberg mener Ap beveget seg til venstre på sitt landsmøte i helga og mener deres politikk vil kvele den forsiktige bedringen i norsk økonomi. 

 Statsminister Erna Solberg innledet Høyres  sentralstyremøte i Høyres Hus mandag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 Statsminister Erna Solberg innledet Høyres sentralstyremøte i Høyres Hus mandag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Den siste tida har vi sett en rekke tegn på at norsk økonomi er i bedring etter den krevende tiden som kom med oljeprisfallet, sa Erna Solberg da hun i dag avsluttet Høyres sentralstyremøte, på dagen 140 dager før valget 2017.

Hun mener også at norsk økonomi er i ferd med å klare omstillingen fra å være totalt avhengig av olje til å få flere bein å stå på.

Som eksempler på dette viste hun til at industriinvesteringene i Norge i fjor var på sitt høyeste nivå siden finanskrisen, at reiselivet har satt rekord tre år på rad, at sjømateksporten øker og at bygg- og anleggssektoren går så det suster.

- Det har ikke manglet på skremsler underveis. Ap-topper og LO-topper konkurrerte om å dyppe penselen dypest mulig ned i svartmalingen, sa Solberg som konkluderer med at regjeringens politikk har vært vellykket.

- Utfordingene er ikke over, men trenden er tydelig. Norsk økonomi er i klar bedring, regjeringens politikk virker, sa Solberg, til applaus fra sentralstyret.

Advarte mot Ap-politikk

Høyres hovedmotstander Arbeiderpartiet avsluttet sitt landsmøtet i går, og det gikk ikke upåaktet hen i Solbergs tale.

Hun mener AP-landsmøtet viser en tydelig retningsendring for Ap.

- Vi ser en rekke venstredreininger, sier Solberg og peker på asyl og innvandringspolitikken, i synet på den kristne kulturarv, statens rolle i økonomien og i skolepolitikken.

Om Ap skulle få regjeringsmakt, vil det få stor konsekvenser for økonomien, ifølge Erna Solberg.

- En ting er helt klart etter Aps landsmøte. Med Jonas Gahr Støre som statsminister vil skatten på norske arbeidsplasser og for norske arbeidstagere gå opp. Like klart er det at den sikreste måten å kvele den forsiktige bedringen i økonomien på, er å øke skatten på norske arbeidsplasser, sier hun.

- Allianse for færre jobber

Hun advarte mot konsekvensene av en politikk styrt av en koallisjon av Ap, Sp, SV og MDG.

- For å si det slik: Det kan nepope kalles en allianse for verdiskaping. Det er en allianse for færre jobber, mener hun, og viser til at SV og MDG sier nei til ny olje og gassutvinning, Sp og SV vil skrote EØS-avtalen og AP vil øke skatten.

Hun kom også med et stikk til Støre som har varslet at han vil starte et digitaliseringsprosjekt og et havromsprosjekt ved SMK.

- Vel, Støre. De prosjektene er nok allerede i full gang. Det blir krevende for Støre å føre en offensiv digitaliseringspolitikk når han må styre med et parti som opp gjennom årene har kjempet mot farge-TV, for å bevare telefonkioskene og mot post i butikk, sa hun med henvisning til gammel SP-politikk.

- Nå har jeg tenkt til å fortsette som statsminister, så jeg skal ikke si lykke til, men det kunne han trengt, mente Solberg.

- Veivalg av Støre

Solbergs angrep på Ap er svar på tiltale. Da Ap i helgen holdt sitt landsmøte kom Gahr Støre med tøffe utfall mot regjeringen-Solberg.

Han sa blant annet rett ut at høyrepartiene ønsker økte forskjeller.

- Det at noen mistenkeliggjør andres motiver i politikken, er utvant for meg å høre. Jeg mener det er et veivalg, et nytt retningsvalg på politikk og virkemidler, sier Solberg.

Hun mener det har vært vanlig i norsk politikk å anerkjenne at andre partier har hederlige motiver, og Solberg sier hun mener det har vært riktig.

-Vi er opptatt av å gjøre noe med ulikheter, men vi har andre svar på det enn Ap har. Det er derfor vi har satset så mye på kunnskap og kompetanse, og ikke minst vi bruker en milliard på skolehelsesøstre og psykologer i kommunene fordi vi vet at barn må ha god psykisk helse for å kunne få utbytte av undervisning. Vi har en bredt sammensatt politikk for å få mindre ulikhet, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media