- Erna Solberg åpner for asyl-populisme

Regjeringens kontaktutvalg mellom innvandrere og myndigheter slår alarm om Jern-Ernas nye lovforslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lovforslaget som statsråd Erna Solberg legger fram for stortinget tirsdag vil føre til politisk populisme og svekket rettssikkerhet for flyktninger i Norge.

Det mener det regjeringsoppnevnte kontaktutvalget mellom innvandrere og myndigheter.

- Flyktninger rettssikkerhet er truet, sier utvalgets leder Rita Kumar. Hun er sterkt kritisk til kommunalminister Erna Solbergs forslag til endringer av utlendingsloven, som behandles av stortinget i morgen. Blant annet skal nå departementet kunne gripe inn overfor Utlendingsdirektoratet, og gi instrukser om lovtolkninger og skjønn.

- Det vil føre til at utlendingssaker vil styres av kortsiktige politisk hensyn. Vi forstår at departementet ønsker å instruere UDI i enkelte høyt profilerte utlendingssaker. Men vi frykter at skiftende politiske vinder og populisme vil styre flyktningepolitikken, sier Rita Kumar til Dagbladet.

- Ikke tillit?

Et annet kontroversielt lovforslag, er at departementet skal kunne anke UDIs positive vedtak, altså der flyktninger har fått opphold i Norge.

- Også det vil gå ut over rettssikkerheten. Det vil skape mer usikkerhet for flyktninger som har fått medhold. Mennesker som allerede har måtte tåle lang og mentalt belastende saksbehandlingstid, vil kunne bli påført ytterligere smertefull venting i usikkerhet, sier Kumar.

- Betyr alt dette at statsråden ikke har tillit til UDIs vurderinger? spør Kumar. Hun mener dagens tre år gamle ordning - med Utlendingsnemnda som uavhengig klageinstans - ikke burde røres, fordi den ivaretar flyktningers rettssikkerhet.

Statssekretær Cathrin Bretzeg sier det i dag er for tungvint å forandre flyktningepolitikken.

- Å endre lover tar lang tid og er lite fleksibelt. Utviklingen i verden skjer raskt, og derfor har vi behov for å reagere raskere enn i dag. Vi ønsker litt mer styring, uten å ta saksbehandlingen tilbake til departementet, sier Bretzeg.

Hun hevder også at departementet ikke har planer om å gjøre livet surt for flyktninger som har fått opphold i Norge.

- Når departementet anker en sak, så er hensikten at det skal få betydning for tilsvarende saker senere. Personen som har fått opphold har ikke noe å frykte, sier statssekretæren.

FORSLAG: I morgen legger Jern-Erna fram endringsforslagene til utlendingsloven.
KRITISK: - Vi frykter at populisme vil styre flyktningepolitikken, sier Rita Kumar, leder av regjeringens kontaktutvalg mellom innvandrere og myndigheter. Hun slår alarm om nye lovforslag.