FORSVARER AVTALEN: Statsminister Erna Solberg her helt uenig i at Høyre har dolket Frp i ryggen. -Vi forhandlet om en mer forsvarlig gjennomføring av det flertallet på Stortinget ønsket, sier hun. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FORSVARER AVTALEN: Statsminister Erna Solberg her helt uenig i at Høyre har dolket Frp i ryggen. -Vi forhandlet om en mer forsvarlig gjennomføring av det flertallet på Stortinget ønsket, sier hun. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Erna Solberg avviser at Høyre har dolket Frp i ryggen

Forsvarer Syria-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) avviser at Høyre har dolket sin regjeringspartner i ryggen i Syria-saken.

- Jeg er helt uenig i det, sier hun, og hevder at forholdet mellom partiene er «avklart».

De krasse utfallene fra Frp-hold er kommet etter at Høyre ble med på avtalen i Stortinget som sier at Norge skal ta imot 8.000 flyktninger fra Syria de neste tre årene. Frp trakk seg fra samtalene.

- Det er ingen tvil om at Frp ikke ønsket dette. Men alternativet til at Høyre gikk videre i forhandlingene hadde vært at vi hadde måttet ta imot 10.000 over to år, eller gå av som regjering. Det mener jeg ville være en helt feil strategi. Vi forhandlet om en mer forsvarlig gjennomføring av det flertallet på Stortinget ønsket, sier Solberg til NTB.

Tar mye av kvoten Solberg sier det store antallet flyktninger som Norge skal ta imot fra Syria, vil «ta store deler av kvoten» i årene fremover.

- Men vi skal hente noen andre, legger hun til og viser til kamptolkene fra Afghanistan. Men hun ville ikke spesifisere hvor mange andre FN-flyktninger det vil være snakk om.

- Det kommer vi tilbake til i hvert enkelt budsjett, sier hun.

Avtalen på Stortinget sier ikke noe om hvor mange FN-flyktninger Norge skal ta imot fra andre store flyktningkriser i verden.

Den sier heller ikke noe om hva slags flyktninger Norge skal prioritere. Men Solberg mener asylavtalen som er inngått med KrF og Venstre, vil gjelde på dette området. Her heter det at Norge skal prioritere kvoteflyktninger med størst sjanse for vellykket integrering.

- Vi skal sørge for at de som kommer, er de som trenger mye hjelp og som har utfordringer med å være der de er, sier statsministeren.

Hun understreker også at det er viktig at myndighetene gjør sikkerhetsvurderinger av flyktningene før de får komme.

Kabinettsspørsmål Solberg påpeker at heller ikke Høyre ønsket å ta imot et så stort antall flyktninger, men avviser at regjeringen burde stilt kabinettsspørsmål. Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen mente det ville tvunget Venstre og KrF inn i folden.

- Ikke noe regjeringsprosjekt gagnes av at man stiller kabinettsspørsmål i tide og utide, sier statsministeren.

Hun viser til at Hagen tidligere har tvunget en borgerlig regjering til å stille kabinettsspørsmål. Det skjedde da Willoch-regjeringen ville øke bensinprisen i 1986. Resultatet ble at Arbeiderpartiet kom til makten.

- Han burde kanskje tenke gjennom at det ikke er det lureste en borgerlig regjering gjør, er Solbergs beskjed til Hagen.

I avtalen som alle partier unntatt Frp og SV sluttet seg til, heter det at Norge skal ta imot 2.000 syriske flyktninger i år og så 3.000 i 2016 og 2017. Men det heter også at avtalen skal evalueres i forbindelse med statsbudsjettet for 2017.

(NTB)