Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg ba UDI avslå Vanunus asylsøknad

UDI mente han oppfylte alle vilkårene for asyl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu oppfylte alle vilkårene for å få asyl i Norge, mente Utlendingsdirektoratet (UDI) høsten 2004.

Men statsråd Erna Solberg (H) instruerte UDI om å avslå søknaden, skriver Bergens Tidende ifølge NTB.

Høsten 1986 avslørte Mordechai Vanunu Israels atomvåpenprogram. Han ble kidnappet i Roma av den israelske etterretnings-organisasjonen Mossad, og ble i en hemmelig rettssak dømt til 18 års fengsel.

Høsten 2004 søkte Vanunu asyl i Norge og fikk det innvilget av UDI. Vedtaket ble deretter omgjort etter direkte ordre fra daværende kommunalminister Erna Solberg.

Instruksen fra Solberg har vært holdt hemmelig helt til nå, ifølge avisen.Krever ny vurdering 

Bergens Tidende skriver også at begrunnelsen for avslaget kritiseres av flere eksperter på asylrett.

- Mordechai Vanunu får ingen særbehandling som asylsøker i Norge, sa kommunalminister Erna Solberg til NRK Dagsnytt etter avslaget.

Politikere fra regjeringspartiene er opprørt over opplysningene og krever at søknaden fra Vanunu må vurderes på nytt, ifølge avisen.

image: Erna Solberg ba UDI avslå Vanunus asylsøknad

Vanunu ble løslatt etter endt soning i april 2004, men fikk ikke tilbake borgerrettighetene sine, og må leve under streng overvåkning i Israel. Blant annet fikk han forbud mot å snakke med utenlandske journalister, et forbud han nektet å etterkomme.

Et av hans første intervjuer etter løslatelsen var å stille opp på nettmøte på Dagbladet.no.

For dette måtte han avtjene seks måneders samfunnstjeneste.     

Avslag på «formelt grunnlag»

Asylsøknaden fra Vanunu ble behandlet av Kommunal- og regionaldepartementet under ledelse av Erna Solberg. De avslo søknaden på «formelt grunnlag»

I avslagsbrevet, som ble sendt fra Utenriksdepartementet, sto det at det var avgjørende at Vanunu oppholder seg i sitt eget hjemland Israel.

«Det er fast praksis for at det ikke innvilges asyl til personer som oppholder seg i hjemlandet. Det er en forutsetning i FNs flyktningkonvensjon for å bli anerkjent som flyktning av man ikke oppholder seg i hjemlandet,» skrev UD.

- Rolle i fredsprosessen 

image: Erna Solberg ba UDI avslå Vanunus asylsøknad

Kommunalminister Erna Solberg sa til NRK Dagsnytt i 2005 at Norge forsøker i å spille en konstruktiv rolle i fredsprosessen i Midt-Østen, og at det ville være i strid med denne prosessen å gi Vanunu særbehandling.

- Ingen kan få asyl i Norge når de ikke søker fra Norge, sa hun.

Les også: Vanunu-nei fra Jern-Erna

Solberg la vekt på at det ville være en meget spesiell situasjon hvis et land som Norge skulle la seg en asylsøker utenfor Norge få særbehandling.

- Vi vil ikke bryte det som er vanlig praksis for norsk behandling av asylsøknader, sa Erna Solberg.

Vanunu er underlagt restriksjoner i Israel og kunne ikke dra til Norge for å søke asyl. Han får heller ikke besøke andre lands ambassader i Israel.

TIDLIGERE KOMMUNALMINISTER: Erna Solberg, her som minister i 2004.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media