Erna Solberg bekymret for kreftene bak Brexit

Halvårlig pressekonferanse i regjeringens fasjonable representasjonsanlegg. 

SE VIDEO:  Statsminister Erna Solberg er bekymret for de potensielle følgene av Brexit. Dette var en av flere ting hun fortalte om på den halvårlige pressekonferansen i dag. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To ganger i året inviterer statsminister Erna Solberg til pressekonferase i regjeringens fasjonable representasjonsanlegg bak slottet. En oppsummering av det siste halvåret sett fra statsministerens side er på programmet.

Statsministeren startet med å gå gjennom hva regjeringen lovet i 2013, og hva de har innfridd av løfter.

- Vi får til mer enn det som har vært vanlig for mindretallsregjeringer, sa Solberg som mener regjeringen har levert på blant annet lærerløft, utbygging av sykehjemsplasser og kutt i helsekøene.

- Målt mot det vi lovet ligger vi etter tre år godt i rute i henhold til Sunvolden. Vi takler også de utfordringene som er kommet til, sier Solberg.

Færre flyktninger

Hun viser til flyktningkrisen og fallende oljepriser som store utfordringer, men mener regjeringens politikk har fungert god.

– Vi har nå betydelig lavere tilstrømming av flyktninger. Noe av det skyldes at vi har lagt bak oss en lang rekke med grensekontroller som gjør at mange har søkt asyl tidligere. Noe skyldes nok også at mange oppfatter Norge som et strengere land, og at færre derfor kommer hit for å søke, sa Solberg.

Erna Solberg advarte også kraftig mot en mulig Brexit, hvis Storbritannia i folkeavstemningen på torsdag går ut av EU.

Spesielt advarer hun mot strømninger i Europa som er den hun omtalte som «anti-establishment, anti-politikere og anti-politikk.»

- Debatten har ikke vært så mye framme i Norge før helt i det siste. Jeg er faktisk mer bekymret enn det som er kommet fram, sier hun.

Presset på interne problemer

Solberg fikk terningkast fem i Dagbladets politiske karakterbok i dag, men har likevel hatt nok å hanskes med i det siste.

Erna Solberg ble presset hardt på det som er kommet fram om konfliktene internt i regjeringen, ikke minst knyttet til asylinnstramningene der Frp presset igjennom at hvert innstramningstiltak skulle stemmes over for seg.

- Det var synd at spillet overtok. Det er ikke bare Frp som har ansvaret for det. Det burde også andre partier tenkt på, sa statsministeren.

Dagbladet den siste tiden skrevet flere saker om hvordan Frp's politiske metode gjør regjeringssamarbeidet - og samarbeidet med KrF og Venstre - stadig vanskeligere.

I en rekke saker har Frp's dobbeltkommunikasjon skapt friksjon både i og rundt regjeringen.

Også samarbeidspartiene har reagert:

- Når Frp begynner med en historiefortelling som ikke er korrekt, da kan jeg ikke holde munn lenger, sa KrFs Hans Olav Syversen til Dagbladet.

- Det sliter på tillitsforholdet mellom partier når det blir mye vingling og spill, sa Trine Skei Grande på en pressekonferanse i går.