- Erna Solberg burde reise til Tsjad for å oppleve krisen på nært hold

Morten Rostrup i Leger uten grenser utfordrer statsministeren direkte.

KRISE: I Tsjad dør hvert sjette barn før sin femårsdag. Hovedårsaken er mangelen på et skikkelig helsevesen. De fleste i landet lever uten tilgang til leger, medisiner og helsehjelp. Foto: Samantha Maurin/ Leger Uten Grenser.
KRISE: I Tsjad dør hvert sjette barn før sin femårsdag. Hovedårsaken er mangelen på et skikkelig helsevesen. De fleste i landet lever uten tilgang til leger, medisiner og helsehjelp. Foto: Samantha Maurin/ Leger Uten Grenser. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag la Leger uten grenser fram sin årlige liste over de ti glemte krisene i verden. Samtidig er statsminister Erna Solberg (H) på et tre dager langt besøk i Afrika, hvor hun besøker Sør-Afrika, Malawi og Rwanda. Hovedtemaet for reisen er utdanning for verdens barn, særlig jenter.

Vedvarende humanitær krise - De er fint at Erna Solberg reiser til Afrika og setter seg inn i en del landkkonflikter der. Jeg kjenner ikke hennes program i detalj, men det hadde vært fint om hun hadde benyttet anledningen til å reise til Tsjad, som har en vedvarende humanitær krise. Det burde hun, sier lege Morten Rostrup i Leger uten grenser.

På årets liste over de glemte krisene står flyktningkriser, dødelige sykdommer, nasjonale helsekriser og mangel på vaksiner og helsepersonell.

- Hundretusener av mennesker er rammet. Vi kan ikke fortsette å lukke øynene for dem, sier Rostrup.

I Tsjad er forventet levealder 51 år, og hvert sjette barn dør før sin femårsdag. Hovedårsaken er mangelen på et skikkelig helsevesen. De fleste i landet lever uten tilgang til leger, medisiner og helsehjelp.

500 leger - 12 millioner mennesker bor i Tsjad. Det er 500 leger i hele landet, sier lege Morten Rostrup.

I Norge er det til sammenligning rundt 30 000 leger på 5 millioner innbyggere.

- Det hadde vært et godt politisk signal om hun nettopp hadde besøkt Tsjad som er et land med en av de glemt krisene. Det er noe helt annet å reise dit enn å sitte å lese rapporter og dokumenter her hjemme. Hadde hun reist dit ville også media ha reist sammen med henne. Alt dette hadde vært med på å sette fokus på den vanskelige situasjonen landet befinner seg i, sier han til Dagbladet.

MALAWI: Erna Solberg er for tiden på en rundreise i Afrika hvor hun besøker Sør-Afrika, Malawi og Rwanda. Her er hun på skolebesøk i Nthulu, noen kilometer utenfor Lilongwe i Malawi. Foto:Nina Hansen / Dagbladet.
MALAWI: Erna Solberg er for tiden på en rundreise i Afrika hvor hun besøker Sør-Afrika, Malawi og Rwanda. Her er hun på skolebesøk i Nthulu, noen kilometer utenfor Lilongwe i Malawi. Foto:Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

- Hva ville Erna ha å tjent på å reise til Tsjad?

- Hun ville selv direkte fått sett et land som er i en vedvarende humanitær krise hvor kvinner føder barn uten noen medisisnk assistanse. Hun ville fått se en enorm underernæring. Med å få alle disse intrykkene tett innpå livet, tror jeg hun ville fått en større interesse for disse krisene og en større forståelse for den alvorlige situasjonen, sier han.

Morten Rostrup og Leger uten grenser har i flere tiår prøvd å få opp øynene til norske medier, politikere og folk flest for de store katastrofene som skjer i verden.

- Det å lukke øynene for slike kriser må være vanskelig. Men politikerne har sine interesser og vi har våre interesser, sier han.

Statsminister Erna Solberg var onsdag ettermiddag på tur til Rwanda, men like før hun gikk på flyet sa statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor følgende til Dagbladet:

Mange land å besøke - Det er mange land i verden man kan besøke, men på denne reisen er det samarbeidet med Rwandas president Paul Kagame for å få fart på FNs tusenårsmål som er det viktigste. I tillegg har statsminister Erna Solberg vært i Malawi i dag, som også er et av verdens fattigste land, sier Sigbjørn Aanes. 

Statsminister Erna Solberg reiser fra 1.-4. juli til Afrika for å følge opp sitt engasjement i FNs generalsekretærs pådrivergruppe for FNs tusenårsmål. Solberg leder denne gruppen sammen med Rwandas president Paul Kagame. Statsministeren besøker Sør-Afrika, Malawi og Rwanda.

KRISENE: Morten Rostrup i Leger uten Grenser forteller om krisene verden har glemt på pressekonferanse onsdag. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRISENE: Morten Rostrup i Leger uten Grenser forteller om krisene verden har glemt på pressekonferanse onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

I dag ble det kjent at Norge vil gi nærmere 100 millioner kroner i året for å styrke utdanningssektoren i landet.

- I samarbeid med myndighetene og andre utdanningspartnere vil Norge bidra til at en ny generasjon barn i landet kan få en bedre fremtid, uttalte statsminister Erna Solberg (H).

Her er Leger uten grensers «Ti glemte kriser»:

1: Tsjad: Forventet levealder 51 år.
Sykdommer som enkelt kunne vært behandlet dreper hundretusener i Tsjad, hvor de fleste lever uten leger, medisiner eller helsehjelp.

2: Svangerskap og fødsel dreper 800 kvinner hver dag.
På verdensbasis må en av tre kvinner føde uten legehjelp eller jordmor tilstede. Nesten alle bor i land uten et skikkelig helsevesen.

3: Pakistan: 1,5 millioner tvunget på flukt i eget land.
Vold og konflikter driver mennesker fra hjemmene sine nordvest i Pakistan. Internflyktninger mangler mat, helsetjenester og tak over hodet.

4: Vaksinemangel tar liv i kriser.
I akutte humanitære kriser er ikke vold og skader som tar flest liv, men smittsomme sykdommer som meslinger, lungebetennelse og diare.

5: Mauritania: Forferdelige forhold for maliere på flukt.
Over 60 000 maliere har flyktet fra vold og konflikter til nabolandet Mauritania. Nå lever de under livsfarlige og uverdige forhold i ørkenen.

6: Multiresistent tuberkulose smitter 1400 mennesker hver dag.
Den dødlige sykdommen er motstandsdyktig mot vanlig tuberkulosemedisiner. Bare en av fem får den behandlingen de trenger.

7: Guinea: Bunnløs helsekrise
Guinea bruker tre hundre ganger mindre på helse per innbygger enn Norge. Hvert tiende barn dør før fylte fem år.

8: Lassa: Dødelig blødningsfeber rammer hundretusener av mennesker.
Hvert år dreper lassafeber 5000 mennesker i Vest-Afrika. Det finnes ingen vaksiner og medisinene er svært dyre.

9: Kala azar: Feber som dreper 30 000 hvert år.
Den dødlige sykdommen som først og fremst rammer fattige har utdaterte medisiner og en smertefull behandling.

10: En av tre har ingen lege å gå til.
Hvert år dør 13 millioner mennesker av smittsomme sykdommer, fødselskomplikasjoner og underernæring.- De fleste dødsfallene kunne vært unngått med tilgang til helsehjelp.

Kilde: Leger uten grenser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer