Krystallnatten

Erna Solberg deltok i fakkeltog for å markere Krystallnatten

Statsministeren sier at det er viktig å snakke om krystallnatten for å forstå hvordan krigen kunne ende så forferdelig som den gjorde.

DELTOK: Fakkeltoget, som startet på Youngstoget, hadde 200 påmeldte og 800 interesserte. Erna Solberg var blant dem som deltok. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
DELTOK: Fakkeltoget, som startet på Youngstoget, hadde 200 påmeldte og 800 interesserte. Erna Solberg var blant dem som deltok. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere hundre gikk i fakkeltog i Oslo til minne om krystallnatten i 1938, som markerte en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsen i Tyskland.

Statsminister Erna Solberg var blant dem som deltok i markeringen og gikk i fakkeltog torsdag kveld.

Det var 200 påmeldte, og 800 interesserte i forkant av arrangementet. Fakkeltoget startet på Youngstorget, og ferden endte ved Nationaltheatret, der Solberg holdt en liten appell.

Før markeringen sa Solberg at man også må rette oppmerksomhet mot de samfunnsendringene som skjedde i forkant av Krystallnatten, da det vokste fram en slags aksept om at jøder var en fiende i samfunnet.

– Vi må snakke om at det begynte lenge før, for å forstå hvordan det kunne ende så forferdelig som det gjorde, sa statsministeren til TV 2.

Det er i år 79 år siden Krystallnatten fant sted natten mellom 9. og 10. november, 1938. Da iverksatte den nazistiske tyske regjeringen omfattende voldshandlinger mot jøder og jødisk eiendom i Tyskland og Østerrike.

Navnet Krystallnatten refererer til mengdene glasskår fra vindusruter i de jødisk-eide butikkene som ble knust i løpet av natten.

Nazistene brukte selv propagandaordet Rikskrystallnatten om hendelsen. I mange historiebøker blir navnet Novemberpogromen brukt i stedet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer