Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg går til angrep på Donald Trump

Statsministeren sier utviklingen bekymrer henne. - Historisk har perioder med utstrakt proteksjonisme ledet til tilbakegang, krig og konflikt, advarer Erna Solberg.

DIREKTE: Statsminister og partileder Erna Solberg taler til Høyres landsmøte. Video: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): «Landets største politiske verkstad» kaller Høyre-folkene partiets landsmøte i helgen.

Så stort har landsmøtet vokst seg, at Høyre i år måtte bytte hotell for å få plass. Erna Solberg tok sitt første verv i Høyre for 40 år siden i år, og lover å ikke havne i noen politisk 40-års krise:

- En del, særlig menn, har behov for å gjøre dramatiske ting når de passerer 40, sier Solberg til latter fra den borgerlige forsamlingen.

Statsministeren rettet også skyts mot venstresida, som hun mener har stått på feil side av frihetskampen hun og Høyre har kjempet de siste 40 åra.

- Ofte hører vi venstresida snakke nedsettende om private bedrifter. Men mange private bedrifter er flinkere til å finne rom for å gi folk som har stått utenfor arbeidslivet en ny sjanse, sier Solberg, som lover å utforme en kompetansepolitikk hvor ingen arbeidstakere går ut på dato.

TROR REGJERINGEN HAR TILLIT: Statsminister Erna Solberg opplever at diskusjonen har vært knyttet til Sylvi Listhaug, og mener det ikke tilsier at regjeringen har mindre tillit enn før. Video: Emilie Rydning / Reporter: Trym Mogen / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Slik bidrar vi til at flere kan lykkes i vårt samfunn, forklarer Solberg.

Erna ut mot Donald

Og så sparker Solberg mot USA og Donald Trump. Statsministeren sier hun ser en utvikling i verdenspolitikken som bekymrer henne.

- Angrepene på den frie handelen de siste ukene gir derfor grunn til alvorlig bekymring. Det er et stort paradoks når det er USA som fremstår som den største trusselen mot frihandel, sier Solberg og legger til:

- Og det kommunistiske Kina framstiller seg som en av de fremste forsvarerne. En global handelskrig og økende proteksjonisme er det siste verden trenger nå, sier Solberg og får applaus fra sine egne.

- Krig og konflikt

Statsminister Solberg er klar på at Norge må kjempe mot dette proteksjonistiske utviklingen og minner sine egne om at konflikt ofte følger etter handelskrig.

- Dette vil ramme mange land hardt, deriblant Norge. Det vil gjøre det vanskeligere å nå bærekraftmålene. Historisk har perioder med utstrakt proteksjonisme ledet til tilbakegang, krig og konflikt. Dette er spor som skremmer. Jeg vil sterkt advare mot en slik utvikling, sier Solberg til landsmøtet.

Hun legger til at Norge under hennes ledelse skal være en pådriver for fortsatt fri og rettferdig verdenshandel.

- Det trengs noen kjøreregler mellom land. Noen regler for hva som er rett og galt. Alternativet er den sterkestes rett. Det er ikke i Norges interesse, sier Solberg alvorlig.

Forsvarskonflikt

Høyre omtales av kommentariatet som et samlet parti i disse dager. Men likevel er uenighet rundt bevilgninger til Forsvaret, bioteknologiske spørsmål og bilavgift ventet å prege landsmøtet.

Mens Erna Solberg fortalte Dagbladet at hun ikke kan garantere at Norge når Natos toprosentmål innen 2024, møter hun motbør fra forsvarsvenner i partiet. For å presse Høyre, lanserte Senterpartiet fredag et forslag om opptrappingsplan i Forsvaret som skal sørge for at Norge garantert når toprosentmålet innen 2024.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen avviste forslaget.

- Hvis Solberg ikke mener alvor med toprosentmålet, så er det greit om hun bare kan si det, så har vi det på det rene og vi mister ikke mer tid. Så får resten av oss gå videre uten Høyre. Det verste er egentlig dette «vi mener det, men vi mener det ikke», fortalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!