Solbergs Kina-besøk:

Erna Solberg håper hun får en god tone med Kinas president

Xi Jinping er en av verdens aller mektigste. Det blir historisk når Erna Solberg i dag får et 40 minutter langt møte med presidenten. Med seg til møtet har statsministeren en fotball.

PÅ DEN KINESISKE MUR: Statsminister Erna Solberg møter om få timer Kinas president Xi Jinping. Før møtet tok hun seg tid til et besøk på den kinesiske mur. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ DEN KINESISKE MUR: Statsminister Erna Solberg møter om få timer Kinas president Xi Jinping. Før møtet tok hun seg tid til et besøk på den kinesiske mur. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEIJING (Dagbladet): President Xi Jinping kommer rett fra USA og tøffe møter med president Donald Trump.

I dag møter han statsminister Erna Solberg.

Xi tar imot Erna Solberg i den ikoniske kommunistbygningen Folkets store hall som ligger like ved den himmelske fredsplass.

Med seg i gave til presidenten har Solberg en fotball.

Xinas president Xi er kjent for å være ekstremt opptatt av fotball, men litt misfornøyd med at Kina ikke gjør det bedre i idretten.

Erna Solberg leder FNs påvirkergruppe for bærekraftsmålene, og disse målene er trykket på ballen.

- En morsom greie

HAR MED BALL:  I gave til Xi har Solberg med seg en fotball som denne. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
HAR MED BALL:  I gave til Xi har Solberg med seg en fotball som denne. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Det er Norway Cup som har laget ballene som en del av sin profilering som «verdens viktigste fotballcup».

I helga besøkte Erna Solberg en av de 14 000 skolene som er den kinesiske presidents satsing på sport. Her kombineres utdanning med idrett for idrettstalenter, og Solberg inviterte et jentelag til å delta på Norway Cup til sommeren.

Dette, kombinert med at Norge og Kina har underskrevet en omfattende sportsavtale, var bakgrunnen for at Solbergs team tenkte det var «en morsom greie» får Dagbladet opplyst.

Historisk

Selve møtet mellom Solberg og Xi er satt opp til å være 40 minutter langt.

- Det er historisk at vi etter seks år er tilbake i et samarbeid, sier Solberg.

SAMARBEID: - Vi har hatt et godt og konstruktivt møte i dag. Vi har gått gjennom mange av de sakene som er viktige for samarbeidet mellom Norge og Kina, sa Solberg på en pressekonferanse, sier Solberg. Hun sa videre at man nå ønsker å komme tilbake til en situasjon der Norge og Kina har et godt utviklingssamarbeid. Video: NTB Scanpix Vis mer

Før møtet gikk imidlertid turen til Kinas aller mest kjente landemerke – den kinesiske mur hvor det var mild bris, solgløtt og kirsebærtrær i blomstring.

I disse omgivelsene minner Solberg om at Norge var et av de første landene som i sin tid anerkjente Folkerepublikken Kina.

- Mye av det har holdt seg, selv om det har vært under press de siste seks årene. Nå har vi muligheten til å videreutvikle det, sier hun om forholdet til Kina.

Så langt har Erna Solbergs besøk i Kina resultert i en avtale om å ta opp frihandelsforhandlingene i løpet av 5 måneder, en årlig politisk dialog der også menneskerettigheter kan tas opp og avtaler for norske bedrifter til rundt 20 milliarder kroner.

- Kine er en stor økonomi og et viktig land. Det er viktig å ha et godt forhold, understreker hun.

- Håper på god tone

Solberg sier hun også håper å få en god tone med presidenten.

- Jeg håper at jeg får det, men får vente med å si noe om det til etter møtet, sier hun og understreker at det er viktig å kunne synliggjøre Norge.

- Vi har jo vært på internasjonale møter tidligere hvor det ikke har vært mulig å ha direkte samtaler slik at jeg har kunnet hilse på ham, forteller hun.

UT PÅ TUR: Statsminister Erna Solberg besøkte mandag den kinesiske mur i Mutianyu utenfor Beijing. Statsministeren er på offisielt besøk til Kina der gjenopptakelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina er hovedformålet med besøket.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UT PÅ TUR: Statsminister Erna Solberg besøkte mandag den kinesiske mur i Mutianyu utenfor Beijing. Statsministeren er på offisielt besøk til Kina der gjenopptakelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina er hovedformålet med besøket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Erna Solbergs fire dager lange Kina-besøk skulle opprinnelig startet noen dager tidligere. Årsaken til utsettelsen var Xi og Donald Trumps møte på hans landsted på Palm Beach i Florida.

Samtalene med USAs president blir trolig tema på dagens møte, i tillegg til bilaterale forhold og spørsmål knyttet til internasjonale konflikter.

- Vi kommer nok til å snakke om det han har diskutert med Donald Trump, det blir interessant å høre det kinesiske perspektivet på akkurat de spørsmålene, har Solberg sagt til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer