Erna Solberg hardt ut mot Siv Jensen

- Jeg kommer aldri til å beklage, sier Jensen.

HARD UT: Statsminister Erna Solberg (H) går hardt ut mot regjeringskollegaer og Frp-topper Siv Jensen og Sylvi Listhaug for deres uttalelser om «snikislamisering» og båtflyktninger. Her er de tre avbildet sammen i forbindelse med sentralbanksjefens årstale i 2016.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HARD UT: Statsminister Erna Solberg (H) går hardt ut mot regjeringskollegaer og Frp-topper Siv Jensen og Sylvi Listhaug for deres uttalelser om «snikislamisering» og båtflyktninger. Her er de tre avbildet sammen i forbindelse med sentralbanksjefens årstale i 2016. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Statsminister Erna Solberg reagerer på uttalelsene Sylvi Listhaug og Siv Jensen har kommet med om båtflyktninger og «snikislamisering».

- Jeg synes snikislamisering er et dårlig begrep rett og slett fordi det ikke finnes i vårt samfunn, sier statsministeren til VG.

- Ikke snikislamisering

Kritikken kommer etter at VG i dag publiserte en kronikk med tittelen «Dette er snikislamisering», signert Frp-leder Siv Jensen.

- De sakene hun (Siv Jensen, journ.anm) tar opp med håndhilsing og at folk må gjøre de jobbene de får uavhengig av religiøs bakgrunn, er greie saker. Men det er ikke eksempler på snikislamisering. Jeg mener vi har en åpen og god diskusjon, sier Solberg til VG.

En ordknapp Siv Jensen skriver følgende i en SMS til Dagbladet:

- Dette viser at det er forskjell på Høyre og Frp.

I VG-kronikken trekker Frp-lederen fram episoden for snaut to uker siden, da kvinner i den terrorrammede Al-Noor-moskeen i Bærum ikke tok imot hånden til kronprins Haakon som strakk den fram for å hilse.

I forrige uke skjedde det samme da leder Anniken Huitfeldt (Ap) i Stortingets utenrikskomité strakk fram hånden for å hilse på Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif, skriver NTB.

- At en representant for et islamistisk prestestyre ter seg slik på besøk er én sak. Problemet er større når nordmenn nekter å håndhilse på det motsatte kjønn, skriver Jensen i en kronikk med tittelen «Dette er snikislamisering» i VG mandag.

- Kommer aldri til å beklage

Jensen beskriver kritikken som har kommet mot hennes bruk av «snikislamisering» fra kolleger i regjeringen som «veldig rar».

- Jeg er partileder i Fremskrittspartiet, og gir uttrykk for hva Fremskrittspartiet mener om dette. Jeg synes det er veldig rart hvis andre partier i Norge synes det er greit å akseptere religiøse særkrav. Vi skal være veldig tollerante for hva folk tror på, men vi skal ikke være tollerante for at vi skal ha felles kjøreregler i Norge, sier Siv Jensen til TV 2.

- Jeg holdt en tale i 2009, hvor jeg sa at vi bør være obs på denne typen snikislamisering. Det er mange som mente jeg ikke burde sagt det i 2009, men jeg kommer aldri til å beklage det, sier Jensen videre.

- Nedrig

Overfor Aftenposten trekkes også Sylvi Listhaugs omdiskuterte Facebook-innlegg om båtmigranter.

Torsdag la Listhaug ut et innlegg på Facebook med et bilde av en båt på rolig sjø, og teksten «Norge skal ikke ta imot båtmigranter - lik og del». Facebook-innlegget har blitt møtt med krass kritikk fra flere fronter.

I et debattinnlegg som ble publisert hos NRK mandag morgen, skriver Erna Solbergs tidligere stabssjef, Julie Brodtkorp følgende:

Erna Solberg hardt ut mot Siv Jensen

«Sylvi Listhaugs innlegg om båtmigranter er et av de nedrigste valgkamputspillene jeg noen gang har sett».

Statsministeren understreker overfor Aftenposten at Listhaugs Facebook-innlegg ikke gjenspeiler regjeringens standpunkt i saken.

- Det er viktig å understreke at det bildet sier, ikke er regjeringens standpunkt. Regjeringen jobber med å finne en løsning for båtflyktningene sammen med andre land. Vi jobber for at færre skal reise over Middelhavet, derfor henter vi flere kvoteflyktninger per innbygger enn noe annet europeisk land, sier Solberg til avisa.

- Skaper gnisninger

Statsministeren fortsetter med å si at hun ikke kan sensurere sine statsråder, og at alle partier har anledning til å drive valgkamp.

Solberg bekrefter også at saken skaper gnisninger i regjeringssamarbeidet.

- Alle saker som presenteres som ikke er regjeringens politikk, men enkeltpartienes, vil alltid skape gnisninger i et samarbeid. Det er lokalvalgkamp, det er valgkamp for de enkelte partiene, så da vil man fremme sine saker.