FIKK BESKJED I GÅR: Høyreledelsen fikk i går beskjed om at partiveteranen Inge Lønning er død. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
FIKK BESKJED I GÅR: Høyreledelsen fikk i går beskjed om at partiveteranen Inge Lønning er død. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer

Erna Solberg i sorg

- Han var en ruvende skikkelse, sier hun om Inge Lønning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg uttrykker stor sorg over bortgangen til Høyre-veteran Inge Lønning.

Partilederen er på ferie i utlandet i påsken, men er orientert om dødsfallet. Hun fremhever Lønning som en ruvende skikkelse innen akademia, teologi og politikk.

- Det var med sorg vi mottok nyheten om at Inge Lønning har gått bort. Han var på skitur med familien i går da han plutselig falt om. Livet sto ikke til å redde. Vi deler vår sorg med hans kjære Mari og resten av familien, sier Solberg til NTB.

- For Høyre har han vært en ideologisk klippe gjennom generasjoner og ledet blant annet arbeidet med skriving av Høyres prinsipprogram. Mange ganger var han den eldste i rommet, men ofte den som var yngst til sinns. Blant annet elsket Lønning å diskutere med nyinnmeldte ungdommer. Han kunne gå inn i enhver debatt, og delta med retorisk snert, historisk kunnskap, humor og engasjement. Han var særlig avholdt i Unge Høyre, sier Solberg, som beskriver et svært engasjert menneske. Inge elsket å stå på barrikadene. Men aldri på egne vegne, til det var han for beskjeden, sier Solberg.

Flere Høyretopper gir uttrykk for det samme.

Sanner: - Et stort menneske - Våre tanker går først og fremst til hans kjære og familie, sier nestleder Jan Tore Sanner.

- Inge var et stort menneske, en fremragende ideolog, politiker og akademiker. Han har vært en av Høyres idé-politikere gjennom mange, mange år. Han har bidratt til å holde den ideologiske debatten oppe. I tillegg var han en av Norges beste retorikere. På Stortinget var han en fremtredende skolepolitiker, og etter hvert også helsepolitiker. For oss som kjente ham husker man Inge først og fremst som en omsorgsfull person som alltid hadde tid til en prat. Han bidro med visjoner der vi andre diskuterte detaljer, sier Sanner.

Høie: - Veldig trist - Dette er veldig triste nyheter. Han var en politiker som betydde mye for Høyres ideologi. Han hadde ansvaret for utformingen av Høyres forrige ideologiske program. Selv om han var blant de eldste på Stortinget da han var der, var han blant de yngste når det gjaldt å tenke nytt og finne løsninger. Jeg jobbet sammen med ham i mange år, også etter at han gikk ut av Stortinget. Han var den forrige helsepolitiske talsmannen, og jeg jobbet med ham både mens han var på Stortinget og etterpå. Han hadde alltid kontordøra åpen og var en man kunne komme inn til og søke råd, sier helsepolitisk talsmann, Bent Høie.

Ryssdal: - Fryktet og elsket Det her kom veldig uventet og brått. Jeg har kjent Inge gjennom 15 år, og han har vært en av de som har satt sitt stempel på partiets politikk. Har var en som inspirerte i sine innlegg, og han var både fryktet og elsket for sine replikker. Inge betydde veldig mye i utviklingen av prinsipp-programmet vi fortsatt har. I helse/utdanningspolitikken har han satt betydelige spor. Han var også en som inspirerte ide-debatten, og fikk partifeller til å tenke gjennom sitt ståsted. Han stilte alltid opp, og var ikke en som var vanskelig å be for oss som arbeider i partiet, sier generalsekretær Lars Arne Ryssdal.

Foss: - En vesentlig bidragsyter. Per Kristian Foss fremhever Lønning som en vesentlig bidragsyter.
- Han var en betydelig akademiker, blant annet som rektor ved Universitetet i Oslo i flere år. Han var en spennende politiker og retoriker, vital og aktiv helt til det siste, sier Foss.

For bare en uke siden var Inge Lønning i Stortinget hvor han holdt foredrag. I dag har han et innlegg på trykk hos VG.

- HADDE ALLTID DØRA ÅPEN: Bent Høie og hans kollegaer mener Inge Lønning har betydd mye for Høyre. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet.
- HADDE ALLTID DØRA ÅPEN: Bent Høie og hans kollegaer mener Inge Lønning har betydd mye for Høyre. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer