Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg ikke testet for corona

Statsminister Erna Solberg er ikke testet for coronavirus selv om flere er smittet i regjeringsapparatet.

IKKE TESTET: Statsminister Erna Solberg er ikke testet for coronaviruset. Det bekrefter Statsministerens kontor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Statsminister Erna Solberg er ikke testet og er ikke i karantene i henhold til gjeldende regler og retningslinjer, får Dagbladet opplyst fra Statsministerens kontor.

- Det er begrenset testkapasitet i Norge. Derfor må det være en konkret grunn til at man eventuelt testes, opplyses det.

Statsråder og øverste ledelse av departementene i Norge er i en samfunnskritisk funksjon som må være operativ, og vil kunne testes hvis de har symptomer på smitte, ut fra de samme reglene som gjelder for helsepersonell, heter det videre i uttalelsen.

Flere smittet

Tidligere i dag ble det kjent at arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har testet positivt på coronaviruset. Han testet seg etter at statssekretær Vegard Einan ble påvist smittet.

PÅVIST CORONA: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har fått påvist smitte av coronaviruset. Foto / video: Frank Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

Også statsminister Erna Solbergs nære medarbeider og statssekretær Rune Alstadsæter er smittet av corona.

- Regjeringsmedlemmene følger de samme reglene og retningslinjene som alle andre når det gjelder isolasjon- og karantenebestemmelser, heter det i uttalelsen fra SMK.

I tillegg til de som er påvist syke, er barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad i hjemmekarantene. Dette fordi han var i møter og i nær kontakt med Torbjørn Røe Isaksen fredag 13. mars.

Var på toppmøte

Med helseministeren til venstre, forsvarsministeren til høyre og utenriksministeren rett over bordet deltok Torbjørn Røe Isaksen på regjeringens budsjettkonferanse denne uka

PÅ TOPPMØTE: Torbjørn Røe Isaksen deltok på regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen mandag og tirsdag denne uka. Foto hentet fra statsministerens Facebook-konto.
PÅ TOPPMØTE: Torbjørn Røe Isaksen deltok på regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen mandag og tirsdag denne uka. Foto hentet fra statsministerens Facebook-konto. Vis mer

«Vi følger helsemyndighetenes råd og holder minst to meters avstand til hverandre!»

Slik innledet statsminister Erna Solberg onsdag morgen en Facebook-post der hun legger ved et bilde fra regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell.

På bildet ser vi arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og flere av hans statsrådskolleger diskutere neste års statsbudsjett og den alvorlige økonomiske krisen som virusepidemien nå sender landet ut i.

På den andre siden av bordet sitter utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), til høyre forsvarsminister Frank Bakke Jensen og til venstre helseminister Bent Høie.

Jobber på spreng

Alle holder tilsynelatende god avstand, men Dagbladet vet at det nå jobbes på spreng med å kartlegge hvem Røe Isaksen har vært i nærkontakt med de siste dagene.

Arbeidsministeren var mandag ettermiddag og tirsdag på budsjettkonferansen, men tidligere mandag var Røe Isaksen i Stortinget. Der satt han i salen og fulgte debatten om den første av krisepakkene som var til behandling.

Etterpå svarte han på spørsmål fra pressen i vandrehallen, deriblant fra Dagbladet.

Holdt pressekonferanse

Fredag var for øvrig dagen da Torbjørn Røe Isaksen holdt en felles pressekonferanse med Ropstad, statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner.

Røe Isaksen sier han føler seg i god form og at han har svært milde symptomer. Han fungerer fortsatt som statsråd og er innstilt på å gjøre det hjemmefra i to uker minst.

- Det går etter forholdene bra med meg. Jeg har veldig milde symptomer, men har altså fått påvist at jeg har covid 19 og er i hjemmeisolasjon, sa Røe Isaksen da han ble intervjuet på direkten via videolink i studioet til Dagbladet TV tidligere i dag.

Han sier han tirsdag i forrige uke ble var det han da var overbevist om at var en «veldig mild forkjølelse». Så ble han bedre igjen.

- Det var helt umulig for meg å kjenne at dette var coronaviruset, sier Røe Isaksen. Han forteller at han først fikk testet seg etter at det tirsdag ble kjent at statssekretær Vegard Einan var smittet.

Tok forholdsregler

På spørsmål om hvordan det preger departementets arbeid og oppfølgingen av det hardt pressede Nav at store deler av ledelsen er i karantene, svarer Røe Isaksen som følger:

- Vi håndterer det gjennom å ta i bruk video, epost og alle kommunikasjonslinjer som vi kan. Vi har kontroll og får jobbet med sakene, men noe går senere enn vanlig.

- Burde du ha vært på budsjettkonferansen med tanke på de symptomene som du har kjent en ukes tid?

- På budsjettkonferansen var det en veldig streng regel med to meters avstand til enhver tid, både der vi satt og i pausene. Vi spiste lunsj ved hvert vårt bord, med to meters avstand og våre egne rom med egne bad. Her var alt satt opp slik at det ikke skulle være nærkontakt, sier han.

Røe Isaksen sier han også var nøye på å holde god avstand til andre under besøket på Stortinget mandag.

Mange i karantene

Tirsdag denne uka ble det også klart at statsminister Erna Solbergs (H) høyre hånd, statssekretær Rune Alstadsæter (H), var koronasmittet.

- Jeg fikk symptomer på viruset i helgen, men har det ikke lenger. Jeg er nå er i hjemme-isolasjon sammen med min familie, skrev Alstadsæter på Facebook tirsdag.

Men statsministeren er ikke i karantene i henhold til reglene og retningslinjene, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet til NTB onsdag.

Hvis statsministeren skulle bli syk og ikke kan gjøre jobben, blir næringsminister Iselin Nybø (V) fungerende statsminister.

Også på Stortinget

Fremskrittspartiets Åshild Bruun-Gundersen bekreftet onsdag overfor TV 2 at hun er smittet av korona. Med det ble hun det første kjente smittetilfellet blant de 169 folkevalgte på Løvebakken.

Men flere er i karantene, blant dem finanskomiteens leder Mudassar Kapur og komitémedlem Tore Storehaug (KrF). Begge deltok på pressekonferansen i vandrehallen mandag, der den første krisepakka ble presentert, og var i lange politiske møter på Stortinget i dagene i forveien.

Fra før sitter flere helsetopper i hjemmekarantene. Det gjelder blant annet helsedirektør Bjørn Guldvog og Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg.

Det skyldes at assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen, som hadde deltatt på møter med helsetoppene, var blitt smittet av koronaviruset i Spania. Stene-Larsen hadde fått dispensasjon fra karantenereglene.

Også NHO-sjef Ole Erik Almlid er satt i karantene etter at han deltok på et møte med Helsedirektoratet.

Hele Norges coronakart