Erna Solberg krever Nav-ombud

Vil også ha egen Nav-minister.

SLAKTER NAV: Partileder Erna Solberg mener Bjarne Håkon Hanssen har sovet på vakt når det gjelder Nav-ordningen. Hun kaller gjennomføringen av Nav-reformen en katastrofe. Her på talerstolen under Høyres landsmøte i Oslo søndag. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
SLAKTER NAV: Partileder Erna Solberg mener Bjarne Håkon Hanssen har sovet på vakt når det gjelder Nav-ordningen. Hun kaller gjennomføringen av Nav-reformen en katastrofe. Her på talerstolen under Høyres landsmøte i Oslo søndag. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| - Bjarne Håkon Hanssen har sovet på vakt. Gjennomføringen av Nav-reformen er en katastrofe, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun ringer opprørt til Dagbladet etter å ha lest dagens sak om gravide og syke Tone (27) som mangler penger til mat fordi sykepengene fra Nav uteblir.

- Tone og alle andre som har saker som venter uforholdsmessig lenge på penger fra Nav, må få mulighet til å skifte saksbehandler. Vi kan ikke ha det slik at saker stopper opp bare fordi en saksbehandler har permisjon eller lignende, sier Solberg.

- Uakseptabelt

Hvis du og saksbehandleren din ikke finner tonen, mener Erna dette er grunn god nok til å kreve en ny saksbehandler.

- Vi har en situasjon i Norge i dag der svært mange mennesker ventet altfor lenge på penger de rettsmessig har krav på. Det er uakseptabelt, sier Solberg.

Hun krever et eget Nav-ombud som kan ta imot klagesaker fra brukerne.

KRITISERES: Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen får krass kritikk av Erna Solberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
KRITISERES: Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen får krass kritikk av Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Mange av dem som venter på penger fra Nav, er syke og har vanskeligheter med å kjempe sin egen kamp. De trenger noen som kan kjempe for dem og gjøre dem synlige i systemet.

Solberg er ikke den første som peker på behovet for et Nav-ombud. Det gjorde også assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Jarl Ovesen, etter at den ferske brukerundersøkelsen i Nav ble lagt fram forrige uke. Den viser at tilliten til Nav er dalende.

Trenger Nav-minister
Erna Solberg vil gjerne ha en egen Nav-minister fordi det er så mange problemer å ta tak i rundt Nav-ordningen.

- Det er en fulltids jobb å følge opp Nav-reformen. Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen rår ikke over denne arbeidsoppgaven fordi han har så mye annet å gjøre, mener Solberg.

Slik vil Erna Solberg løse Nav-krisen:

* Krever et eget Nav-ombudet

* Krever lovfest rett til å skifte saksbehandler

* Vil gjøre det lettere for folk å få midlertidige utbetalinger mens de venter på penger fra Nav

* Ønsker egen Nav-minister

Hun foreslår at Staten må stille som økonomisk garantist for kommuner som gir akuttstøtte til Nav-brukere mens de venter på at saken sin blir ferdigbehandlet.

- Flere kommuner har pekt på problemer knyttet til å få pengene tilbake igjen fra bruker. Dette problemet løses ved at Staten er garantist. Vi må få på plass sosialstønadsordninger som fungerer.

Disse forslagene har Erna Solberg presentert under dagens stortingsbehandling av Nav-krisen og tiltakene som kom i stortingsproposisjonen i vår.

- Foreløpig har jeg ikke fått noen støtte på disse forslagene. Det synes jeg er svært skuffende, sier Solberg.

Brukerundersøkelse i Nav

* 7400 NAV-brukere svarte på NAVs årlige brukerundersøkelse i februar og mars.

* Andelen av de spurte som sier de har tillit til NAV har gått ned fra 61 prosent til 46 prosent.

* Andelen av de spurte som er fornøyde med NAVs service har sunket fra 62 prosent til 53 prosent..

* 46 prosent av de spurte i Oslo oppgir at de har tillit til NAVs arbeid i sin helhet.

Kilde: www.nav.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer